Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alzheimerin tauti tappoi "Jumalan tenorin"

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Jon Vickers
Jon Vickers

"Jumalan tenoriksi" kutsuttu Jon Vickers kuoli 88-vuotiaana taisteltuaan pitkään Alzheimerin tautia vastaan, hänen perheensä ilmoittaa Royal Opera Housen verkkosivujen kautta.

Kanadalainen laulaja oli syntynyt 29. lokakuuta 1926.

Vickers oli aikansa ihailluimpia sankaritenoreita. Hänet tunnettiin härkäpäisenä ja äärimmäisyyksiin heittäytyvänä luonnenäyttelijänä, jonka äänivarat olivat mittavat ja läsnäolo lavalla ehdotonta. Sievää kaunolaulua hän ei ensisijaisesti etsinyt, vaan ääritiloihin ajautuvien roolihahmojensa totuudellisuutta. "Taide on elämän tarkoituksen etsimistä", hän muistutti.

Opintojensa jälkeen hän teki läpimurron vuonna 1957 Lontoon Royal Opera Housessa. Vuonna 1958 hän debytoi jo Bayreuthin Wagner-juhlilla ja lauloi Maria Callasin kanssa Lontoossa. Vuonna 1960 hän aloitti uransa New Yorkin Metropolitan-oopperassa ja lauloi siellä 22 kaudella. Huippuvuosinaan hän sai käytännössä valita parhaista oopperataloista mieleisensä tehtävät kapellimetarien, kuten Herbert von Karajanin, ja ohjaajien, kuten Luchino Viscontin, kanssa.

Hartaana kristittynä hänellä ei sinänsä ollut vaikeuksia esittää pahoja syntisiä: hän oli aikansa suuri Giuseppe Verdin Otello, joka tappaa mustasukkaisena vaimonsa, ja Benjamin Brittenin Peter Grimes, jota epäillään oopperassa apupoikiensa pahoinpitelijäksi ja tappajaksi.

Hän kuitenkin jätti Richard Wagnerin Tannhäuserin pidettyään oopperaa tai ainakin kyseistä vuoden 1977 produktiota epäkristillisenä.

Vickers jätti lavat vuonna 1988 ja vetäytyi julkisuudesta maatilalleen, jossa perhe ja ystävät saivat nauttia hänen "lämmöstä, anteliaisuudesta ja mahtavasta naurustaan", perheen lausunnossa kerrotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat