Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumenttielokuva Amy Winehousesta kertoo mysteerin naapurintytöstä – kotivideot herättivät tarinan eloon

Elokuva sai vauhtia rattaisiin vasta kun tekijät saivat käyttöönsä kotivideoita laulajasta

Kulttuuri
 
Nick Shymansky
Muusikko Amy Winehousesta (kuvassa) kertovan dokumenttielokuvan on ohjannut Asif Kapadia.
Muusikko Amy Winehousesta (kuvassa) kertovan dokumenttielokuvan on ohjannut Asif Kapadia. Kuva: Nick Shymansky

Muusikko Amy Winehousesta kertova dokumentti on herättänyt valtavaa ihastusta maailmalla. Eikä vähiten siksi, että se on yksi ensimmäisistä dokumenttielokuvista, jossa on taitavasti käytetty hyväksi kotivideoita ja kännykällä kuvattua.

Aloite elokuvan tekoon tuli kuitenkin hyvin viralliselta taholta, levy-yhtiö Universalilta.

Levy-yhtiön väki oli nähnyt brittidokumentaristi Asif Kapadian ylistetyn dokumenttielokuvan formulakuljettaja Ayrton Sennasta. Niin oli moni muukin. Kapadia oli saanut paljon yhteydenottoja kansainvälisiltä urheilun kuuluisuuksilta, jotka halusivat itsestään dokumentin. Kapadia ei lämmennyt. Hän ei halunnut tehdä toista urheiluelokuvaa.

Juliette Ashby
Amy Winehouse ja Juliette Ashby Camden Townissa Lontoossa vuonna 2003.
Amy Winehouse ja Juliette Ashby Camden Townissa Lontoossa vuonna 2003.

Mutta Amy Winehousen tarinan kertominen alkoi kiinnostaa. Laulajan tarina tuntui läheiseltä.

"Minä olen Pohjois-Lontoosta, Amyn läheltä", Kapadia kertoo. Elokuvan maailmanensi-ilta Cannesin punaisella matolla on ollut juuri edellisiltana.

"Amy oli kuin naapurintyttö, jonka kanssa olisin voinut käydä samaa koulua", Kapadia kertoo.

Kuka

Amy Winehouse

 Lontoolainen jazz- ja poplaulaja, syntyi syyskuussa 1983, kuoli heinäkuussa 2011.

 Alkoi säveltää omaa musiikkia 15-vuotiaana ja esiintyä jazzyhtyeiden solistina.

 Ura alkoi tähtimanageri Simon Fullerin löytönä.

 Jazzvaikutteinen ensialbumi Frank (2003) jäi vähemmälle huomiolle, popmaisempi Back to Black (2006) nousi listaykköseksi 20 maassa ja myi yli 20 miljoonaa kappaletta.

 Suurimmat hitit ovat Rehab, Love Is a Losing Game, You Know I'm No Good ja Back to Black.

Samaan hengenvetoon Kapadia sanoo, että laulajan kuolema vain 27-vuotiaana vuonna 2011 oli hänelle järkytys. "En ymmärtänyt mitä tapahtui. Kauheaa ajatella, mutta muistan ajatelleeni, että ehkä kuolema oli hyvä hänelle. Se on tyhmää, mutta niin ajattelin silloin."

Dokumentaristi lähti selvittämään kuka Amy Winehouse oikein oli, ja kuva laulajasta muuttui elokuvanteon myötä. Kapadia myöntää että ei ollut kuunnellut Winehousea tarkkaan.

"En tiennyt että hän oli sanoittanut laulut enkä ollut ymmärtänyt miten henkilökohtaisia ne olivat", Kapadia kertoo.

"Vastaus oli siellä."

Kun laulujen sanojen todellinen merkitys selvisi, Kapadia älysi laittaa sanat elokuvaan, valkokankaalle näkyville. Kapadia alkaa kuvailla miten ihmeelliseksi Amy Winehouse paljastui.

"Hän oli ensimmäinen levynsä aikaan vasta 18-vuotias, eikä hän julkaissut levyä 22:n ikävuoden jälkeen. Hänen kirjoittamisensa oli ilmiömäistä. Toinen asia minkä opin hänestä oli miten hauska, iloinen ja fiksu hän oli", Kapadia sanoo.

Asif Kapadia
Asif Kapadia

Kapadia työryhmineen haastatteli elokuvaan satakunta laulajan tuntenutta ja sai monilta käyttöönsä videoita ja nauhoituksia. Tämä materiaali on elokuvassa keskeisessä roolissa.

"Ihmisillä oli tallessa jopa puhelinvastaajaviestejä Amylta", Kapadia kertoo.

Yksi nauhoite oli erityinen. Kapadia alkaa kertoa elokuvan aloittavasta kohtauksesta, jossa vietetään Winehousen ystävän 14-vuotispäiviä.

"Kun sain sen kotivideon käyttööni, tiesin että minulla on elokuva. Elokuvan loppu tiedetään, mutta elokuvan alussa on se paljastus: nähdään se tavallinen tyttö, joka oli poikkeuksellinen laulaja."

Yksi haastatelluista on laulajan isä, Mitch, joka on pahoittanut mielensä dokumentista. Kapadia ei ole lähipiirin arvostelusta moksiskaan. Elokuvantekijät ovatkin sanoneet, että elokuvassa kerrotaan laulajasta monesta kulmasta.

Dokumentin kotivideot tuovat Winehousen lähelle, ikään kuin hän kertoisi itse tarinaansa. Kotivideoiden varaan elokuvaa ei kuitenkaan voinut kokonaan rakentaa. Mitä vaikeammaksi Winehousen suhde julkisuuteen muuttui, sitä vähemmän myös ystävät kuvasivat häntä.

"Monet kokevat vähän syyllisyyttä Amyn kohtalosta ja se on yksi elokuvan ideoistakin. Miettiä, mitä me kaikki teimme", Kapadia sanoo.

Dokumentaristi muistuttaa siitä, miten eri tavalla media kohtelee naisia kuin miehiä, ja siitä miten Winehouse oli ensin talk show -ohjelmien vieras, kunnes seuraavaksi hänestä tuli vitsin aihe.

Kapadia sanoo, että hän sai dokumentintekijänä vastaukset kaikkiin kysymyksiinsä. Silti Amy Winehousessa riittää mysteeriä, Kapadia sanoo.

"Asiat ovat aina paljon monimutkaisempia kuin mitä yhteen elokuvaan voi laittaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat