Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Chuck Berryn sekava keikka johti korvauksiin

Artisti ei pystynyt laulamaan ja kappaleet jäivät kesken

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
Chuck Berryn epävarmuuden Finlandia-talon keikalla vuonna 2013 kerrottiin johtuvan sairastumisesta.
Chuck Berryn epävarmuuden Finlandia-talon keikalla vuonna 2013 kerrottiin johtuvan sairastumisesta. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Kuluttajariitalautakunta päätti viime viikolla, että Chuck Berryn konsertissa käynyt asiakas on oikeutettu saamaan puolet lipun hinnasta takaisin esityksen huonon tason takia.

Chuck Berry esiintyi lokakuussa 2013 Finlandia-talolla, ja rockveteraanin huono kunto ja sekava esiintyminen herättivät paljon keskustelua.

Helsingin Sanomien keikka-arvion mukaan tuolloin 87-vuotias Berry ei pystynyt laulamaan käytännössä lainkaan, ja hänen esiintymisensä oli haparoivaa ja katkonaista.

"Viimeisenä soinutta Johnny B. Goodea lukuun ottamatta yhtä ainutta kappaletta ei kuultu tunnistettavana alusta loppuun", Mikko Aaltonen kirjoitti arviossaan.

Konsertin aikana Berryn kiertuemanageri oli käynyt lavalla ilmoittamassa, että artisti kärsii kuumeesta eikä pysty laulamaan, ja lopuksi myös yhtyeessä soittanut Chuck Berryn poika pahoitteli tapahtunutta ja kertoi, että koko yhtye on influenssan kourissa.

Osa yleisöstä poistui paikalta kesken keikan.

Chuck Berryn keikan halvimmat liput maksoivat 62 euroa ja kalleimmat 80 euroa. Kuluttajariitalautakunta sai konsertista useita yhteydenottoja, ja viisi valitusta. Valittajista kolme on hyväksynyt lautakunnan päätöksen mukaisen korvaussuosituksen.

Lautakunnan varapuheenjohtajan, Päivi Korpiolan mukaan lautakunta ei ole aikaisemmin saanut vastaavia valituksia, jotka perustuvat konserttiesityksen laatuun.

Myöskään huonoista kirjoista, teatteriesityksistä tai muista kulttuurituotteista ei ole haettu hyvitystä.

Festivaaliesiintyjien peruutusten takia on joskus valitettu, mutta lautakunta ei ole suositellut hyvitystä.

"Yhden lasten oopperaesityksen laadusta tuli närkästyneeltä mummolta valitus, jonka mukaan 5-vuotias lapsenlapsi oli pitkästynyt. Hyvitystä ei tullut", Korpiola muistaa.

Chuck Berry -konsertin tapauksessa konsertin järjestäjä RL Entertainment vetosi konsertin taiteellista sisältöä koskevaan vastuunrajoitukseen. Lautakunta päätti, että korvausvelvollinen on konsertin järjestäjä, joka ei ollut kertonut rajoituksesta riittävän selvästi lipun ostajille.

Kuluttajariitalautakunta ratkaisee kiistoja, joissa palvelun tai tuotteen myyjä ja ostaja eivät ole päässeet sovintoon hyvityksestä tyytymättömän asiakkaan kanssa.

Lautakunnan päätös on suositus, joka ei velvoita myyjää hyvitykseen, mutta 80 prosenttia kiistoissa osallisina olleista yrityksistä noudattaa suositusta.

Chuck Berryn sekavat esiintymiset ovat hämmentäneet muuallakin. Viime vuonna Tanskassa paikallinen konserttijärjestäjä hyvitti Berryn konsertin tyytymättömiä kävijöitä ilmaisilla keikkalipuilla.

 

Oletko itse ollut konsertissa, josta olisit halunnut rahat takaisin? Kerro tarinasi HS:lle osoitteeseen hs.kulttuuri@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat