Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

15 hyvää kesälomakirjaa – ääneen ja itsekseen luettaviksi

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Kuvakirjaikäisille

Sanna Pelliccioni: Onni-poika menee mummolaan. Minerva.

Onni-poika-kirjat valloittavat jo Kiinaa! Sarjan uusimmassa osassa Onni pääsee yökylään mummin ja ukin luo. On hienoa olla kerrankin keskipisteenä, mutta illan tullen iskee koti-ikävä. Kuvitukseltaan äärimmäisen pelkistetty kirjasarja kertoo kaikille leikki-ikäisille tutuista arjen asioista sympaattisesti. 

 

Grimmin veljekset & Keiko Kaichi: Susi ja seitsemän pientä kiliä. Suom. Arja Kanerva. Lasten Keskus.

Hienoa, että klassisista saduista tuotetaan uusia kuvakirjaversioita. Japanilainen kuvitus taituroi hempeän ja karskin keskitiellä. Kiliperheen auvoisa idylli kääntyy äkisti henkiinjäämistaisteluksi. Lapsen oikeustajua hivelee juonikkaan suden saama rangaistus. 

 

Katariina Heilala & Jusa Hämäläinen: Päivä Korkeasaaressa. KatariinaHeilala & Päivi Arenius: Päivä Linnanmäellä. Tammi.

Lapsiperheiden suosimat Helsingin nähtävyydet ovat saaneet omat tietokuvakirjat. Taitoltaan ja typografialtaan melko levottomassa Linnanmäki-kirjassa on enemmän myös aikuista kiinnostavaa historiaa ja nostalgisia valokuvia huvipuiston vaiheista. Korkeasaari-kirja muistuttaa kerronnaltaan perinteistä kuvakirjaa, vaikka sekin jakaa tietoa eläintarhan kiinnostavista asukeista. 

 

Hannele Huovi & Jukka Lemmetty: Urpon ja Turpon seikkailut. Tammi.

Riittävän lyhyistä arjen ja sadun rajamaalla tasapainoilevista saduista ja tarinoista on ainainen pula. Jo 1980-luvulla luodut lelukarhut ilahduttavat monen ikäisiä faneja yhteisniteenä. Ne johdattavat lapsia vauhdikkaiden tarinoiden lomassa vaivihkaisesti myös sosiaalisuuden, moraalin ja tapakasvatuksen aakkosiin. 

 

Agathe Demois & Vincent Godeau: Taikalasi. Mitä kuvasta paljastuu? Suom. Mika Siimes. Nemo.

Kirja näyttää nopeasti katsottuna visuaalisesti niukkapiirteiseltä, mutta etukannesta löytyvän taikalasin avulla aukeamilta löytää toinen toistaan yllättävämpiä yksityiskohtia, jotka syntyvät eräänlaisen optisen illuusion seurauksena. Innostaa lasta myös sepittämään omia tarinoita.

Lukemaan opetteleville ja ahmimisikäisille

Alice Pantermüller & Daniela Kohl: Lotta Levoton ja suuri kanikaaos. Suom. Johanna Förster. Lasten Keskus.

Hienoa, että myös tytöille tehdään kohelluksen ja riehakkaan huumorin ryydittämiä helppolukuisia kirjoja. Lotan boheemissa perheessä on aineksia moneen koomiseen sattumukseen. Vauhti kiihtyy entisestään, kun Lotta haikailee itselleen lemmikkikania. Kuva tukee tarinaa kaikissa äkkikäänteissä. 

 

Tapani Bagge: Rannalla. Tammi.

Lukutaidon haparoivaan alkuun sopivat tempoltaan rauhalliset kirjat. Kaisa-sarjan uutuudessa isän uusi vaimo odottaa vauvaa, ja Kaisa menee tiedosta niin tolaltaan, että päättää karata kotoa. Matkalla Kaisa oppii paljon itsestään ja elämästä, kuten itsenäistymistarinoissa on tapana. 

 

Anne Muhonen & Tiina Konttila: Sirkus Rinkeli. Robustos.

Kotimainen lasten sarjakuva on aina ilon aihe. Sirkuksen elämyksellinen miljöö tarjoaa hienot puitteet tarinalle, jossa puhutaan moniarvoisuuden, ystävyyden ja yhteistyön merkityksestä. Vaihtelevat ruutukoot rytmittävät kuvakerrontaa, ja vaihtelevat värisävyt tuovat albumiin iloa ja energiaa. 

 

Juhana Salakari & Jii Roikonen: Reuhurinne. Käsikirja. Otava.

Kesällä on aina toimettomia hetkiä. Aikuiset muistavat omasta lapsuudestaan Antero Vipuset ja Sudenpentujen käsikirjat. Tuula Kallioniemen Reuhurinne-kirjoista tutut hahmot antavat vinkkejä perinteisiin etsiväleikkeihin, mutta opettavat myös sarjakuvan tekemistä ja uusia pihaleikkejä. Vessapaperirullien sijaan tarjolla on monta askartelua maitopurkeista. 

 

Timo Parvela: Ella ja kaverit lapsenvahteina. Tammi.

Opettajan hääpäivä ei suju suunnitelmien mukaan. Ella kavereineen tuuraa peruuntunutta lastenvahtia spontaanisti ja rennolla elämänasenteella. Toinen toistaan absurdimmat kommellukset seuraavat toisiaan mykkäelokuvien tapaan. Tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuotta viettävän sarjan uusimmat osat ovat saaneet sisäsivuillekin taas Mervi Lindmanin kuvitusta.

Nuorille

Anu Holopainen: Ihon alaiset. Karisto.

Nuorten elämä pyörii ulkonäön ja toisten hyväksynnän varassa, ja tähän saumaan Ihonalaiset osuu viiltävän tarkasti. Vaikka kyse on lähitulevaisuuden huikentelevaisesta visiosta, kehon muokkaukseen liittyvät esimerkit eivät ole kaukaa haettuja. Erilaiset tekstilajit ja näkökulmat nuorten arkeen tuovat romaaniin raflaavuutta. 

 

Mervi Heikkilä & Jussi Matilainen: Kummajaisten kylän kuuma kesä. Haamu kustannus.

Vaasalainen kustantamo on nimensä mukaisesti keskittynyt kummituksiin ja uskomuksiin. Korpikylän ala- ja yläkouluikäiset nuoret ovat kuunnelleet pienestä pitäen aikuisten kertomia kummitusjuttuja ja näkevät yliluonnollisia asioita välillä kirkkaassa päivänvalossakin. Yhteishenki ja orastavat tykkäämiset sekä perhe-elämän koukerot ryydittävät seikkailuja sopivin maustein. 

 

Kalle Veirto: Sählymestarit. Jyrsijöiden haaste. Karisto.

Kalle Veirto on ottanut haasteekseen laventaa urheilevien poikien mielenkiintoa myös kirjallisuuteen. Uudessa sarjassa joukko tietokonepeleihin jymähtäneitä poikia innostuu sählystä. Joukkueen valmentajaksi saadaan maailmanmestari, mutta poikien itsetunto on pitkään hakusessa. Jätkäenergiaa tasapainottaa ruotsalaisvahvistus Anette. 

 

Päivi Lukkarila: Ihana Panda. Karisto.

Hevoskirjat toistavat tiettyä kaavaa. Uudessa sarjassa 13-vuotias Jasmiina saa tädiltään perinnön, jolla hän ostaa hevosen. Aiemmin mieluinen esteratsastus ei kuitenkaan hevosen rasitusvamman takia tule kuuloonkaan. Kouluratsastus ei alkuun innosta, ja ynseät vanhemmatkin latistavat harrastusta. 

 

Jacob Grey: Varismiekka. Suom. Kaisa Kattelus. Tammi.

Poikakirjaklassikoista tuttu villi, sivistyksen ulottumattomissa kasvanut poika kiehtoo myös uusia fantasiakirjailijoita. Kraa-poika on kasvanut varisten kanssa, ja nyt pitäisi käydä myös kuoleman maassa, että pahuuden voimat selätettäisiin. Trilogian avausosassa vilisee hämähäkkejä siinä määrin, että fobiasta kärsiville sitä ei voi suositella. Muut voivat nauttia vivahteikkaasta, hyvin suomennetusta kerronnasta, josta löytyy myös seesteisiä kohtia.

Koonnut: Päivi Heikkilä-Halttunen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat