Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmissuhdekriisi inspiroi Mika Pohjosen debyyttiä Savonlinnassa

Tenori Mika Pohjonen debytoi vihdoin Savonlinnan oopperajuhlilla

Kulttuuri
 
Mika Pohjonen käyttää ihmissuhdekriisiä oopperaroolinsa rakentamiseen Savonlinnassa
Mika Pohjonen käyttää ihmissuhdekriisiä oopperaroolinsa rakentamiseen Savonlinnassa
HSTV:n videolla tenori Mika Pohjonen laulaa vale-Dimitrin roolia Savonlinnan opperajuhlien Boris Godunov -produktion kenraaliharjoituksessa ja kertoo, miten lööpeistä tuttu ihmissuhdekriisi on vaikuttanut näyttämötyöhön. Haastattelu: Vesa Sirén. Kuvaus: Juha Metso. Editointi: Esa Syväkuru.

Uskomatonta kyllä tenori Mika Pohjonen, 42, debytoi vasta nyt lauantaina Savonlinnan oopperajuhlilla.

"Ihmiset sanovat, että mene sinne ja sinne, mutta en oikein tunne paikkoja."

Pohjonen laulaa vale-Dimitrin roolin Modest Musorgskin Boris Godunovin tiukassa alkuperäisversiossa. Kansallisoopperassa hän on esittänyt pitkää versiota, jossa vale-Dimitrillä on enemmän laulettavaa.

"Alku-Boriksessa ei ole Marinan ja Dimitrin duettoja, jonka laulajana arvostan todella korkealle. Mutta tämä on ryhmätyötä, ja on suuri kunnia laulaa Matti Salmisen kanssa, jonka varaan tämä ohjaus rakentuu."

Pohjonen on valmistautunut rooliin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Naama on ollut lööpeissä ihmissuhdekriisin vuoksi.

"Se ei saa vaikuttaa työhön, paitsi että käytän yksityiselämäni viimeaikaisia asioita esimerkiksi kohtauksessa, jossa herään painajaisesta. Ja siinä, missä Dimitri pelkää vainoharhaisesti poliisien pidätystä. Itsehän en nyt tiedä missä puskassa joku kyylää kameran kanssa."

Pohjonen on vuoden 1992 tangokuningas, ja hänen pitkäaikainen avopuolisonsa taas on vuoden 2013 tangokuningatar. Iskelmäpuolella yksityiselämää taidetaan avata julkisuuteen enemmän kuin klassisella puolella on tapana?

"Iskelmäpuolella seuraavan keikan saa vain, jos sali on täynnä. En puhu meistä kahdesta, mutta yleisesti tämä toki vaikuttaa niin, että julkisuus kiinnostaa. Klassisella puolella en niin tarvitse julkisuutta, koska olen osa oopperan ensemblea."

Pohjonen ei halua myöskään kieltäytyä haastatteluista.

"Paitsi kun Seiska yritti parisuhdehaastattelua, ja tiesin parisuhteeni tilan."

Pohjosta auttaa rautainen rutiini. Hän lauloi jo 10-vuotiaana television Kukkokiekuu-ohjelmassa ja opiskeli klassista laulua täyttä päätä myös voittaessaan tangokuninkuuden.

"Opettaja sanoi, että ota löysä raha pois ja palaa klassiseen."

Vuonna 1998 opettaja arveli Pohjosen tehneen jo lavakeikkaa tarpeeksi. Hän ehdotti hakemista kuukausipalkalle Kansallisoopperan kuoroon.

"Voitin koelaulun, jossa oli 35 tenoria. Myöhemmin minut pyydettiin Dortmundin ja Kansallisoopperaan solistikuntaan, joista valitsin Kansallisoopperan."

Kun Pohjosen tenori pelaa, se on kansainvälistä tasoa. Yhteistyö merkittävän brittiagentin Harrison / Parrottin kanssa loppui silti nopeasti.

"He järjestivät hyvin konsertteja ympäri maailmaa, mutta purin yksinoikeussopimuksen, jotta voisin tarttua useampiin oopperatarjouksiin. Ei välttämättä fiksuin veto nuorelta laulajalta", Pohjonen sanoo.

Ooppera kuitenkin elättää. Nykyisin hän tekee hyvin vähän tangokeikkoja.

"Oopperan jälkeen voi laulaa tangoa, ja mikrofonitekniikka tulee minulta luonnostaan. Mutta tangon jälkeen ei voi laulaa oopperaa. Ääni täytyy rakentaa näytökseen ajan kanssa."

Pohjonen teki keväällä ensimmäisen Wagner -roolinsa itsensä Harry Kupferin ohjauksessa Nürnbergin mestarilaulajista Kansallisoopperassa.

"Se herätteli Wagner-puolta, mutta menen tietysti Kansallisoopperan ohjelmiston ehdoilla. Viihdyn todella hyvin italialaisessa ohjelmistossa."

Seuraavia teoksia ovat Oopperan kummitus -musikaali sekä Massenet'n Thaïs, molemmat vakituisessa työpaikassa Kansallisoopperassa.

"Oopperan kummitus on kiinnostava juttu, mutta en aio hypätä musikaaleihin sen enempää. Thaïs-oopperassa laulan ensimmäisen ranskankielisen roolini, missä on tekemistä."

Hän palaa Savonlinnaankin.

"Ensi kesänä laulan Leoš Janáčekin Kuolleesta talosta -oopperassa."

Pohjosella on 13 vuotta Kansallisoopperan laulajien 55 vuoden eläkeikään. Aiotko pysyä talossa kuukausipalkalla täyteen eläkkeeseen asti?

"Se on todennäköisin suunnitelma, mutta en ole ihminen, joka voi nyt ajatella, mitä 13 vuoden kuluttua haluaa."

HS.fi/hsTV Katso kuinka Mika Pohjonen laulaa vale-Dimitrinä ja kertoo kriisin tuottamasta inspiraatiosta.

Maskeeraaja Jessica Rosenberg asettaa vale-Dimitrin peruukin Mika Pohjosen päähän.
Maskeeraaja Jessica Rosenberg asettaa vale-Dimitrin peruukin Mika Pohjosen päähän.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat