Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaustisen kansanmusiikkibileet ovat parempaa kuin reivit ikinä

Kaustisen ylitse pursuava festivaaliviikko vei kuulijan milloin taigalle, milloin teknobileisiin

Kulttuuri
 
Risto Savolainen
Räjähtävää "progehardfolkia" esittävä Esko Järvelä Epic Male Band soitti kaksi hurmioitunutta keikkaa Kaustisella, muun muassa Kallioklubilla torstai-iltana. Yhtyeen nokkamies on viulisti Esko Järvelä.
Räjähtävää "progehardfolkia" esittävä Esko Järvelä Epic Male Band soitti kaksi hurmioitunutta keikkaa Kaustisella, muun muassa Kallioklubilla torstai-iltana. Yhtyeen nokkamies on viulisti Esko Järvelä. Kuva: Risto Savolainen

Kaustisella satoi – kuulemma.

Näin kai voisi tiivistää Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tämän vuoden festarivieraan tunnelmat. Vettä tuli, välillä ihan kaatamalla, mutta eipä sitä suremaan pysähdytty.

Yksistään perjantaina oli ympäri aluetta noin 270 keikkaa. Niistä pelimannikeikkoja oli parisataa.

Kaustisella ei millään voi nähdä kaikkea. Mutta jos suunnittelee askeleitaan, osuu matkan varrelle mitä kiinnostavampia löytöjä ympäri maailman.

Minun kohdalleni osui muutama todellinen korvia huuhdellut ja maailmoja avannut elämys.

Yksi sellainen oli tuvalainen, ehkä maailman paras kurkkulauluyhtye Huun-Huur-Tu.

Kaustisen mainioon, akustiseen Iholla-saliin sai mennä jonottamaan jo lähes tuntia ennen, mutta se kannatti. Harvoin on koko kroppa väreillyt samalla tavalla äänen voimasta.

Eikä nyt ollut kyse volyymista, vaan kurkkulaulajien tuottamista, ilmassa villeinä kieppuvista yläsävelistä. Väristyksiä aiheuttivat myös perinteiset soittimet, hevosenpääviulut ja muut, joita ryhmä käsitteli hämmästyttävällä yhtenäisyydellä ja groovella.

Soittimien ja äänentuotannon yhteispelillä ryhmä loi ällistyttäviä äänimaisemia ja matkoja aina tuhannen vuoden päähän. Milloin oltiin hevosajelulla, milloin ihmeteltiin taigaa kaikkine lintulajeineen, susineen ja tuulineen. Yleisö haukkoi henkeään.

Suomalaismuusikoista pankin räjäytti haitarishamaani Antti Paalanen. Yksi vähärivinen haitari ja sen soittaja täyttivät valtavan Areenan leikiten.

Paalasen shamaanihahmo ärisee ja huutelee yleisölle. Jo se oli viihdyttävää, varsinkin kun hahmo ärisi ulos myös kaikki vuosien aikana patoutuneet haitarivitsit.

Paalasen käsissä vähän kliseisestä pirunkeuhkosta tuli mitä vetoavinta musiikkia syytävä bilelaatikko.

Perinteisten, tarttuvien ja rytmikkäiden haitarikipaleiden ja jatkuvan jalan tamppauksen yhdistelmä oli tappavan tehokas. Yleisö pomppi haitariteknon tahtiin kuin Balkan-keikoilla parhaimmillaan. Hikeä tirskuva artisti huusi yhtä lailla itselleen kuin tanssilattiallekin kannustuksia: "Jaksaa jaksaa, pumppaa pumppaa."

Parempaa kuin reiveissä ikinä.

Yhtä suurta riehuntaa yleisössä aiheutti myös Esko Järvelä Epic Male Band. Trashfolkiksi nimettyä progen, rockin, folkin ja ties minkä yhdistelmää esittävä instrumentaalibändi on selvästi löytänyt nyt uomansa. Se oli kuin tulessa.

Pitkälti folktaustaiset muusikot pääsivät toteuttamaan poikavuosiensa rokkiunelmat ja räväyttivät tiskiin kaiken taitonsa, kekseliäisyytensä ja energiansa.

Yhtyeen musiikki on Suomessa ainutlaatuista ja takuulla kovaa valuuttaa myös folkpiirien ulkopuolella. Ihme, jos bändiä ei pian löydetä myös ulkomailla.

Perjantai-illan hurmiosta taas vastasi suomalais-tanskalais-brittiläinen Baltic Crossing. Tämän yhtyeen erityistaito on loihtia aivan perinteisistä jigeistä, tanskalaisista hopsista tai vaikkapa suomalaispolkista äärimmäisen vetoavia, railakkaita tanssiversioita. Bändin kupliva huumorikaan ei ole pahitteeksi.

BBC:n Radio 3 -kanava oli juuri valinnut yhtyeen levyn kuukauden maailmanmusiikkilevyksi. Se on oikeus ja kohtuus, sillä yhtyeen musiikki muovaa kuulijan kasvoille ikuiset hymykuopat.

Ilahduttavaa Kaustisella oli tänä vuonna nuorten suomalaisten laulaja-lauluntekijöiden esiinmarssi. Konsta Jylhä -kilpailu nosti jo esiin muutaman poikkeuksellisen lahjakkuuden, Tero Pajusen ja Onni Rajaniemen.

Tähän päälle vielä paikkansa folk-kentällä vakiinnuttaneiden Viitasen Piian ja Topi Sahan omia melankolisia maailmojaan availleet keikat, ja aivoissa kirkastui: Suomessa on muhinut kaikessa rauhassa, nuorten tekijöiden keskuudessa, aivan omanlaisensa, kansanmusiikista kumpuava folkgenre. Se on valtavan hieno maailma, ja nyt se onneksi alkaa avautua isommallekin yleisölle.

Sade kieltämättä hiljensi Kaustisen perinteistä puskasoittelua, mutta festivaalin ainutlaatuista, vuosi vuodelta kasvavaa yhteisöllisyyttä se ei hävittänyt. Ehkä sade jopa paransi sitä.

Tunnelma oli katossa, kun pelimanniporukat ahtautuivat vieri viereen katosten alle soittelemaan ja päihittämään kattoa piiskannutta ropinaa.

Yhteisöllisyyttä parhaimmillaan edusti festivaalin vuoden yhtye Orivesi All Stars. Ehdin sekä kuulla yli satapäistä joukkoa että itsekin käväistä soittamassa joukon jatkona. Kyyneleethän siinä tulivat, molemmilla kerroilla.

Kun toisella puolellasi raapii pyykkilautaa viehko eläkeläisrouva ja toisella puolella kymmenvuotias viulistinnassikka, tajuaa aika nopeasti, mistä hommassa on kyse: Samassa veneessä tässä ollaan, titteleistä, taidoista tai sosiaalisista viitekehyksistä viis.

Juuri sitä on koko Kaustisen juhla. Siksikin sieltä lähtee aina niin hurmioituneena pois.

Mari Koppinen HS
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Kaustinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat