Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuhmon kamarimusiikissa ei enää pelata jalkapalloa eikä saunota kuin ennen

Tänään alkavan 46. Kuhmon kamarimusiikin teemana on aika. Kuhmon iskulause on, että aika on musiikkia, mutta on se myös numeroita – muun muassa yli 550 saunailtaa ja 17 vuotta Salakamaria. HS kokosi lukuja Kuhmon kamarimusiikin historiasta ja tämän vuoden festivaalista.

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Tea Karvinen
Tällaiset maisemat odottavat festivaalikävijöitä Kuhmossa.
Tällaiset maisemat odottavat festivaalikävijöitä Kuhmossa. Kuva: Tea Karvinen

Noin 5 osanottajaa perustamiskokouksessa

Kuhmon kamarimusiikin entisen toiminnanjohtajan Tuulikki Karjalaisen puoliso Juhani Karjalainen muisteli Helsingin Sanomille vuonna 2009 näin: "Osanottajia oli puolisenkymmentä, ja vaimoni Tuulikki oli yhdistyksen puheenjohtaja. Koska itse en kuulunut hallitukseen, seurasin kokousta hieman sivusta. Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että festivaali perustetaan. Tosin jokainen hieman hymähteli ja mietti, oliko se ylipäätään mahdollista. Vähän epävarmalta yritykseltä se vaikutti minustakin."

 

4 taiteellista johtajaa

Kuhmon kamarimusiikin perustaja Seppo Kimanen toimi taiteellisena johtajana perustamisvuodesta 1970 vuoteen 2005. Välissä hän kuitenkin käväisi Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtajana 1978–1979, jolloin Kuhmon kamarimusiikin taiteellisesta suunnittelusta vastasi viulisti Yoshiko Arai. Vuonna 2000 Kimanen piti sapattivuoden, jolloin taiteellisena johtajana toimi Kuhmossa usein esiintynyt viulisti Péter Csaba. 10 vuotta sitten Kimanen sai seuraajakseen Kuhmon kamarimusiikin nykyisen taiteellisen johtajan Vladimir Mendelssohnin.

 

1 markan lippu

Kuhmon ensimmäisellä festivaalilla esiintyivät Seppo Kimasen lisäksi muun muassa viulistit Yoshiko Arai ja Yoshiko Osumi, alttoviulisti Rainer Möckel ja pianisti Risto Lappalainen. Konsertteja järjestettiin yhdeksän. Konserttilippu maksoi yhden markan.

"Minulle oli tärkeää ottaa alhaisella lipun hinnalla kantaa 1970-luvulla velloneeseen keskusteluun, että klassinen musiikki on vain eliitille", Kimanen kertoo puhelimitse mökiltään.

 

3 000 markan budjetti

Ensimmäisenä vuonna budjetti oli Kuhmon kamarimusiikin nykyisen toiminnanjohtajan Sari Rusasen mukaan 3 000 markkaa. Seppo Kimanen muistelee, että festivaalin lopuksi hänelle jäi noin 1 100 markkaa jaettavaksi 13 taiteilijan ja yhden keittäjän kesken. Tänä vuonna budjetti on 1,01 miljoonaa euroa ja festivaalilla järjestetään 74 konserttia. 138 esiintyjästä 69 on ulkomaalaisia.

 

45 vuotta musiikkikursseja

Kuhmon kamarimusiikin ideaan on kuulunut alusta saakka musiikkikurssien järjestäminen. Kuhmon alueelta kursseille pääsevät kaikki, muiden pitää hakea. Ensimmäisenä vuonna kurssilaisia oli 23. Tänä vuonna kurssille on tulossa 102 osanottajaa.

9 jalkapalloturnausta

Kimanen muistelee, että ensimmäinen musiikkikurssin oppilaiden ja opettajien jalkapalloturnaus järjestettiin vuonna 1973. Sen jälkeen turnauksia pelattiin aina vuoteen 1981, kunnes maalissa ollut muusikko loukkasi sormensa. Muusikko toipui soittokuntoon, mutta perinteelle pantiin piste. Sen jälkeen jalkapalloa pelattiin vähemmän organisatorisissa merkeissä, kunnes viulisti Marc Danel loukkasi polvensa vuonna 2005 ja joutui Oulun sairaalaan leikattavaksi. Sen jälkeen jalkapalloa ei festivaalilla ole pelattu.

 

 

 

Yli 500 saunailtaa

Seppo Kimanen ymmärsi heti festivaalin perustettuaan, että saunaan pitää päästä – joka päivä. Aluksi saunottiin vain asuntolan saunassa, mutta Kimanen halusi näyttää ulkomaisille vieraille muutakin, joten hän pyysi paikallisten kesämökkisaunoja käyttöönsä. "Välillä lähdimme saunaan 30 kilometrin päähän keskelle erämaata." Sittemmin saunomista on hieman vähennetty. Tänä vuonna saunailtoja on kahdeksan. Siitä huolimatta Sari Rusanen arvioi, että kokonaismäärä festivaalin historiassa nousee yli 500 illan.

 

2 saunamestaria

Kuhmon perinteisiin kuuluu, että saunottamisesta vastaa saunamestari. Tänä vuonna heitä on kaksi. Saunamestarien ennätysmäärä on Sari Rusasen mukaan kolme.

 

 

 

Noin 40 Forelli-kvintettoa

Forelli-kvintetto on esitetty Mendelssohnin kaudella joka vuosi, Kimasenkin kaudella useimpina vuosina. Jokavuotiseksi ohjelmanumeroksi se vakiintui 1980-luvun alussa. Sitäkin ennen kvintettoa esitettiin – esimerkiksi vuonna 1978 kvinteton esitys Kuhmossa sai Helsingin Sanomien silloiselta musiikkikriitikolta Seppo Heikinheimolta ylistävät arviot. "Kysymyksessä oli sanalla sanoen esitys, joka olisi ollut edustuskelpoinen millä tahansa lavalla", pisteliäistä arvioistaan tunnettu kriitikko kirjoitti. Tänä vuonna Forelli-kvintetto kuullaan 21. 7.

 

4 presidenttivierailua

Kuhmossa ovat vierailleet presidentit Urho Kekkonen, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen.

 

12 kesää ennen Vladya

Seppo Kimanen kutsui Vladimir Mendelssohnin ensimmäisen kerran Kuhmoon vuonna 1982 viulisti Jean-Jacques Kantorowin suosituksesta. Hänellä oli tapana tavata jokainen muusikko henkilökohtaisesti ennen kuin teki päätöksen kutsua tämä esiintymään festivaalille. Mendelssohnin Kimanen tapasi Haagissa. "Vladyn" kotona odotti täysi pöytä tulista indonesialaista ruokaa, ja muutenkin Kimanen totesi, ettei Kantorow ollut liioitellut – Mendelssohn olisi saatava Kuhmoon.

 

24 tuntia konserttia

Vuonna 1989 Kuhmossa järjestettiin 24 tuntia pitkä maratonkonsertti, jonka aikana soitettiin musiikkia 240 vuoden ajalta. Tänä vuonna ensimmäisenä kokonaisena festivaalipäivänä soitetaan musiikkia 400 vuoden ajalta. Tällä kertaa konserttien välillä on tauot eikä niitä järjestetä aamuyön tunteina.

 

1 uusi konserttisali

Kuhmon kamarimusiikin suosion kasvaessa kävi ilmeiseksi, että kaupunkiin tarvittaisiin kunnollinen konserttisali. Hanketta alettiin suunnitella Kamarimusiikin kannatusyhdistyksessä Seppo Kimasen aloitteesta vuonna 1987. Kuhmon 20. juhlavuonna vuonna 1989 sille oli varattu määräraha valtion suunnittelubudjetista. Vuonna 1993 Kuhmo-talon uudessa Lentua-salissa soivat ensimmäiset Kuhmon kamarimusiikin konsertit.

 

 

17 vuotta Salakamaria

Kuhmossa on vuodesta 1998 toiminut pop-up-ravintola Salakamari, jota pyörittävät Viini-lehdestä tutut Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo. Berglund on paitsi edesmenneen kapellimestari Paavo Berglundin poika myös viinitilallinen, joten ranskalaisia laatuviinejä on tarjolla. Ruokamenyyt ovat herkullisia mutta hintavia. Ravintolasta saa kuitenkin myös makkaraa, jota voi grillailla nuotiolla yhdessä taiteilijoiden kanssa.

 

16 jousikvartettoa

Tänä vuonna Kuhmossa kuullaan 16 eri jousikvartettoa. Ennätys oli vuonna 2004, jolloin Kuhmossa esitettiin kaikki Haydnin 69 jousikvartettoa 14 jousikvartetin voimin.

 

15 elävän säveltäjän teosta

Kuhmossa kuullaan tänä vuonna kahdeksan yhä elossa olevan säveltäjän teoksia. Esimerkiksi Sofia Gubaidulinan Silenzio kuullaan Kontion koululla 13. 7., David Macbriden Noche Kuhmo-talolla 17. 7. ja Heta Ahon kantaesitys Summer Fantasy Lentiiran kirkossa 25. 7.

 

  

331 työntekijää

Kuhmon kamarimusiikissa työskentelee tänä vuonna taiteilijoiden lisäksi 6 ympärivuotista työntekijää, 155 palkattua kausityöntekijää ja 170 vapaaehtoista.

 

 

 

 

Kohta 10 festivaalia Mendelssohnia

Vuosien 1970–2005 aikana Kimanen oli Kuhmossa joka kesä sapattivuottaan 2000 lukuun ottamatta. Jätettyään taiteellisen johtajan tehtävät hän on vieraillut Kuhmossa vain kahdesti. "Minulla on sellainen periaate, että kun lähtee, pitää lähteä kokonaan", hän sanoo. Tänä vuonna vietetään Mendelssohnin kymmenettä juhlavuotta Kuhmon kamarimusiikin taiteellisena johtajana.

 

  

 

  

 

Lähteet: Kuhmon Kamarimusiikin historiikki, Seppo Kimanen: Kimasen lento (Teos, 2013), HS-arkisto
  
Kuhmon kamarimusiikki 12.–25. 7.

Kuhmon kamarimusiikin ohjelma vuonna 1970.
Kuhmon kamarimusiikin ohjelma vuonna 1970.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat