Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes 50 maassa keikkaillut viulu­pelimanni puolustaa kansan­perinnettä

Arto Järvelä on keikkaillut lähes 50 maassa. Hän tietää myös, mitä Suomessa soitettiin 200 vuotta sitten.

Kulttuuri
 
Maailmassa vain kymmenisen yksilöä - kuuntele, kuinka soi harvinainen suomalaissoitin esseharpa
Maailmassa vain kymmenisen yksilöä - kuuntele, kuinka soi harvinainen suomalaissoitin esseharpa
Ruotsalaisilla on oma, upea kansallissoittimensa avainviulu eli nyckelharpa. Mutta harva tietää, että suomalaisillakin on oma avainviulunsa: nyckelharpasta hieman yksinkertaisempi suomalaisversio esseharpa. Ensimmäinen esseharpa löydettiin vuoden 1600 tienoilla Essestä eli Ähtävältä. Viulupelimanni Arto Järvelä on yksi harvoista esseharpan taitajista. Kuuntele, miltä 1600- ja 1700-luvun iskusävelet kuulostavat Järvelän soittamana. Toimittaja: Mari Koppinen, kuvaus ja editointi: Vesa Ranta

Me suomalaiset tykkäämme toistella, että historiamme ja perinteemme on köyhää ja tylsää.

Silloin viulupelimanni Arto Järvelä vetäisee muistinsa sopukoista vaikkapa tarinan närpiöläisestä rengistä Anders Grelssonista. Tämä joutui käräjille 1666 ihan vain siksi, että oli soitellut julkisesti esseharpaa, joka on suomalainen versio nyckelharpasta eli avainviulusta.

Kuka?

Arto Järvelä

 Arto Järvelä on Suomen tunnetuimpia pelimanneja.

 Hän kuuluu Järvelän pelimannisukuun: isä Aarne ja "faari" Johannes ovat mestaripelimanneja. Suvun pelimannijuuret yltävät 1700-luvulle asti.

 Järvelä syntyi Hattulassa vuonna 1964. Hän asui perheineen Parolassa, kunnes muutti 15-vuotiaana Kaustiselle musiikkilukioon.

 Opiskeli Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosaston ensimmäisellä vuosikurssilla ja valmistui maisteriksi 1994.

 Esiintyy paljon soolona sekä mm. yhtyeissä JPP, Nordik Tree ja Erik Hokkanen & Lumisudet. Uudemmista yhtyeistä WAO esittää tornionlaaksolaisen kansantaiteilijan Vilho Ollikaisen tuotantoa. Duo Vitaren kanssa Järvelä soittaa mm. itse tekemiään sovituksia Sibeliuksen musiikista.

 Soittanut kymmenillä levyillä, myös esim. Neumannin, Hectorin, Timo Kiiskisen, Tuomari Nurmion ja Waltarin levyillä.

 Järvelän soittimiin kuuluvat mm viulu, avainviulu, esseharpa, jouhikko ja mandoliini.

"Sakkoja ei lopulta tullut. Grelsson sanoi vain kokeilleensa matkallaan pihan poikki, onko soitin vireessä", Järvelä kertoo.

Perään hän saattaa soittaa mitä tarttuvampia "iskusäveliä" satojen vuosien takaa milloin Pohjanmaalta, milloin vaikka Turun saaristosta.

Vai että tylsää, perinne!

"Kylmä totuus on se, että suomalainen kansanperinne on yksi maailman rikkaimmista. Syynä on se, että meillä on sekä itäisiä että läntisiä vaikutteita. Suomalaiset ihan turhaan väheksyvät sitä", Järvelä muistuttaa.

Arto Järvelä tuntee Suomen kulttuurihistoriaa keskimääräistä kaduntallaajaa syvällisemmin, ihan sieltä käytännön tasolta. Takana on jo monta kymmentä vuotta viulupelimannina ja opettajana.

Harvassa ovat ne suomalaiset kansanmusiikkibändit, joista ei Arto Järvelän nimeä löydy. Tällä hetkellä aktiivisesti toimii esimerkiksi JPP.

Kulttuurirajat ylittävää yhteistyötä Järvelä taas harjoittaa esimerkiksi yhtyeissä Erik Hokkanen & Lumisudet sekä Nordik Tree.

Suomalaispelimannin keikat ovat nykyään puoliksi Suomessa, puoliksi maailmalla. Maita on kertynyt lähes 50.

Keikkapaikat voivat olla hyvinkin mieleenpainuvia. Sellainen oli esimerkiksi egyptiläinen kansantanssifestivaali 1986. Päätöskonsertti oli valtavalla stadionilla.

"Siellä oli kauhea stadionmylvintä. Sellaista ei näissä piireissä normaalisti pääse kokemaan", Järvelä muistelee.

Pinnin pojat ( Kimmo Pohjonen ja Järvelä) taas keikkailivat kerran pakistanilaiskylän aukiolla, jonne ei päästetty lainkaan naisia.

"Siellä oli vain partasuisia uroita. Se tuntui absurdilta."

Miten ulkomailla sitten on suhtauduttu kulttuuriimme?

"Kyllä se on maa kuin maa, niin se eksotiikka puree", Järvelä sanoo.

Soittaja Järvelästä tuli "sukuviruksen" takia: hän on kuulua Järvelän pelimannisukua.

Elämänsä ensimmäiset 15 vuotta hän asui Parolassa. Kesät hän vietti Kaustisella mummolassa.

"Musiikki oli Kaustisella jokapäiväistä elämää. Tahtomattaankin ne biisit oppi."

Harva kuitenkaan tietää, että Järvelällä on villi humppamenneisyys.

Soiton hän aloitti Parolan-vuosina sähköbassolla Isät ja pojat -nimisessä tanssiyhtyeessä, jossa soittivat myös isä ja veli sekä nykyään paremmin säveltäjänä ja harmonitaiturina tunnettu Timo Alakotila ja tämän isä.

Lukioaikana Kaustisella humppa alkoi kuitenkin vaihtua kansanmusiikkiin. Kun koulu päättyi, Järvelä oli valinnan edessä: menisikö soitinrakentajan oppiin vai vasta perustettavalle Sibelius-Akatemian kansanmusiikkilinjalle.

"Se meni sitten luonnollisesti niin, ettei mua hyväksytty Jurvan kotiteollisuuskoulun puusepänlinjalle, vaan Sibelius-Akatemiaan."

Opiskelujen jälkeen hän asui vielä hetken Kaustisella, jossa soitti kansanmusiikkiyhtye Tallarissa. Nykyään kotipaikkana on Ulvila, vaimon työn vuoksi.

Järvelälle ei riitä pelkkä sävelten kanssa askartelu. Hän haluaa myös tietää, kuka kappaleita on soittanut ja millaisissa tilaisuuksissa niitä on soitettu. Siksi hän uppoutuu arkistojen syövereihin.

Vesa Ranta
Arto Järvelä soittaa useita soittimia. Yksi niistä on todellinen harvinaisuus: esseharpa. Se on ikivanha suomalainen versio ruotsalaisten nyckelharpasta eli avainviulusta.
Arto Järvelä soittaa useita soittimia. Yksi niistä on todellinen harvinaisuus: esseharpa. Se on ikivanha suomalainen versio ruotsalaisten nyckelharpasta eli avainviulusta.

Ainutlaatuisia löytöjäkin on tullut eteen. Viimeksi Järvelä löysi 30 vuotta etsimänsä Heikki Klemetin muistiinpanot viulupelimanni Elias Tallarin soittamista 1800-luvun kuortanelaisista polskista ja seremoniallisista kappaleista.

Yksi tärkeä ovi menneeseen ja Järvelän innoituksen lähde on myös Maria Helena Spoofin (1768–1828) nuottikirja.

Kyseessä on lempääläisen "ylemmän luokan kotifrouvan" nuottivihko, johon tämä kirjoitti suosikkipolskiaan vuodesta 1796 lähtien.

"Ne ovat ensimmäiset muistiinpanot, joista voi saada jonkinlaista päätelmää siitä, millaista pelimannimusiikki on tuolloin Suomessa ollut."

Arto Järvelä on tehnyt urallaan useita soololevyjä, joilla hän tutkiskelee suomalaista pelimanniperinnettä. Nyt tutkinnassa on esimerkiksi avovire.

Suomessakin viulut viritettiin aiemmin kymmenillä eri tavoilla, ennen kuin soitin sai nykyisen kvinttivirityksensä.

"Siinä on kokonainen kulttuuriperintö, eikä siitä tiedetä juurikaan mitään. Tämä aihe paisui tietenkin kuin pullataikina ja paisuu vain, koska avovirekappaleita löytyy koko ajan lisää."

Levyjen myyminen nykypäivänä on vaikeaa muutenkin, mutta soololevyille platinamyynti lienee vielä epätodennäköisempää.

Levymyynnin tila ei Järvelää liikaa hetkauta. Hänellä riittää keikkoja, ja jos ei riitä, voi siirtyä vaikka metsuriksi. Soololevyjä hän tekee, sillä kokee ne musiikillisiksi testamenteikseen.

Arto Järvelän kotialbumi
Arto Järvelä ja paikallisisa muusikoita Peshawarissa Pakistanissa 1997.
Arto Järvelä ja paikallisisa muusikoita Peshawarissa Pakistanissa 1997.

"Se jää minusta jäljelle, vaikka ei muuta jäisikään. Olenpahan tehnyt jotain, minkä olen itse kokenut tärkeäksi. Enkä tavoittele taloudellista hyötyä. Arvo on jossain ihan muualla."

Viime vuonna Arto Järvelä täytti 50 vuotta, mutta tuolloin juhlallisuudet jäivät työntäyteisen vuoden takia pitämättä.

Kaustisella vahinko otetaan takaisin, korkojen kera. 50-vuotiskonsertissa on luvassa sooloja, kansainvälisiä vieraita ja bändejä, joiden kanssa Järvelä on vuosien varrella soittanut.

Kokoonpanoja ei ole ihan vähän. Ja kun yllätysesiintyjiäkin on luvassa, saattaa tulossa olla aikamoinen iltapäivä.

"Katsotaan, miten aika riittää", Järvelä nauraa – muttei näytä järin huolestuneelta.

Järvelän soittoinnostuksen tuntien soittoaikaa otetaan myös yön tunneista, Kaustisen jameissa. 

 

Arto Järvelän 50-vuotiskonsertti Kaustinen-salissa pe klo 13.30. Mukana mm. Ampron Prunni, Anssi Känsälä & co, Pål Olles Väg (SE) ja Tron & Jørgen (N).

HS
Pinnin pojat Arto Järvelä ja Kimmo Pohjonen.
Pinnin pojat Arto Järvelä ja Kimmo Pohjonen.

Mari Koppinen HS
Haapavesi/Kaustinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat