Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fukushima muutti elokuvaohjaajan tyylin: "Kaikkien pitäisi vähentää sähkönkulutusta"

Sissityyliin tehty Stop on mestariohjaaja Kim Ki-dukin pienin ja rosoisin elokuva

Kulttuuri
 
Film Servis Festival Karlovy Vary
Kim Ki-duk kuvasi Stop-elokuvansa kaikessa hiljaisuudessa, koska ei halunnut järkyttää Fukushimasta toipuvia japanilaisia. Kuva elokuvasta.
Kim Ki-duk kuvasi Stop-elokuvansa kaikessa hiljaisuudessa, koska ei halunnut järkyttää Fukushimasta toipuvia japanilaisia. Kuva elokuvasta. Kuva: Film Servis Festival Karlovy Vary

Eteläkorealainen Kim Ki-duk on noussut maailmanmaineeseen omalaatuisilla ihmissuhde-elokuvilla, joissa on rankka, jopa väkivaltainen tunnelma. Tšekkiläisellä Karlovy Varyn festivaalilla sai maailmanensi-iltansa aivan erilainen Stop.

Stop on Kim Ki-dukin ensimmäinen poliittinen elokuva, varoitushuuto ydinvoimaa vastaan.

Kuka

Kim Ki-duk

 Syntynyt 20. 12. 1960 Bonghwassa, Etelä-Koreassa. Opiskeli taidetta Pariisissa 1990–93.

 Tehnyt vuodesta 1996 lähtien 21 pitkää elokuvaa.

 Vuonna 2004 sai kaksi parhaan ohjaajan palkintoa, Berliinissä elokuvasta Samaria ja Venetsiassa elokuvasta Rautakolmonen.

 Dokumentti Arirang palkitiin 2011 Cannesin Un Certain Regard -osion parhaana.

 Pieta sai 2012 Venetsian festivaalin pääpalkinnon, Kultaisen leijonan.

"Fukushima järkytti monia, minuakin. Sieltä evakuoitiin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Ja Korea on aivan Japanin naapurissa. Kirjoitin Stopin käsikirjoituksen heti onnettomuuden jälkeen", Kim Ki-duk sanoo.

Fukushiman ydinvoimala-onnettomuus sattui maaliskuussa 2011. Kim Ki-duk tunnetaan nopeana ohjaajana, mutta Stop nähdään vasta nyt.

"Epäröin pitkään, pitäisikö minun tehdä tämä vai ei. Harkitsin, että annan käsikirjoituksen jonkun muun ohjattavaksi, mutta kukaan ei halunnut tarttua siihen. Kävin Japanissa tutkimassa taustoja monta kertaa. Lopulta viime lokakuussa päätin tehdä elokuvan", Kim Ki-duk selittää.

Stop kertoo fukushimalaisesta pariskunnasta, joka joutuu evakkoon Tokioon. Vaimo Miki ( Natsuko Hori ) on raskaana ja pelkää säteilyn vaikutuksia sikiöön. Mies Sabu ( Tsubasa Nakae ) ryhtyy Don Quijoten tyyliseksi ekoterroristiksi sähkönkulutusta vastaan.

Tarinasta puuttuvat suunnilleen kaikki Kim Ki-dukin tyylin tunnukset. Miki ja Sabu ovat hyvin tavallinen pariskunta, joiden suhteessa ei ole mitään ohjaajalle ominaista outoa. Stop toimii dialogin varassa, kun yleensä Kim Ki-duk tekee varsin vähäpuheisia elokuvia.

Hysteerinen sanoma tavallisten ihmisten sähkösyöppöydestä muistuttaa hieman suomalaisen John Websterin kapinaa muovia vastaan dokumentissa Katastrofin aineksia (2008). Toisin kuin Webster, Kim Ki-duk ei ironisoi asiaansa ja uskoo siihen vahvasti edelleen.

"Kaikkien pitäisi vähentää sähkönkulutusta. Jo ennen Fukushimaa yritin elää mahdollisimman pitkälti aurinkoenergian varassa. Nyt asun pienessä asunnossa, jossa on vaatimaton valaistus", Kim Ki-duk sanoo ilman ironian häivää.

DokumentissaanArirang (2011) Kim Ki-duk kuvasi asumistaan erakkona pienessä vajassa. Myös Stop näyttää siltä, että se on kuvattu hyvin vaatimattomalla kalustolla. Edes musiikki ei korista sen karua ilmettä.

"Musiikki korostaa tunnelmia. Tässä en halunnut enää painottaa henkilöhahmojen muutenkin kuohuvia tunteita", Kim Ki-duk sanoo.

"Kuvasin Stopin Sonyn valokuvakameralla. Mukana ei ollut muita kuin minä ja näyttelijät. Fukushima on edelleen japanilaisille arka asia, ja tein Stopin melkein salaa, koska en halunnut loukata heitä."

Kim Ki-dukilla on pitkä suhde 50. vuosikertaansa juhlivan Karlovy Varyn festivaalin kanssa. Merkittävimmät palkintonsa hän on saanut Cannesista, Berliinistä ja Venetsiasta, mutta juuri Karlovy Varyssa nähtiin ensimmäisenä Kim Ki-dukin elokuvien sarja vuonna 2002.

Ei siis ole yllätys, että ensimmäiset vilaukset Stopista nähdään Karlovy Varyssa. Mutta sissityyliin tehtyä minirypistystä ei ehkä nähdä kovin laajalti muualla. Ohjaajakaan ei juuri usko sen mahdollisuuksiin.

"En usko, että Stop menee kaupallisiin elokuvateattereihin yhdessäkään maassa. Se kiertää muutamalla festivaalilla, mutta sitten se voi kadota maailmasta kokonaan. Mutta ei se minua haittaa", hän toteaa tyynesti.

Maailmalla Kim Ki-duk lasketaan arvostetuimpien ja kiistellyimpien elokuvaohjaajien joukkoon, mutta kotimaassa tuuli on kääntynyt häntä vastaan.

Kim Ki-dukin on yhä vaikeampi saada elokuviaan tuotetuksi, vaikka ne eivät ole koskaan olleet isoja tai kalliita tuotantoja.

"Rahoittajat haluavat tehdä vain voittoa viihteellä. Näyttelijätkin tahtovat kuuluisiksi eivätkä suostu elokuviin, joilla ei ole isoa markkinointibudjettia. Nyt neuvottelen yhdestä hankkeesta kiinalaisten tuottajien kanssa."

"Yksi mahdollisuus voisi olla jatkaa Stopin tyyliin, kiertää maailmaa tekemässä elokuvia pelkän kameran kanssa. Se voisi olla hauskaa."

Harri Römpötti
Karlovy Vary

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat