Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1980-luvulla valmistuneita rakennuksia halutaan jo purkaa uuden tieltä

Arkkitehtikunta varoittaa Itäkeskukseen kajoamisesta

Kulttuuri
 
Sami Kero HS
Itis-kauppakeskuksen Tallinnanaukion puoleiset julkisivut ovat helsinkiläisarkkitehtuurin merkkiteoksia – tai voivat joskus olla.
Itis-kauppakeskuksen Tallinnanaukion puoleiset julkisivut ovat helsinkiläisarkkitehtuurin merkkiteoksia – tai voivat joskus olla. Kuva: Sami Kero HS

Helsinkiläiset arvostavat empire-keskustaansa ja jugend-talojaan, mutta entä 80-luvun arkkitehtuuri, kuten Forumin kauppakeskus, Länsi-Pasilan alue ja Itäkeskus?

Siitä keskustellaan nyt, kun vuonna 1984 valmistuneeseen Itäkeskukseen aiotaan kajota. Aikansa tähtiarkkitehdin Erkki Kairamon suunnittelemaa rakennusta juhlittiin valmistuessaan italialaisia arkkitehtuurilehtiä myöten. Nyt Tallinnanaukiolle avautuvan kauppakeskuksen vanhan osan julkisivun teräsrakenteet ovat kuitenkin jo päässeet huonoon kuntoon.

Itis-kauppakeskuksen omistava kiinteistösijoitusyhtiö haluaa korjaamisen sijaan korvata ne vanhoja julkisivuja mukailevalla ratkaisulla.

Kauppakeskusta operoivan Wereldhave Finland Oy:n toimitusjohtajan Jaakko Ristolan mukaan on edullisempaa korvata huonokuntoinen teräsrakenne uudella kuin kunnostaa vanha.

"Nykyinen rakennustekniikka mahdollistaa paremman ylläpidettävyyden ja kestävyyden kuin vuonna 1984", Ristola sanoo.

Suunnitelmaa puoltaa kaupunkikuvaneuvottelukunta, mutta kaupunginmuseo ja arkkitehtuurikunta ovat eri mieltä. Niiden mielestä merkittävä arkkitehtuurikohde pitäisi säilyttää alkuperäisen suunnitelman mukaisena.

Kaupunginmuseon lausunnon mukaan kauppakeskuksen Tallinnanaukion puoleiset julkisivut edustavat 1980-luvun konstruktivistisen arkkitehtuurin kärkeä.

Kairamon Itäkeskus-suunnitelman koskemattomuuden puolesta on ottanut kantaa myös Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian professori Aino Niskanen.

Niskasen mukaan muutos "runtelisi yhden suomalaisen arkkitehtuurin merkkiteoksista latteaksi jäljennökseksi".

Niskasen lausunnon mukaan teräsrakenteiden vauriot voitaisiin korjata "normaaleilla teräsrakenteiden korjaus- ja kunnostusmenetelmillä".

Suomen Arkkitehtiliitto Safan rakennusperintöosaston mukaan muutossuunnitelma latistaa Kairamon alkuperäistä suunnitelmaa.

"Erkki Kairamo kuului Suomen 1900-luvun loppupuolen tunnetuimpiin ja taitavimpiin arkkitehteihin, mutta hänen työtään ei osata vielä riittävästi arvostaa", kirjoittavat arkkitehdit Harri Hautajärvi, Tommi Lindh ja Roy Mänttäri.

"Syynä siihen on nuoremman rakennuskannan tutkimuksen ja rakennusinventointien puute."

80-luvun arkkitehtuuria kartoitetaan parhaillaan, kertoo Kaupunginmuseon kulttuuriympäristöyksikön päällikkö Anne Mäkinen.

"Tässä ollaan hankalassa tilanteessa, kun koko nuorta rakennuskantaa ei voi käydä läpi kerralla", Mäkinen sanoo.

Yleisesti rakennusperintöä arvotetaan, kun sen valmistumisesta on kulunut noin 30 vuotta. Silloin aikakauteen on riittävästi etäisyyttä, ja aikakauden ilmiöistä ja arkkitehtuurista on olemassa tutkimusta. Rakennuksia kuitenkin muuttuu ja katoaa ennen kuin niitä ehditään käsittelemään.

Harva kaupunkilainenkaan näkee tarvetta suojella 80-luvun arkkitehtuuria.

"Yleinen arvostus tulee aina jäljessä", Mäkinen sanoo.

50-luvun rakennusperintöä osataan jo arvostaa, mutta 60-, 70- ja 80-luvun rakennuksia haukutaan usein rumiksi.

Kuitenkin myös 80-luvun arkkitehtuurin säilyttäminen on kulttuuriperinnön kannalta tärkeää.

"Tavoitteena on, että Helsinki on kerroksellinen kaupunki ja eri aikakausilta säilyy rakennuksia. Ne ovat elävää kulttuuriperintöä, jokaisen nähtävillä ja saavutettavissa", Mäkinen sanoo.

Itäkeskuksesta hän lausuu painavat sanat:

"Jos ajattelee Itäkeskusta, se on oman aikansa kärkiarkkitehtuuria, ja sen jos minkä pitää säilyä."

Tällä hetkellä Itiksen hankkeessa on käynnissä kuitenkin jo rakennuslupavalmistelu.

"Töihin haluttaisiin heti kesän jälkeen, jos luvat saadaan siihen mennessä", Ristola sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat