Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metalli päihittää pikselit kesän hittielokuvissa

Kulttuuri
 
Mv photos picturelooks
Ohjaaja Steven Spielberg poseeraa Bruceksi ristityn robottihain kidassa Tappajahain kuvauksissa vuonna 1974.
Ohjaaja Steven Spielberg poseeraa Bruceksi ristityn robottihain kidassa Tappajahain kuvauksissa vuonna 1974. Kuva: Mv photos picturelooks

Nosturi roikottaa valkohain altaan yläpuolelle. Tuhatpäinen yleisö nostaa älypuhelimet valmiiksi. Pienen kerrostalon kokoinen mosasaurus kohoaa vedestä, haukkaa hain kitaansa ja iskeytyy takaisin veteen.

Ihmiset kastuvat ja nauravat.

Tämä on kesän hittielokuvan, Jurassic Worldin, ladatuin kohtaus. Yksi elokuvan tuottajista on nimittäin Steven Spielberg, joka on paitsi alkuperäisen Jurassic Parkin (1993), myös Hollywoodin ensimmäisen ison kesähitin, Tappajahain (1975), ohjaaja.

Symbolisessa kohtauksessa nykyaika ahmaisee menneisyyden. Mosasaurus on jokaista biljardikepin mittaista hammastaan myöten tietokoneella laadittu digihirviö, kun taas Tappajahaissa käytetty valkohai oli polyuretaanista ja hammasrattaista nikkaroitu robotti.

Kirjassaan Steven Spielberg: The Unauthorised Biography John Baxter kertoo, että vekotin ristittiin Bruceksi Spielbergin asianajajan mukaan. Siitä tehtiin kolme kopiota, joista kukin painoi 1,5 tonnia. Niitä ohjailemaan tarvittiin 13 hengen miehistö.

Suolavesi ja vuorovedet höykyttivät robotteja niin perusteellisesti, että ne jouduttiin maalaamaan uudestaan ennen jokaista kuvauspäivää.

Bruce pakotti 26-vuotiaan Spielbergin luoviin ratkaisuihin. Hönön näköistä haita ei voinut noin vain läväyttää yleisön eteen, joten kuvaustiimi rakensi dramaturgian siten, että hirviö paljastuu evä kerrallaan.

Siksi elokuvasta muistetaankin ehkä parhaiten sen painostava tunnelma ja John Williamsin ikoninen musiikki.

Kuten Brucesta, Spielberg otti irti kaiken mahdollisen tehon Jurassic Parkin kalliilla rakennetuista dinosaurusnukeista. Kohtauksiin ladattiin kauhua ja odotusta jo ennen kuin mitään oli näkyvillä.

Kuuluisassa kohtauksessa tyrannosaurus rexin vesilasia tärisyttävät askeleet kertovat katsojalle, että viidakossa temmeltää eläin, jolla on paino ja suunta.

Uudessa Jurassic World -elokuvassa mitään ei pantata. Katsoja heitetään saman tien dinosauruspuistoon, jossa triceratopseja ja stegosauruksia käyskentelee koko valkokankaan leveydeltä.

Elokuvan pääpahista, laboratoriossa eri lajien geeneistä keiteltyä indominus rexiä, sentään piilotellaan, mutta korkeintaan päännyökkäyksenä sarjan ensimmäiselle osalle.

Katsoja reagoi silmille vyöryviin ihmeisiin kuin huvipuiston yleisö mosasaurukseen: aika hauska, mutta mitäs seuraavaksi. Digihirviöltä puuttuu fyysisen olion tuntu.

Sillä niin kehittynyttä kuin cgi-grafiikka nykyään onkin, tietokoneella laaditut kuvatukset huutavat digitaalisuuttaan teatterisalin peräseinään asti. Sitä ei auta, vaikka päässä olisi minkälaiset 3D-lasit.

Otusten merkitys typistyy niiden hulppeaan ulkonäköön.

Kun t-rex alkaa pistää häkkiään säpäleiksi alkuperäisessä Jurassic Parkissa, katsoja vakuuttuu vähintään yhdestä asiasta: jos otuksen moottori leikkaa kiinni ja se rysähtää naamalleen autojen päälle, niiden sisällä oleville näyttelijöille käy oikeasti huonosti.

Jurassic Parkissa käytettiin myös tietokonegrafiikkaa, mutta sitä pohjustettiin yhtä huolellisesti kuin aitoja nukkeja. Kun Grant ( Sam Neill ) ja Ellie ( Laura Dern ) posottavat jeepeillä katsomaan brachiosauruksia, kamera näyttää ensimmäiseksi näyttelijöiden hämmästyksestä ammolleen aukeavat suut.

Tietokoneluomus indominus rex panee ranttaliksi elokuvassa Jurassic World (2015).
Tietokoneluomus indominus rex panee ranttaliksi elokuvassa Jurassic World (2015).

Vasta sen jälkeen kamera kääntyy tietokoneella laadittuihin dinosauruksiin. Niitä kuvataan alaviistosta, jotta ihmisen mitätön koko rinnastuu mahdollisimman mykistävällä tavalla puunlatvaa riipivään jättiläiseen.

Jylinällä vahvistetaan illuusiota, että edessä hengailee aito dinosaurus.

Jos Jurassic Parkissa ei pitäydytty pelkästään roboteissa, Jurassic Worldissa luotetaan tiukassa paikassa aitoon tavaraan. Indominus rexin henkihieveriin rusikoima apatosauruksen pää, jota Owen ( Chris Pratt ) kumartuu silittämään, on elokuvan harvoja käsintehtyjä dinotehosteita.

Tekijät taisivat tietää, että ykkösistä ja nollista ei pysty vieläkään askartelemaan niin kouraantuntuvaa eläintä, että katsoja siihen samaistuisi.

Näin Jurassic Worldin täydessä teatterisalissa. Sieltä täältä kuului niiskaisu, kun silmiään muljautteleva ja E.T:mäisen sympaattiseksi rypytetty apatosaurus vaipui viimeistä kertaa tantereeseen.

Muulloin elokuvayleisö rouskutteli popcornejaan suht huolettomana.

Fyysisten lavasteiden vähäisyys on myös kesän toisen suurelokuvan, Terminator – Genisyksen, ongelma. Elokuvaa on mainostettu Arnold Schwarzeneggerillä, josta nähdään valkokankaalla niin vanhaa kuin nuortakin versiota.

Elokuvan alkupuolella 67-vuotias nyky-Arnold ottaa matsia 1980-luvun pinkeälihaksisen retro-Arnoldin kanssa. Se on niin posketon kohtaus, että kokis on turskahtaa nenästä ulos.

Tämä, kuten lukuisat muutkin tarinan tarjoilemat eri vuosikymmenten väliset kolarit, on tarkoitettu hatunnostoksi Terminator-tuhoaja -elokuvan (1984) tuntevalle nostalgiannälkäiselle yleisölle. Sellaisina ne toki toimivatkin.

Ainoa huono puoli on vain se, että digidinojen tavoin myös retro-Arnold näyttää auttamatta tietokonepelihahmolta.

Sekä Jurassic Worldista että Terminator – Genisysistä puuttuu aidon lavastuksen myötä draama, syvyys ja tunne. Ne on korvattu vauhdilla ja intertekstuaalisilla viittauksilla.

Tuloksena on kaksi elokuvaa, jotka eivät etene niinkään lineaarisesti kuin tilallisesti. Tarinoiden ratkaisuja tärkeämpää on seikkailla teoksiin luoduissa maailmoissa konsolipelien tapaan.

Tarkennan: tärkeintä on kahlata sarjojen aiempien osien rekvisiitassa ja klassisissa kohtauksissa.

Jurassic Worldissa paetaan jälleen dinoja autolla. Indominus rex ruhjoo gyropallon aivan kuten t-rex rusikoi aikoinaan jeepin. Päähenkilöt syöksyvät säännöllisesti nurkan taakse piiloon suunnatonta, nuuskivaa kuonoa.

Hylätystä varastosta löytyy Tim-pojan ammoin käyttämä pimeänäkökypärä.

Terminator – Genisysin nostalgiasampo on tietenkin Schwarzeneggerin esittämä T-800-mallin terminaattori. Se viljelee ikonisia eleitä ja one-linereitä koko elokuvan kahden tunnin keston ajan – itseironisella kierteellä, tietenkin.

Molempien elokuvien tekijät ovat tienneet hyvin, kuinka höyhenenkevyttä kesäviihdettä ollaan kuvaamassa. Chris Prattin esittämä Jurassic Worldin päähenkilö esimerkiksi naureskelee avoimesti indominus rexin nimelle.

Tyhjännokkeluuksien hallitessa ilmatilaa elokuvanystävä helposti masentuu.

Hätä ei ole silti tämän näköinen. Alkukesästä teattereihin ilmestyi Mad Max: Fury Road, joka on väkevä merkki paremmasta.

Jo alkuperäisen Mad Max -trilogian ohjannut, nyt 70-vuotias australialainen George Miller on laatinut aivan vimmaisen tykityksen, jonka kekseliäät stuntit ja loisteliaat puvut on toteutettu Hollywoodin käsityöosaamisen parhaita perinteitä noudattaen.

Autoja ja ihmisiä ruhjotaan häkellyttävällä sykkeellä ja niin, että kipeää tekee. Kolumneissa on jo ehditty pohtia, kokeeko vanhan ajan lavastustaito paluun toimintaelokuvaan Mad Max: Fury Roadin innoittamana.

Sillä vaikka mosasaurus pistelee valkohain aamupalaksi Jurassic Worldissa, niin tavallaan siinä samoin kuin Terminator – Genisysissäkin historia saa sittenkin viimeisen sanan.

Edellisessä t-rex vedetään rosterista viime hetkellä pelastamaan päivä, ja jälkimmäisessä vanha kunnon T-800 pieksee itseään kehittyneemmän nanokone-olion.

Pientä jelppiä molemmat toki tarvitsevat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat