Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaustisen vuoden yhtye Orivesi All Stars kokoaa yhteen kaiken ikäiset ja tasoiset soittajat

Kulttuuri
 
Vesa Ranta
Antti Järvelä ja monikymmenpäinen Orivesi All Starsin pelimanniporukka ilakoivat kesäkuun viimeisellä viikolla Haapavesi Folkin kurssilla Haapaveden opistolla. Tällä viikolla yli satapäiseksi kasvava joukko tanssittaa yleisöä moneen otteeseen Kaustisella.
Antti Järvelä ja monikymmenpäinen Orivesi All Starsin pelimanniporukka ilakoivat kesäkuun viimeisellä viikolla Haapavesi Folkin kurssilla Haapaveden opistolla. Tällä viikolla yli satapäiseksi kasvava joukko tanssittaa yleisöä moneen otteeseen Kaustisella. Kuva: Vesa Ranta

No nyt on tunnelmaa!

Haapaveden opiston juhlasaliin on ahtautunut puolenkymmentä soittajaa vääntämään polokan tahtiin, kuka milläkin soittimella. Naamat ovat Naantalin aurinkoina, kun soittajat pistelevät menemään Virtalan Reinon knäpsäyspolkkaa. Edessä paahtavat pienimmät, alle 10-vuotiaat. Veteraaniosasto on ahtautunut takarivin suuntaan.

Fakta

Yleisökin houkutellaan Kaustisella musisoimaan

Kaustisen festivaalin vuoden teema on tänä vuonna "kaikki pelaa". Se tarkoittaa, että Kaustisella kaikki toivotetaan tervetulleeksi soittamaan ja tanssimaan. Eikä vain esiintyjät, vaan myös yleisö.

Kaikki pelaa -teema valikoitui mukaan juuri nyt, sillä se on myös Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen vuositeema.

"Meillä tämä ei tosin ole vain yhden vuoden teema, vaan se on käytännössä aina voimassa", festivaalin toiminnanjohtaja Sini Keränen sanoo.

Teema näkyy festivaalilla kaikkialla. Aamupäivisin ohjelmasta löytyy esimerkiksi jamiworkshoppeja, joissa opettajina toimivat festivaalin esiintyjät JPP:stä Väseniin.

Ikään ja taitoihin ei katsota, eikä myöskään soittimiin. Jamiworkshopeissa näkyykin joka vuosi mitä sympaattisimpia soittimia ukulelesta tinapilliin, pyykkilautaan ja okariinaan.

Luvassa on myös yhteislaulua iltanuotiolla, Tallari-yhtyeen vetämä kansanlaulukaraoke, Pia Raskin emännöimiä laulutupia sekä erilaisia soitto- ja tanssityöpajoja. Shamu-yhtye taas kutsuu laulamaan läpi koko Kantelettaren.

Iltaisin on yleisötansseja, ja perinteiseen tapaan puskasoitteluunkin voi yhtyä kuka vain.

Keränen kertoo, että osallistavien toimintojen määrä on lisääntynyt festivaalilla viime vuosina jatkuvasti – eli siitä asti, kun Pro Kaustinen tarttui kolme vuotta sitten puikkoihin. Ja edelleen näitä toimintoja vain lisätään.

"Kaikki pelaa" koskettaa suurta osaa festarikävijöistä – paitsi itse toiminnanjohtaja Kerästä.

"Olen yrittänyt epätoivoisesti opetella kanteleen soittoa parin kaverin ja yhden vanhan pelimannin avustuksella, mutta olen todennut, että minulla ei ole minkäänlaisia musiikillisia taipumuksia", Keränen nauraa.

Eikä toiminnanjohtaja edes ehtisi soittamaan festivaalin aikaan. Kiire on kova.

"Olen ollut tässä tehtävässä vuodesta 2012. Viime kesänä ehdin ensimmäistä kertaa ylipäätään kuuntelemaan keikkoja", Keränen huokaisee.

Edessä viulunsa kanssa viuhtoo ja ohjeita huutelee Antti Järvelä, koko orkesterin dynamo ja alkuun saattaja.

"Tämä on niin hitsin kivaa", pukee sanoiksi eturivin tienoilla groovaava riihimäkeläinen Liisa Miettinen. Siviilissä hän on puheterapeutti, mutta tässä orkesterissa, Orivesi All Starsissa, hänestä on kuoriutunut pelimanni. Soittimena on nokkahuilu.

Orivesi All Stars (OAS) on parhaimmillaan noin sadan soittajan joukko, johon saa liittyä kuka vain, millä soittimella vain.

Orkesteri on Suomen suurin pelimanniorkesteri, mutta ilonpito-orkesteriksikin sitä nimitetään. Ilmeet kertovat, miksi.

Soittajiston ikähaarukka on 8-vuotiaasta 85-vuotiaaseen. Mukana on niin vasta-alkajia kuin ammattilaisiakin. Kauimmaiset tulevat Uudesta-Seelannista.

Tällä viikolla orkesteri soittaa Kaustisen jättimäisellä Areenalla, sillä OAS on Kaustisen vuoden yhtye. Tittelin orkesteri sai Kaustisella liki yksimielisesti, sillä orkesterin toiminta-ajatus on yksi yhteen Kaustisen tämän vuoden teeman kanssa. Teemana on "kaikki pelaa".

Orkesterin riveissä taidot karttuvat harvinaisen joutuisasti.

Artikkeliin liittyvät

"Olen nähnyt ihan huikeita kehityskaaria tässä", Antti Järvelä paljastaa.

"Ihmiset ylittävät itsensä", kertoo Hannu Säävälä, nuoruudenharrastuksensa orkesterissa lämmitellyt klarinetisti.

Pelimannikollektiivi sai alkunsa Kansanmusiikkiliiton järjestämillä Oriveden kansanmusiikkikursseilla muutama vuosi sitten.

Järvelä oli pitämässä Orivedellä pelimannikurssia, kun kurssilaiset alkoivat kysellä, missä soitantaa voisi jatkaa. Jo pitkään Järvelältä oli kyselty myös, missä Suomessa voisi ylipäätään soitella kansanmusiikkia.

"Sitä ulkomaalaisetkin aina kysyvät, ja se oli hyvä kysymys. Ei mulla itsellänikään ollut vastausta", Järvelä kertoo.

Ratkaisu löytyi Oriveden kurssista, jonka pohjalta alkoi muodostua orkesteri kuin itsestään.

Erityisen innostunutta porukkaa oli Oulussa. "Kun vähän myöhemmin menin sinne opettamaan, siellä oli yli 40 innokasta soittajaa odottamassa."

Nyt sähköpostilistalla on jo 250 nimeä, ja puskaradion ansiosta lisää tulee koko ajan.

Järvelä käy pitämässä vuoden aikana kursseja ympäri maata. Kesäisin Kaustinen kokoaa sitten koko joukon.

Kursseilla ohjelmistoa soitetaan hyvin hitaassa tempossa läpi, jotta kaikki varmasti saavat onnistumisen elämyksen.

"Moni kaivaa soittimen esiin vuosikymmenten tauon jälkeen. Treeneissä voisi otsalle helposti nousta kylmä hiki. Pitää siis rakentaa turvallinen luottamus jo olemassa oleviin taitoihin."

Kun luottamus löytyy, ei soittajia ole pidätellyt enää mikään.

OAS on myös yksi keino yrittää elvyttää Suomessa kansanmusiikin harrastusta, spontaaniutta, aitoutta ja yhdessä soittoa.

"Me ollaan menetetty täysin se, missä tämä musiikki eli vielä 60–70 vuotta sitten. Nyt kansanmusiikki on täysin estraditaidetta, ja harrastaminen on lähestulkoon kuollut. Harrastamisesta pitäisi tehdä mielekästä", Järvelä julistaa.

OASissa mielekkyys löytyy porukasta, uuden oppimisesta ja varsinkin kappaleista. Niitä Järvelä etsii koko ajan. Kappaleissa ja sovituksissa täytyy olla jokin koukku, joka innostaa.

Menetelmä tuntuu toimivan.

"Yhtään tylsää biisiä ei ole mukana. Näitä tekee mieli harjoitella", kertoo Liisa Miettinen.

Ensi kesänä OAS lähtee ensimmäiselle ulkomaankeikalleen, Ruotsiin Korrön festivaaleille. Tulossa on myös valtava spektaakkeli Tampereella, tuhannen kansantanssijan kanssa.

Järvelä pyörittää Suomen suurinta pelimanniorkesteriaan pitkälti talkootyöllä. Miksi?

"Tämä tuntuu niin mukavalta", hän sanoo ykskantaan. "Suomalaisilta on vaikea saada palautetta, mutta tässä näkee, kun ihmiset innostuvat ja kipinä syttyy. Elän melkein jo sillä." 

 

Orivesi All Stars esiintyy mm. Kaustisen Keskipohjanmaa-areenalla torstaina klo 19.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat