Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lyhytelokuva syntyy kolmessa päivässä

Kino Euphorian 85 osallistujaa tahkoavat elokuvia tiukalla aikataululla

Kulttuuri
 
Kino Euphoriassa tehdään lyhytelokuva kolmessa päivässä
Kino Euphoriassa tehdään lyhytelokuva kolmessa päivässä
Saksalainen ohjaaja-näyttelijä Edvard Mayer käsikirjoittaa, kuvaa ja leikkaa Sompaoke-nimisen lyhytelokuvan Helsingin Kalasatamassa kolmessa päivässä. Mayer on tullut Suomeen Kino Euphoria -elokuvatapahtumaan, jossa eri puolilta maailmaa tulevat ihmiset toteuttavat lyhäreitä nopealla aikataululla. Sompaoke-elokuvassa näyttelevät Edvard Lammervo ja Reeta Kankaanpää.

Saksalainen näyttelijä-ohjaaja Andreas Mayer esitteli ideansa lyhytelokuvaansa keskiviikkona. Torstaina se kuvataan. Torstai-iltana ja perjantai-aamuna sitä leikataan.

Ja perjantaina illalla se esitetään. Siis tänään.

Tästä on kyse

 Kino Euphoria on Suvilahdessa reilun viikon, 2.–10. 7.

 Tapahtuman aikana syntyy neljäkymmentä uutta lyhytelokuvaa.

 Suomen Kino Euphoriaa järjestää Euphoria Borealis -yhdistys.

Mayer katselee ympärilleen autiolla Sompasaunalla Kalasatamassa torstaina kello kymmeneltä aamulla. Näyttelijöitä on paikalla yksi, suomalainen Edvard Lammervo, mutta kuvaajaa, äänimiestä ja naisnäyttelijää ei näy.

"No, ei tässä ole kiirettä", Mayer sanoo ja ottaa hörpyn vesipullosta.

Mayer on yksi 85:stä Kino Euphoria -elokuvatapahtuman osallistujista. Viidettä kertaa Suomessa järjestettävässä Kino Euphoriassa eri puolilta maailmaa tulevat ihmiset ideoivat ja toteuttavat lyhytelokuvan kolmessa päivässä.

Tänä vuonna Suvilahtea päämajanaan pitäneeseen tapahtumaan on voinut hakea kuka tahansa nettihakemuksella. Mukana on niin ammattilaisia kuin amatöörejä. Esimerkiksi toistaiseksi kadoksissa oleva naispääosan esittäjä on sosiologian opiskelija Reeta Kankaanpää.

Mayerin Sompaoke-elokuvan idea on yksinkertainen.

"Olen ensimmäistä kertaa Suomessa, ja mietiskelin, mitä tiedän tästä maasta. Syntyi kolme pointtia, joihin elokuvani perustuu. Ne ovat sauna, karaoke ja kesäsyntymäpäivät. Olen ymmärtänyt, että on paha juttu syntyä kesällä, koska silloin kaverit ovat reissussa, eikä heidän kanssaan voi juhlia."

Lammervo, joka asuu Saksassa ja on esiintynyt siellä muun muassa Kinder-makeismainoksissa, esittää Sompaokessa yksinäistä synttärisankaria, joka on tullut Kalasatamaan saunomaan. Hänen seuraansa lyöttäytyy nainen, joka on kulkeutunut saunalle samalla asialla.

Nainen tuo oman syntymäpäiväkakun mukanaan. Illanvieton aikana muun muassa lauletaan karaokea ja synnytetään lapsi.

Kino Euphorian lyhytelokuvat syntyvät vähäisimmällä mahdollisella varustuksella. Monet osallistujat tuovat omat kameransa ja muuta kevyttä kalustoa, mutta rekvisiittaa, puvustoa, ääni- ja muita vehkeitä lainaillaan mistä saadaan.

Äänimies Kari Sihvolalla ja kuvaaja Otto Vihannolla vahvistuneen Sompaoken joukkueen katseet kohdistuvat toimittajaan ja valokuvaajaan.

Jälkimmäinen joutuu lainaamaan äänimiehelle kuulokkeita, ja toimittajan kynää tarvitaan postikorttien kirjoittamiseen – elokuvassa Lammervon esittämä saunoja-hahmo lukee kavereidensa ulkomailta lähettämiä tervehdyksiä.

Lopulta toisen pääosan esittäjä Kankaanpää kaahaa paikalle polkupyörällä. Lammervo sovittelee jo itseään sompasaunan pienempään saunakoppiin. Kameraa, ohjaajaa ja mikkiä työntyy perään.

Ehkä tästä vielä saadaan elokuva aikaiseksi.

Kino Euphoria on osa kansainvälistä "kinoliikettä", joka syntyi Montrealissa vuonna 1999, tapahtuman tuottaja Emilia Haukka kertoo.

Samankaltaisia lyhytelokuvaurakoita järjestetään kesäisin pitkin maailmaa, ja monet osallistujat kuluttavat suven kiertämällä tapahtumasta toiseen. Majoitus tulee huokeaksi, sillä tapana on ollut yöpyä paikallisten osallistujien kotona.

Kolmen päivän rutistuksissa syntyy laatujälkeä. Monet Suomen kinotapahtumissa syntyneet elokuvat ovat päätyneet kilpailemaan Tampereen elokuvajuhlille, ja Hanneriina Moisseisen animaatio Syntymäpäivä (2014) oli ehdolla muun muassa Helsingin lyhytelokuvafestivaalin Kettu-palkinnon saajaksi.

 

Sompaoke ja muut lyhytelokuvat esitetään LéSpace-kulttuuritilassa (Kuortaneenkatu 8, Helsinki) perjantaina 10. 7. klo 21 alkaen. Liput 5 euroa.

Kimmo Räisänen
Ohjaaja Andreas Mayer (vas.) ja näyttelijä Edvard Lammervo tarkistavat, millaista jälkeä tuli.
Ohjaaja Andreas Mayer (vas.) ja näyttelijä Edvard Lammervo tarkistavat, millaista jälkeä tuli.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat