Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ota kuuluisa rocklehti, ei maksa mitään

Kulttuuri
 

Brittiläinen musiikkilehti New Musical Express ilmoitti maanantaina suuresta uudistuksesta. Syyskuusta alkaen lehden painettu versio muuttuu ilmaisjakelulehdeksi.

Päätös ei ollut yllätys, sillä maan tunnetuimman musiikkilehden alamäkeä on seurattu tarkkaan. Vuonna 1952 perustettu New Musical Express oli pitkään brittiläisen rockin ja popin näyteikkuna sekä kotimaisille että ulkomaisille lukijoille. Heitä oli parhaimmillaan 300 000. Nyt NME:n printtilehden tilaajia on enää 15 000.

Useimpien muiden lehtien tavoin myös NME on panostanut pitkään verkkojulkaisuunsa. Lehden verkkosivut avattiin jo vuonna 1996, ja nykyisin ne tavoittavat liki neljä miljoonaa lukijaa viikossa.

Ilmaisjakeluun siirtyminen on melkoinen muutos, sillä pieneksi kutistunut tilaajajoukko on maksanut vuosikerrasta yli sata euroa. Syyskuusta lähtien lehteä painetaan taas 300 000 kappaleen painos, joka levitetään kauppoihin, rautatieasemille ja oppilaitoksiin sijoitetuista ilmaisjakelutelineistä.

Jakelun lisäksi NME:ssä uudistetaan sisältöä. Tähän asti lehti on tunnettu uusien artistien ja indiemusiikin äänitorvena. Nyt se aikoo kertoa myös elokuvasta, muodista, televisiosta, politiikasta, peleistä ja teknologiasta.

Näyttää vahvasti siltä, että edes popmusiikin mahtimaassa uskota enää pelkästään musiikista kertovaan erikoislehteen.

Samalla NME:n uusi sisältökonsepti muistuttaa yllättävän paljon 1990-luvun lad-kulttuurin aikana nousseiden nuorten miesten elämäntapalehtien linjaa. Erikoista sinänsä, sillä niilläkään ei mene enää hyvin. Alan markkinaykkösen, FHM:n levikki oli 2000-luvun alussa 600 000, nyt alle 100 000.

Epämuodikas paperilehti on yhä kätevä esimerkiksi lentomatkalla tai junassa, jossa verkkoyhteys pätkii koko ajan. Rockmusiikkiin keskittyvä ilmaisjakelulehti voisikin olla hyvä idea, jos vain ilmoittajat uskovat siihen.

Suomessa sellainen menestyi peräti 20 vuoden ajan. Vuonna 1994 perustettu Sue oli suurimmillaan 2000-luvun alussa, jolloin sen painosmäärä oli 60 000, ja lehti tavoitti yli 100 000 lukijaa. Viime syksynä se kaatui ilmoitusmyynnin hyytymiseen.

Ilkka Mattila HS
Kirjoittaja on musiikkitoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat