Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helmi nousi pintaan

MØ ei enää ole salaisuus, vaan Spotifyn kuunnelluin laulaja

Kulttuuri
 
Thomas Skou
Tanskalainen MØ edustaa samanlaista girl poweria kuin Spice Girls. Musiikki vain on parempaa.
Tanskalainen MØ edustaa samanlaista girl poweria kuin Spice Girls. Musiikki vain on parempaa. Kuva: Thomas Skou

On hienoa löytää uusi hyvä artisti, joka ei vielä ole kovin tunnettu. Kuin löytäisi timantin tai ainakin aika kiiltävän kiven ja pujauttaisi sen taskuun eikä kertoisi kenellekään.

En ehkä ollut ensimmäinen, joka viime vuoden keväällä kuunteli -nimistä tanskalaista laulaja-lauluntekijää, mutta ei hänestä suuri yleisö tiennyt. Vielä harvempi osasi lausua nimen. Mou? Muu? Myy?

Mutta nyt, kesällä 2015, MØ:n laulama kappale Lean On on maailman kuunnelluin kappale Spotifyssa. Major Lazerin ja DJ Snaken julkaisema koukuttava kesähitti kerää 2,6 miljoonaa kuuntelijaa joka päivä.

Pakko kai siitä on olla iloinen.

MØ eli Karen Marie Ørsted on 26-vuotias ja kotoisin Tanskan Odensesta. Lapsena hän oli tylsistynyt ja vaelteli metsässä haaveillen, kunnes sai ensimmäisen levynsä.

Se oli sama kuin minun ensimmäinen levyni: Spice Girlsin Spice.

Siitä lähtien Ørsted alkoi kirjoittaa lauluja ja nukkua Sonic Youthin sanoitukset paperipinkkana päänsä alla. Kaksikymppisenä hän kokeili vihaista räppiä ja perusti Mor-nimisen punk-yhtyeen ystävänsä Josefine Struckmannin kanssa.

MØ:n piti olla vain sivuprojekti. Muuten Ørsted olisi ehkä harkinnut toisenlaista artistinimeä. Englanninkieliset kun eivät vain tajua. (Mjyy?)

Maaliskuussa 2014 julkaistu No Mythologies to Follow on niitä harvinaisia levyjä, joilla ei ole yhtään huonoa tai tylsää biisiä. Se on kokonaisuus, joka kertoo nuoruudesta.

Elektro-indie-soul-pop on energistä ja lyyristä, kuumaa ja kylmää, massiivista ja koukuttavaa. Se on kuin Spice Girlsiä, joka kuulostaa The Knifelta. Tai Lana del Reyltä, tai Lykke Liltä. Ørstedin ääni kantaa roolista toiseen.

Jostain syystä se saa minut ajattelemaan helmiä ja puroja.

Tajusin levyn monipuolisuuden viimeistään viime syksynä, kun näin MØ:n livenä. Se oli parhaita keikkoja, joilla olen ollut. Kuten kuuluukin, keikka oli kuin uusi teos, ei vain levyn läpisoitto. Yhden albumin artistille sellainen on yleensä hankalaa.

MØ hyppi rumissa verkkareissaan yleisön seassa, riehui ja ulvoi, kunnes rauhoittui heleään lauluun.

Toisin kuin yleensä, en ehtinyt syyllisyydensekaisesti ajatella, että hohhoijaa, selkä väsyy, mihin laittaisin kädet. Yhtäkkiä se oli ohi ja olin täynnä energiaa.

MØ:n oli tarkoitus esiintyä Ruisrockissa, mutta ymmärrettävistä syistä hänen äänensä oli mennyt.

Sen sijaan hän keikkailee tänä kesänä esimerkiksi Belgiassa, Australiassa, Unkarissa, Slovakiassa ja Puolassa. Sekä Tukholman Popaganda-festivaalilla elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Menkää. MØ:n keikkaenergia on näillä kannuksilla varmasti vain kasvanut.

Seuraava levy on jo jättihitti, joka ei jää salaisuudeksi.

Noora Mattila HS
Kulttuuritoimittaja herkistyy.

Tämän vuoden kesähitti on Major Lazer & DJ Snake: Lean on (feat. MØ). Video on katsottu Youtubesta noin 250 miljoonaa kertaa.
Tämän vuoden kesähitti on Major Lazer & DJ Snake: Lean on (feat. MØ). Video on katsottu Youtubesta noin 250 miljoonaa kertaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat