Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi hittikirjailijan käsikirjoitusta pidettiin pankkiholvissa yli 50 vuotta?

Kulttuuri
 
Chip Somodevilla Getty Images
Harper Lee valkoisessa talossa 5. marraskuuta 2007, jolloin hänelle myönnettiin valtiollinen presidentin vapausmitali.
Harper Lee valkoisessa talossa 5. marraskuuta 2007, jolloin hänelle myönnettiin valtiollinen presidentin vapausmitali. Kuva: Chip Somodevilla Getty Images

Ensi viikon tiistaina ilmestyy romaani, jota on odotettu jo 55 vuotta.

Sen on kirjoittanut huhtikuussa 89 vuotta täyttänyt yhdysvaltalainen Harper Lee, joka jo oli tuomittu yhden kirjan kirjoittajaksi. Hänen Pulitzer-palkittu esikoisromaaninsa Kuin surmaisi satakielen ilmestyi heinäkuussa 1960.

Viime tiistaina Lee sai käsiinsä lämpimäiskappaleen toisesta romaanistaan kotikaupungissaan Monroevillessa Alabamassa. HarperCollins-kustantamo julkaisee Go Set a Watchman -romaanin peräti kahden miljoonan ensipainoksena. Se on kautta aikain eniten ennakkoon tilattu romaani

Donald Uhrbrock The LIFE images collection
Kirjailija Harper Lee kodissaan West Avenuella Monroevillessa toukokuusa 1961.
Kirjailija Harper Lee kodissaan West Avenuella Monroevillessa toukokuusa 1961.

Yhdysvalloissa.

Suomeksi Kaikki taivaan linnut ilmestyy vain kymmenen päivää englanninkielisen laitoksen jälkeen. Sen on suomentanut Kristiina Drews.

Tätä kirjaa voi täydellä syyllä nimittää kohuromaaniksi, siksi erilaisia näkemyksiä käsikirjoituksesta, sen yllättävästä löytymisestä ja mutkittelevasta tiestä romaaniksi on parina viime vuotena julkisuudessa esitetty.

Kiivaana vellonut keskustelu on johtanut myös väärinkäsityksiin, riitoihin ja epäilyihin julkisuutta karttavan Harper Leen oikeuskelpoisuudesta.

Moni keskeinen kysymys on yhä vailla vastausta. Selvitystyötä vaikeuttaa osin se, että hoitokodissa asuva kirjailija sai aivoinfarktin helmikuussa 2007 ja joutui pyörätuoliin.

Lee ei pidä uteliaista toimittajista. Viimeisen virallisen haastattelun hän antoi vuonna 1964. Siksi hänen motiivinsa eivät ole julkisesti tiedossa. Ne, jotka ne tietävät, eivät puhu. Ne, jotka puhuvat, eivät välttämättä tiedä.

Ensimmäinen kysymys liittyy Go Set a Watchman -romaanin käsikirjoituksen syntyyn 1950-luvun lopulla.

Tiedetään, että Lee alkoi kirjoittaa sitä jo ennen esikoisromaaniaan, mutta jostain syystä hylkäsi sen. Hän alkoi kirjoittaa uutta käsikirjoitusta, ja niin syntyi 1960 ilmestynyt, lopulta yli 30 miljoonan myyntilukuihin yltänyt Kuin surmaisi satakielen. Mihin ensimmäisen käsikirjoituksen tie tyssäsi?

Chicago Tribune -lehden toimittaja Marja Mills ei edes viittaa käsikirjoitukseen viime vuonna ilmestyneessä teoksessa The Mockingbird Next Door – Life with Harper Lee, vaikka hän vietti kirjailijan ja tämän sisaren Alicen naapurissa Monroevillessa vuodet 2004–2006.

Hän oli tavannut sisarukset jo kesällä 2001 tehdessään lehteen reportaasia Kuin surmaisi satakielen -romaanin miljööstä.

Donald Uhrbrock The LIFE images collection
Harper Lee poseerasi Life-lehdelle tokokuussa 1961 Monroevillen oikeustalon istuntosalissa.
Harper Lee poseerasi Life-lehdelle tokokuussa 1961 Monroevillen oikeustalon istuntosalissa.

Harper Lee ei itsekään ota hylättyä käsikirjoitusta puheeksi, kun hän keskustelee Millsin kanssa kotikaupungistaan, suvustaan, taustastaan ja ystävistään.

Ei ole selvää, mikä on Leen oma näkemys Go Set a Watchman -romaanin kirjallisesta laadusta. Tuntuu siltä, ettei hän vaivannut sillä päätään yli viiteenkymmeneen vuoteen. Unohtiko hän sen olemassaolon? Tai halusiko unohtaa?

Leen epävirallisen elämäkerran kirjoittanut Charles J. Shields kuitenkin uhraa sille muutamia sivuja teoksessa Mockingbird: A Portrait of Harper Lee (2006). Hänelläkään ei tosin ole käytössä materiaalia, joka paljastaisi Harper Leen oman näkemyksen.

Marja Millsin teoksessa Lee ilmaisee pitävänsä Shieldsin elämäkertaa lähinnä kirjallisena ja henkilökohtaisena petoksena. Saman tuomion hän antoi heinäkuussa 2014 Millsin kirjalle.

Shieldsin kirjasta joka tapauksessa selviää jotain syntyvaiheista.

Jouluna 1956 Harper Lee sai ystäviltään Joy ja Michael Brownilta sekin, jotta pystyisi keskittymään kirjoittamiseen. Hän aloitti Go Set a Watchman -romaanin kirjoittamisen heti.

Tammikuun lopulla hänellä oli näyttää viisikymmentä liuskaa Go Set a Watchman -käsikirjoitusta kirjalliselle agentille Maurice Grainille . Huhtikuussa käsikirjoitus oli valmiina. Lee oli antanut sille nimen Atticus. Samalla hän oli aloittanut toisen teoksen, The Long Goodbyen, kirjoittamisen ja saanut kasaan jo 111 liuskaa. Se käsikirjoitus on todennäköisesti kadonnut.

Tässä vaiheessa J. B. Lippincott -kustantamo halusi keskustella Atticuksesta. Se osti käsikirjoituksen muutamalla tuhannella dollarilla, mutta kustannustoimittaja Theresa von Hohoff toivoi, että Harper Lee unohtaisi tekstin ja kehittäisi aineksista uuden käsikirjoituksen. Se voisi sijoittua varhaisempaan aikaan kuin Atticus, jonka muutamissa takautumissa vilahtavat vuodet 1933–1935.

"Ensikertalaisena tein mitä pyydettiin", Lee kertoi lehdistötiedotteessa tämän vuoden alussa.

Harper Leen toisen kirjallisen agentin Annie Laurie Williamsin arkistossa Atticus on merkitty Kuin surmaisi satakielen -romaanin kehitysversioksi. Kun esikoisesta tuli pian kansainvälinen hitti, paineet saada toinen romaani markkinoille kasvoivat vuosi vuodelta.

Silver Screen collection
Gregory Peck näytteli puolustusasianajaja Atticus Finchiä Robert Mulliganin ohjaamassa elokuvassa romaanista Kuin surmaisi satakielen.
Gregory Peck näytteli puolustusasianajaja Atticus Finchiä Robert Mulliganin ohjaamassa elokuvassa romaanista Kuin surmaisi satakielen.

Columbian yliopistoon arkistoitu kirjeenvaihto osoittaa, että Williams ja Grain eivät edes ajatelleet toiseksi romaaniksi Atticus-käsikirjoitusta.

Muutamaan otteeseen julkisuudessa – viimeksi The Guardian -lehdessä tammikuussa 2015 – on kiertänyt myös huhu, jonka mukaan J. B. Lippincott -kustantamo suunnitteli julkaisevansa kuvitteelliseen Maycombiin (eli Monroevilleen) sijoittuvan, roturistiriitoja kuvaavan historiallisen trilogian, josta Go Set a Watchman olisi ollut toinen osa.

Harper Lee toteaa itse Marja Millsin teoksessa ykskantaan, ettei edes ajatellut julkaisevansa toista kirjaa, "koska huipulta tie veisi vain alaspäin. Miksi täytyisi alittaa rima?"

Harper Lee ei kuitenkaan jättänyt uraansa esikoisromaaniin. Hänen nimensä on nimittäin löydettävissä toisestakin kirjasta. Se on Truman Capoten dokumenttiromaani Kylmäverisesti (1966), johon Lee teki taustatutkimuksia. Capote oli hänen lapsuusvuosiensa naapuri Monroevillestä.

Oma kysymyksensä on se, miten mystinen käsikirjoitus lopulta löytyi Leen kotikaupungin pankkiholvista.

On kummallista, että kustantamo J.  B. Lippincottin arkistoista ei ole löytynyt siitä edes kopiota, vaikka Harper Lee nousi maailmanmaineeseen esikoisromaanillaan ja toi kasapäin rahaa myös kustantamolle.

Tästä on kyse

Ystävät kutsuvat kirjailijaa Nelleksi

 Yhdysvaltalainen Nelle Harper Lee (s. 1926) julkaisee ensi viikolla toisen romaaninsa, 55 vuotta esikoiskirjansa jälkeen.

 Kulttimaineen saavuttanut esikoisromaani Kuin surmaisi satakielen ilmestyi 1960 ja voitti Pulitzer-palkinnon 1961.

 Virallisen selityksen mukaan nyt ilmestyvän Go Set a Watchman –romaanin käsikirjoitus löytyi yllättäen pankin tallelokerosta syksyllä 2014.

 Kirjailijan nykyisen lakimiehen Tonja B. Carterin tiedonannon mukaan Harper Lee on tuohtunut ja loukkaantunut julkisuudessa esitetyistä syytöksistä, joiden mukaan häntä olisi manipuloitu, jotta käsikirjoitus saataisiin julkaistuksi.

 On epäilty, että Lee Harperin asioita hoitanut isosisko Alice Lee ei olisi hyväksynyt julkaisemista. Lakimiehenä toiminut Alice kuoli kolme kuukautta ennen julkaisupäätöksen ilmoittamista.

Olisi luullut kustantamon säilövän kaiken, mitä Lee oli sinne tuonut. Nykyään Lippincott on kaiken lisäksi osa HarperCollins-konsernia.

Ehkä Lee vei itse käsikirjoituksen varmaan talteen. Se, että hän olisi kokonaan unohtanut sen, tuntuu kuitenkin mahdottomalta. Kirjailijalla on väkisinkin erityinen suhde materiaaliin, joka on ollut uran kannalta tärkeää.

Virallinen selitys on kuitenkin tiedossa. Kustannustoimittaja Hugh Van Dusenin The Guardianille antaman haastattelun mukaan käsikirjoitus oli pankkiholvissa Kuin surmasi satakielen -romaanin käsikirjoituksen välissä. Siksi kukaan ei ollut huomannut sitä, ennen kuin Harper Leen nykyinen lakimies Tonja B. Carter tarkisti lokeron sisällön syksyllä 2014.

"Olen pirun onnellinen siitä, että käsikirjoitus julkaistaan", Lee totesi lakimiehensä välittämässä tiedonannossa.

Entä itse julkaisupäätös? Harper Leen asioita kuolemaansa asti hoitanut isosisko Alice Lee kuoli kolme kuukautta ennen julkaisupäätöksen ilmoittamista 103-vuotiaana. Julkisuudessa on epäilty, ettei hän olisi hyväksynyt käsikirjoituksen julkaisemista. Hänen kannastaan ei ole kuitenkaan virallista tietoa.

Entä Harper Leen oma mielipide? Siitäkään ei ole täyttä varmuutta. Hän on kuuro ja lähes sokea. Varmaa tietoa hänen fyysisestä ja henkisestä kunnostaan ei ole, koska juuri kukaan ei pääse kirjailijaa tapaamaan.

Heinäkuun alussa Sothebyn huutokauppakamarin vanhan kirjallisuuden asiantuntija Justin Caldwell kertoi nähneensä Go Set a Watchman -käsikirjoituksen jo lokakuussa 2011 Monroevillen pankissa.

Paikalla olivat olleet myös Harper Leen nykyiset kirjalliset agentit ja lakimies Tonja B. Carter. Tarkoituksena oli vakuuttaa Kuin surmaisi satakielen -romaanin käsikirjoitus.

Caldwell huomasi, että käsikirjoitus ei ollut alkuperäinen vaan kustantamon teettämä kopio, jolla ei ollut suurta arvoa. Samalla hän löysi sen välistä toisen käsikirjoituksen, jota alkoi lukea. Hän päätteli, että kyseessä olisi Kuin surmaisi satakielen -käsikirjoituksen varhaisempi versio.

Julkisesti ei ole tiedossa, oliko kyseessä sama versio, jonka Carter oli löytänyt. Ristiriita on siinäkin, että toisessa tapauksessa käsikirjoitus olisi löydetty alkuperäisen Kuin surmaisi satakielen -käsikirjoituksen välistä ja toisessa taas kopion välistä. Tämä on antanut sytykettä mitä villeimmille salaliittoteorioille.

The New York Timesissa epäiltiin heinäkuun alussa, että Go Set a Watchman -käsikirjoitus on saattanut kadota ja että yllättäen löydetty versio voisi olla osin jopa väärennös.

Voi olla, ettei Harper Leen yllättäen jatkuneelle uralle vieläkään kannata panna pistettä. Ehkä seuraavaksi aletaan metsästää The Long Goodbye -nimellä tunnettua käsikirjoitusta.

Uuden Go set a watchman -romaanin otteen voi kuunnella alta näyttelijä Reese Witherspoonin lukemana.


Go Set a Watchmanin ensimmäinen luku on myös luettavissa netissä esimerkiksi Guardianin verkkosivuilla.

Kansi vuodelta 1962.
Kansi vuodelta 1962.
Kansi vuodelta 2007.
Kansi vuodelta 2007.
Tänä keväänä ilmestynyt uusi laitos.
Tänä keväänä ilmestynyt uusi laitos.
DVD:n kansi vuodelta 2011: elokuva vuodelta 1962, ohjaus Robert Mulligan, pääosissa Gregory Peck ja John Megna.
DVD:n kansi vuodelta 2011: elokuva vuodelta 1962, ohjaus Robert Mulligan, pääosissa Gregory Peck ja John Megna.

Uuden teoksen suomenkielinen nimi on Kaikki taivaan linnut.
Uuden teoksen suomenkielinen nimi on Kaikki taivaan linnut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat