Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Chuck Berryn keikan nähneet saavat hyvitystä, sillä pelkkä haparoivan legendan näkeminen ei enää riitä

Chuck Berryn keikasta valittaneet saavat hyvitystä, mutta vain harva pettyy voimansa kadottaneen vanhan tähden keikalla

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.
Tatu Lertola
Madonna esiintyi Jätkäsaaressa kesällä 2009. Musiikki kelpasi, mutta yleisö valitti järjestelyistä.
Madonna esiintyi Jätkäsaaressa kesällä 2009. Musiikki kelpasi, mutta yleisö valitti järjestelyistä. Kuva: Tatu Lertola

Chuck Berryn konsertti Finlandia-talolla lokakuussa 2013 ei ollut musiikillisesti vaikuttavin Suomessa nähty rockkeikka, mutta se jäi historiaan toisella tavalla.

Kuluttajariitalautakunta päätti viime viikolla, että konsertin tasosta valittaneiden asiakkaiden tulisi saada hyvityksenä puolet konserttilipun hinnasta takaisin järjestäjältä. Berryn konsertti oli loppuunmyyty, ja valituksia tehtiin vain viisi, joten valtavasta kansanliikkeestä ei voi puhua.

Siitä huolimatta on ainutlaatuista, että kolmas osapuoli, olkoonkin tässä tapauksessa vain vakavia suosituksia antava, ottaa kantaa siihen, oliko kulttuurituote hintansa arvoinen.

Kuluttajan oikeuteen liittyvässä päätöksessä sivutaan myös sitä, kuinka pitkälle esityksen sisältöä voi myydä artistin vanhalla maineella.

Kaisa Rautaheimo / HS
Rockin legendoihin laskettavan Chuck Berryn esiintyminen Finlandia-talossa epäonnistui.
Rockin legendoihin laskettavan Chuck Berryn esiintyminen Finlandia-talossa epäonnistui.

Berry oli Helsingissä esiintyessään 87-vuotias. Hänet on pitkään tunnettu jääräpäisenä miehenä, joka ei juuri kuuntele neuvoja. Jerry Lee Lewisin ja jo keikkailun lopettaneen Little Richardin ohella hän on ainoa elossa oleva 1950-luvun alkuperäisistä rocktähdistä, ja hän on aina tiennyt arvonsa.

Berryn esiintymiset ovat olleet arvaamattomia pitkään. Hän on aiheuttanut stressiä keikkajärjestäjille erikoisilla sopimusehdoillaan ja pyynnöillään, ja hämmentänyt yleisöä erittäin vapaamuotoisilla tulkinnoilla ja sekoilun rajoilla liikkuvalla soitolla.

Mikään ei ole silti pitänyt häntä pois tien päältä, ja aina on riittänyt yleisöä, joka haluaa nähdä elävän legendan. Vain ikä ja rapistuva kunto ovat hidastaneet vauhtia. Vuonna 2011 Chuck Berry menetti tajuntansa kesken keikan Chicagossa.

Kaiken tämän jälkeen ei ollut suuri yllätys, että lokakuussa 2013 Suomessa soittaessaan Berry ei ollut enää voimiensa tunnossa. Youtubessa on yhä yleisön kuvaamia pätkiä keikalta, ja niistä käy ilmi, että esiintyminen oli haparoivaa.

Vastaavanlaista todistusaineistoa löytyy useilta muilta keikoilta, tuoreimmat huhtikuulta 2014 Moskovasta. Sen jälkeen Chuck Berry on esiintynyt vain kotinurkillaan Yhdysvaltain St. Louisissa, ja lokakuun 2014 jälkeen keikkalistaan ei ole tullut enää merkintöjä.

Chuck Berry ei ole ainoa veteraaniartisti, jonka keikoilla on koettu hämmennystä.

Myös vastikään kuolleen B.B, Kingin viimeiset konsertit perustuivat enemmän sinnikkyyteen kuin vuosikymmenten aikana varmaksi hioutuneeseen soittoon ja lauluun. Bluesin suurmies King ratkaisi ongelman kertomalla keikoilla tarinoita. Lopulta King käytti lavalla aikaa enemmän puhumiseen kuin soittamiseen, Lyhyiden soolojen aikana paljastui, että ennen niin veitsenterävinä leikanneet kitaran vingahdukset eivät enää osuneet kohdalleen eivätkä oikeisiin ääniin.

Toinen bluesmies, Johnny Winter, keikkaili kirjaimellisesti loppuun asti. Winter kuoli Sveitsissä 70-vuotiaana vuosi sitten kesken kiertueen ja esiintyi viimeisen kerran vain kaksi päivää ennen kuolemaansa.

Viimeisinä vuosinaan hän istui lavalla kumarassa hauraana ja ilmeettömänä, ja vain ajoittaiset äkäiset kitarariffit muistuttivat siitä maanisesta hahmosta, joka hän 1970-luvulla oli.

Silti valtaosa yleisöstä poistui näiltä keikoilta tyytyväisenä, koska he olivat tulleet katsomaan elävää legendaa, joka jaksaa kiivetä lavalle viimeisillä voimillaan myyttisen rockmiehen tavoin.

Myös Chuck Berryn Helsingin keikalla oli yleisöä, joka katsoi konsertin loppuun saakka ja osoitti suosiotaan.

Chuck Berryn Helsingin keikan toisena lipunmyyjänä toimineen Tiketin toimitusjohtaja Mirva Merimaa pitää kuluttajariitalautakunnan päätöstä erikoisena.

"On tietysti ollut valtava pettymys, että artisti ei ollut kunnossa. Toisaalta oli aika yleisesti tiedossa, millaisia hänen keikkansa ovat olleet", Merimaa sanoo.

Lautakunnan ratkaisun mukaan hyvityksen maksaja on konsertin järjestänyt RL Entertainment. Vaikka konserttijärjestäjä on riitatilanteissa korvausvastuussa, niin käytännössä lipun ostajat kääntyvät usein ensimmäiseksi lipun myyneen toimiston puoleen.

Merimaan mielestä on hyvin vaikea määritellä sitä, milloin esitys ei vastaa pääsylipun hintaa. Hän kertoo nähneensä rockbändejä, jotka ovat esiintyneet niin vahvassa humalassa, että ovat olleet pudota lavalta, mutta koska yleisö on tiennyt mitä odottaa, kukaan ei ole kysellyt rahojaan takaisin.

"Ennakkolippua myydessä voi luvata vain asioita, jotka tietää varmasti, kuten että paikalla on wc:t, mutta esityksen sisällöstä ei voi olla varma. Myös konserttijärjestäjällä on vaikea tilanne, koska jos se estää huonokuntoista artistia esiintymästä, se joutuu korvausvelvollisuuteen sopimusrikkomuksesta."

Yksi Chuck Berry -päätöksen käytännön seuraus saattaa olla, että konserttijärjestäjät lisäävät pääsylippuihin maininnan siitä, että järjestäjä ei vastaa konsertin taiteellisesta sisällöstä.

"Suomi olisi siinä menossa Amerikaksi, jossa pitää erikseen muistuttaa kahvikupin kyljessä, että kahvi on kuumaa", Merimaa sanoo.

Juttua on muokattu 10.7. klo 12.41: väärä vuosiluku korjattu, lisätty elossa oleviin 1950-luvun legendoihin Little Richard.

Ilkka Mattila HS
Kirjoittaja on HS:n toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat