Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme näkökulmaa Boris Godunoviin: Salminen, Segerstam, Raab

Matti Salminen, 70, ja Leif Segerstam, 71, kohtaavat Savonlinnan oopperajuhlilla Nicola Raabin uudessa Boris Godunov -ohjauksessa

Kulttuuri
 
Leif Segerstam ja Matti Salminen arvioivat toisiaan ja esittävät Boris Godunovia
Leif Segerstam ja Matti Salminen arvioivat toisiaan ja esittävät Boris Godunovia
Kuningasbasso Matti Salminen, 70, ja kapellimestarilegenda Leif Segerstam, 71, kertovat HSTV:n videolla, mitä he toistensa taiteiljalaadusta ajattelevat ja osoittavat taitojaan Modest Musorgskin Boris Godunov -oopperan uuden produktion kenraaliharjoituksissa. Myös produktion ohjaaja Nicola Raab sanoo sanansa suomalaisjäteistä.

"Olen taas kuin Tarzan"

Leif Segerstam, kapellimestari
 

"Syövän parannuttua olen taas kuin Tarzan. Preferoin tätä Modest Musorgskin alkuperäisversiota Boris Godunovista ja olen esittänyt sitä täällä Savonlinnan oopperajuhlissa myös Martti Talvelan kanssa.

Musorgskin orkesterinkäyttö ei tarvitse mitään Kristis-Kratsiksen ( Nikolai Rimski-Korsakovin ) parannuksia. Partituuri ei ole niin epäkäytännöllinen kuin Jean Sibeliuksen nuoruudenteos Kullervo. On joitakin balanssiongelmia, mutta niiden korjaaminen ei ole säveltäjän auttamista, vaan kapellimestarin normaalia työtä.

Kenraalipaussit ovat tärkeä osa tätä oopperaa. Kuten Herbert von Karajan sanoi: hiljaisuudessa on eniten voltteja."

Juha Metso
Kapellimestari Leif Segerstam ja Boris Godunovin nimiosan tulkitseva Matti Salminen.
Kapellimestari Leif Segerstam ja Boris Godunovin nimiosan tulkitseva Matti Salminen.

"Kauniilla äänelläei mitään virkaa"

Matti Salminen, laulaa
Boris Godunovin pääroolin
 

"Kuinka vanha Boris oli kuollessaan? Ehkä 50-vuotias. Nyt minä olen jo 70 vuotta ja Leif [Segerstam] vähän vanhempi.

Savonlinnassa Boris Godunov henkilöityy [juhlien pitkäaikaiseen johtajaan] Martti Talvelaan, mikä on aivan luonnollista. Martti oli se, joka haki minut lentokentältä kauan sitten Hampuriin, tarjosi hernekeittoa ja esitteli johtajille. Hän sanoi, että joskus on sinun aikasi hoitaa näitä asioita.

Martti opetti ehdottomuutta kaikissa asioissa. Hän löi päätään kiviseinään, ja ilman häntä Savonlinnan oopperajuhlat ei olisi se, mikä se on.

Matti Salminen (Boris Godunov) ja Christian Juslin (Šuiski).
Matti Salminen (Boris Godunov) ja Christian Juslin (Šuiski).

Olen tarkoituksella tehnyt rooleja toisin kuin Martti, etten menisi samaan sapluunaan. Emmekä ole törmänneetkään. Martti rullasi kuolinkohtauksessa portaita alas. Minulla on titanium-polvi, jolla ei kuljeta samalla tavalla. Tämä produktio on myös lähtökohdiltaan aivan erilainen kuin traditionaaliseen Moskovaan sijoittunut Martin ajan Savonlinnan Godunov-produktio.

Olen tehnyt Boris Godunovista kaksitoista ensi-iltaproduktiota ja lisäksi hyppykeikkoja vanhoihin produktioihin.

Tein ensimmäisen Borikseni vuonna 1981 Genevessä, ja ohjaajalla oli Mussolini -assosiaatioita, joista en ymmärtänyt mitään. Nyt tiedän hirveän paljon enemmän ja voin työskennellä huomattavasti laajemmin. ["Herkutella!" huutaa Leif Segerstam.] Kyllä, herkutella.

Itsetyydytys tuolla lavalla on vahvin asia, mitä voidaan tehdä, ja sitä kautta tavoitetaan yleisö.

Kauniilla äänellä ei sinänsä ole mitään virkaa. Äänien ja tekstin lähtökohdasta täytyy täyttää tekstin sisältö, mikä toivottavasti koskettaa ihmisiä.

Lavahahmossani on 140 kiloa ja 195 senttimetriä. Sille en voi mitään. Toivon kuitenkin, että myös määrätynlainen heikkous voi välittyä, koska jopa peruspahalla kuten Richard Wagnerin Götterdämmerungin Hagenilla on aina heikkoutta.

Ihmisellä on sellainen kummallinen käsitys, että Wagnerissa tai yleensä oopperassa kaikki on helvetinmoista paatosta ja paasaamista. Se ei pidä ollenkaan paikkansa. Suurinta ei ole melu tai huuto, vaan jännite."

"Avainsana on keskittäminen"

Nicola Raab, ohjaaja
 

"Ohjaukseni keskiössä ei ole kultainen häkki, vaan kutsun sitä kuutioksi. En halua sementoida sitä häkiksi, vaan leveällä lavalla se on keskipiste, joka määrittää sisätilan ja ulkotilan.

Tämän ohjauksen avainsana on keskittäminen, yksinkertaistaminen ja Boriksen ytimen löytäminen. Kuutiossa voi näytellä kuten kamarinäytelmässä. Annan lähtökohdan, josta kuulija voi muodostaa assosiaationsa.

Boris on halunnut valta-asemaan, mutta hänessä on myös sisäinen tyhjyys, joka johtuu hänen alemmasta syntyperästään ja siitä, että hän on ehkä tehnyt tai antanut jonkun tehdä murhan.

Emme koskaan saa tietää, tekikö hän todella tämän murhan, mutta kun tämä ajatus tulee hänen päähänsä, hän menettää integriteettinsä omissa silmissään.

Ja siksi hän häviää."

Nicola Raab on uuden produktion ohjaaja.
Nicola Raab on uuden produktion ohjaaja.

 

Boris Godunovin ensi-ilta Olavinlinnassa lauantaina klo 19. Esityksiä 30. heinäkuuta asti.
 

Vesa Sirén HS
Savonlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat