Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harper Leen rakastettu hahmo paljastuu rasistiksi

Kulttuuri
 

Ensimmäiset arviot Harper Leen pitkään odotetusta toisesta kirjasta ilmestyivät amerikkalaislehdissä lauantaina. Leen faneille ne ovat olleet pieni shokki.

HS kertoi eilen (11. 7.), että Leen vuonna 1957 kirjoittama Go Set a Watchman ilmestyy tiistaina. Se on ilmeisesti Kuin surmaisi satakielen -romaanin (1960) varhainen versio, joka löytyi tallelokerosta vuoden 2014 lopulla.

Tiettävästi kustantaja oli pyytänyt Leetä keskittymään hahmonsa lapsuuteen ja käsikirjoitus oli painunut unholaan.

Kuin surmaisi satakielen kertoo Yhdysvaltain Alabamassa elävän tytön Scoutin, hänen veljensä Jemin sekä heidän juristi-isänsä Atticus Finchin tarinan.

Atticus Finch on romaanin moraalinen selkäranka. Hän puolustaa valkoihoisen naisen raiskauksesta väärin perustein syytettyä tummaihoista miestä.

Uusi romaani asettaa hahmon uuteen valoon.

"Atticuksen kuvaus Watchmanissa on häiritsevää luettavaa", New York Timesin kriitikko Michiko Kakutani kirjoittaa.

"Scout järkyttyy, kun hänelle selviää vierailulla kotiin, että hänen rakas isänsä, joka opetti hänelle kaiken oikeudenmukaisuudesta ja myötätunnosta, on sekaantunut integraatio- ja mustien vastaisiin hulluihin."

Kakutanin mukaan romaani kertoo Atticus Finchin osallistuneen Ku Klux Klanin kokoukseen ja kysyvän tyttäreltään, haluaako hän tummaihoisia "autolasteittain kouluihimme ja kirkkoihimme ja teattereihimme".

Paljastukset romaanin sisällöstä ovat herättäneet uudelleen myös keskustelun siitä, halusiko Harper Lee, että romaani julkaistaisiin. Hoitokodissa asuva Lee on kuuro ja lähes sokea, eikä hän anna haastatteluita.

Suomeksi Kaikki taivaan linnut ilmestyy elokuussa. Sen on suomentanut Kristiina Drews.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat