Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomifolk on näkyvästi esillä Kaustisella

17-vuotias Kaustisen kansanmusiikki­juhlien kuopus on uusi musiikkilöytö

Kulttuuri
 
Johannes Tervo
Sana Konsta Jylhä -folklaulukisan upeasta voittajasta Onni Rajaniemestä oli jo kiirinyt Kaustisella niin, että nuoren folklaulajan kalenteri oli täyttynyt pikavauhtia. Heti finaalin jälkeen Rajaniemi kiirehti vielä kahdelle keikalle.
Sana Konsta Jylhä -folklaulukisan upeasta voittajasta Onni Rajaniemestä oli jo kiirinyt Kaustisella niin, että nuoren folklaulajan kalenteri oli täyttynyt pikavauhtia. Heti finaalin jälkeen Rajaniemi kiirehti vielä kahdelle keikalle. Kuva: Johannes Tervo

Kaustinen. Kuva vuodelta 1968, ensimmäiset Kaustisen kansanmusiikkijuhlat. Hectorhan se siellä kitaransa kanssa, juhlakulkueessa, kansanmiesten joukossa! Mahtaako ohjelmassa olla Palkkasoturi, jonka levytyksestä laulajan ura pari vuotta aiemmin alkoi?

Pilven piirtä myöten -kirjasta löytyvässä kuvassa ei ole mitään ihmeellistä.

Folkinnostus oli vallannut 1960-luvun puolivälissä varsinkin maripaitoihin, maihinnousutakkeihin ja merimieslippiksiin sonnustautuneen Suomen yliopistonuorison.

Kirja kertoo, että Irwinin, Hectorin ja monen muun tutun nimen lisäksi jopa Ruohosen veljekset Matti ja Teppo olivat folkkareita!

J-P Piirainen (vas.), Tiina Louneva, Tomas Takolander, Leija Lautamaja ja Tero Pajunen pääsivät kaikki mitalisijoille omissa sarjoissaan Kaustisen Pelimannitalossa käydyssä folklaulukisassa. Pajunen voitti vapaan sarjan.
J-P Piirainen (vas.), Tiina Louneva, Tomas Takolander, Leija Lautamaja ja Tero Pajunen pääsivät kaikki mitalisijoille omissa sarjoissaan Kaustisen Pelimannitalossa käydyssä folklaulukisassa. Pajunen voitti vapaan sarjan.

Laulunsa itse rustaamaan innostunut hootenanny-nuoriso ihannoi kansanmusiikkiväkeä. Pokelat otettiin esiintymään folk-klubeille, ja folkyhtyeet sovittivat supisuomalaisia kansanlauluja omanlaisiksi versioikseen.

Kaustisen juhlillakin folk oli heti itseoikeutetusti mukana. Mutta kaikki eivät asiasta innostuneet.

"Olisi todella valitettavaa, jos folkmusiikki ja helsinkiläiset poppiirit saisivat yhä enemmän tilaa kansanmusiikin kustannuksella niin kuin monista merkeistä päätelleen näyttää käyvän", kirjoitti kaustislainen klassisen musiikin säveltäjä Pehr Henrik Nordgren Helsingin Sanomissa 1969.

Teksti löytyy Johannes Heikkilän ja Hannu Virtasen Pilven piirtä myöten -kirjasta.

Onneksi Kaustisen juhlien johto ei Nordgrenia kuunnellut. Folk on ollut aina osana Kaustista, ja viime vuosina koko ajan vain enemmän. Varsinkin akustinen Iholla-klubi on nostanut hienolla tavalla esiin akustista laulaja-lauluntekijäperinnettä.

Tänä vuonna folk on aivan erityisesti valokeilassa.

Konsta Jylhä -kilpailussa kisasivat nyt ensimmäistä kertaa folklaulajat.

Esiintyjistössä taas on sellaisia laulaja-lauluntekijänimiä kuten Matti Johannes Koivu, Viitasen Piia, Topi Saha, Aili Järvelä ja Pentti Rasinkangas.

Heidän musiikkiaan voi kutsua aivan hyvin folkiksi, termin alle kun menee paljon.

"Se on omantunnon kysymys, mikä on folkia", miettii Pelimannitalon aulasta löytyvä laulaja-lauluntekijä Tero Pajunen.

Olennaista ovat itse tehdyt kappaleet. Siinä lajissa Pajunen on huippulahjakkuus: hän voitti tiistai-iltana käydyn Jylhä-kisan vapaan sarjan. Voitto tuli äärimmäisen koskettavilla lauluilla, jotka kertovat Pajusen omasta elämästä.

Kari Santala
Folk-laulaja Hector marraskuussa 1965.
Folk-laulaja Hector marraskuussa 1965.

Kisan toinen löytö oli kilpailun kuopus, vain 17-vuotias Onni Rajaniemi.

Perinteisen sarjan voittaja pelmahti kaikkien eteen täydestä tuntemattomuudesta – ja sulatti saman tien täydellisesti sydämet inkeriläistä kansanrunoutta ja omaa modernia folktulkintaa sekoitelleilla esityksillä. Kaiken lisäksi hän lauloi kuin enkeli.

Vastaavaa omaperäisyyttä ja kauneutta ei joka päivä kuule.

Helsingin suomalaisen yhteiskoulun abi kertoo eläneensä bändinuoruuden. Bändissä hän teki englanninkielisiä lauluja.

Bändi loppui, mutta Rajaniemelle jäi tarve tehdä lauluja. Siinä vaiheessa tosin hänen kiinnostuksensa oli jo kääntynyt folkiin ja kansanmusiikkiin.

Mutta miksi, mistä se tuli?

"Siitä voisin puhua varmaan tunnin", Rajaniemi huokaisee ja alkaa puhua innoittuneesti kauniista ja kekseliäästä kalevalaisesta runokielestä.

"Ihmisillä on kuva, että kansankulttuuri olisi kauhean yksinkertaista. Se ei pidä paikkaansa", Rajaniemi sanoo topakasti.

Ne 60-luvun Kaustiselle vaeltaneet folkkarit kuulostivat takuulla aivan samalta ja yhtä innostuneilta.

Konsta Jylhä -kilpailu osoitti, että omia lauluja tässä maassa todella tehdään – ja kuinka hienosti! Aina tällaiset tekijät eivät vain pääse esiin.

Viime vuonna kilpailussa mittelivät kansanlaulajat. Mukaan ilmoittautui järjestäjien yllätykseksi niin paljon myös lauluntekijöitä, että heille päätettiin perustaa oma kisa.

Nyt folkkilpailuun ilmoittautui 56 eri-ikäistä lauluntekijää. Se on enemmän kilpailijoita kuin Jylhä-kisan kuusivuotisen historian aikana koskaan.

Kilpailun anti teki ison vaikutuksen myös tuomaristoon.

"Folk ja lauluntekijämusiikki ovat rikkaita tässä maassa", huomasi kisan kaikki 56 esitystä kuullut tuomari, itsekin laulaja-lauluntekijä Laura Sippola.

Erityisen hyvillään hän on kilpailijoiden persoonallisesta otteesta. Se on lauluntekijälle aivan ehdotonta. "Latteuksia täällä ei hirveästi ollut", Sippola naurahtaa

Toinen tuomariston jäsen, kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen yllättyi erityisesti siitä, että nyt myös nykykansanmuusikot olivat uskaltautuneet tekemään omia lauluja ja runoja. "15 vuotta sitten heitä yritettiin innostaa siihen, mutta todella harva siihen ryhtyi. Nyt on kynnys ylitetty."

Ilmassa on selvästi jopa laajempaa folkinnostusta.

Jylhä-kisaan osallistuneiden nuorten kansanmuusikoiden joukko tietää, että akustisen musiikin ja folkin osuus on ollut nousussa viime vuosina muuallakin kuin vain Kaustisella tai kansanmusiikkipiireissä.

"Isommissakin piireissä on esimerkkejä folkvaikutteista. Esimerkiksi Erinillä ja Anna Puulla on niitä selvästi. Ei se ole vain Hector, joka vetää folkia", pohtii J-P Piirainen.

Leija Lautamaja muistuttaa myös yhdestä isosta kansainvälisestä nimestä, joka on ollut nostattamassa folkia jopa muoti-ilmiöksi asti – ainakin muualla maailmassa.

"Mumford & Sons keksi hyvän jutun. Se vaan rantautuu hitaasti Suomeen", Lautamaja nauraa.

"Mutta kyllä folkvaikutteita on otettu aina. Tietoisesti on haluttu tehdä sellaisia popikkaita kappaleita, joissa on myös kansanmusiikkielementtejä", muusikot miettivät.

1960-luvun kuumin folkinnostus hiipui jo parin vuoden jälkeen. Folk-klubit lopettivat toimintansa, muotiin tulivat muut asiat. Hootenanny Trio, Anki & Cumulus, Hector ja muut jäivät pitämään henkeä yllä.

Viimeistään 1980-luvulle tultaessa viimeisetkin rippeet folkvaikutteista olivat hävinneet valokeilasta. Tuli uusi aalto, suomirock. Folk oli epämuodikkainta ikinä.

Mutta ei folk koskaan kuollut. Sen tietää myös suomifolkin uusi superlupaus Onni Rajaniemi.

"Ei missään tapauksessa! Ihmisillä on aina tarve tehdä folkin tyylistä musiikkia. Se ei ole helppoa, mutta se on luonnollista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat