Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emman näyttely paljastaa taiteilijan toisen intohimon – keräsi 15 000 levyn kokoelman

"Nordström oli liikkeen paras asiakas", muistelee levykauppa Digeliuksen omistaja

Kulttuuri
 
Kalevi Hujanen
Lars Gunnar Nordström ateljeessaan 1969
Lars Gunnar Nordström ateljeessaan 1969 Kuva: Kalevi Hujanen

Emman Nubben-muistonäyttelyssä taiteilijan persoona tulee esiin lähinnä takanurkan videohuoneissa, joissa on esillä valokuvia Nordströmin elämän varrelta sekä Tina Cavénin viehättävä lyhytelokuva Nordströmistä.

Onneksi näyttelyä varten koottu kirja kertoo lisää miehestä, joka omisti elämänsä taiteelle ja jazzille.

Taidehistorioitsija Oscar Ortiz-Niemisen kirjoittamasta elämäkerrasta selviää muun muassa, että Nubben-lempinimi Nordströmille keksittiin 30-luvun kouluaikoina Norsenissa. Samoihin aikoihin Nordström tutustui jazzin maailmaan Fred Astairen musikaalielokuvien kautta.

Jazzlevyjä oli 30- ja 40-lukujen taitteessa tarjolla Suomessa harvoin, mutta Nubbenin savikiekkokokoelma karttui siitä huolimatta Duke Ellingtonilla ja Louis Armstrongilla. Innostusta ruokkivat ruotsalaiset lehdet ja lyhytaaltoradiolla löydetyt ulkomaalaiset radioasemat.

Kun Nordström joutui jatkosodan aikana Kontiolahdelle suorittamaan työvelvollisuutta, matkaan pakattiin paitsi piirustuspaperia, myös lainatrumpetti ja Count Basien levyjä.

Myöhemmin Nordström tunnettiin seurallisena miehenä ja hyvänä isäntänä, joka järjesti vierailleen musiikin ohella aina pientä purtavaa siitä riippumatta, minkä verran rahaa oli käytettävissä. Tarinan mukaan Oulunkylän taiteilija-asuntolassa asuessaan taitelija paistoi vierailleen pihvit kerran silitysraudallakin. Nordström soitti vieraille myös "nahkatrumpettia", suun eteen ristityistä käsistä muodostettua instrumenttia.

Nordströmin jazz-levykokoelma oli urbaani legenda, josta asianharrastajat puhuivat kunnioittaen. Sen tärkein lähde oli Viiskulmassa sijaitseva Digelius-levykauppa, jonka vakioasiakkaisiin Nordström kuului.

"Jos viimeiset vuodet lasketaan pois, Nubben oli liikkeen paras asiakas" toteaa Digeliuksen omistaja Ilkka "Emu" Lehtinen.

Nordström keräsi suosikkiartistiensa, kuten Armstrongin tai Benny Goodmanin, tuotantoja kokonaisuudessaan.

"Nubbenille oli suuri riemu, kun löytyi levy joka täytti jonkun aukon kokoelmassa", Lehtinen kertoo.

Levyjen määrä oli niin suuri, ettei jokaista voinut millään muistaa.

"Joskus saattoi käydä niinkin, että hän osti levyn, mutta tuli seuraavana päivänä häntä koipien välissä takaisin, kun levyä hyllyyn laittaessa oli löytynyt samaa levyä jo kaksi kappaletta", Lehtinen muistelee.

Nordström hamstrasi levyjä myös ulkomailta. Nubben-kirjassa (Emma, 2015) kerrotaan, että kun taiteilija palasi vuonna 1960 pitkältä Yhdysvaltain-matkalta, jäi iso nippu levyjä tulliin. Virkailija epäili, että niitä oli tarkoitus kaupitella Suomessa.

"Koko kaupunkihan tietää ja voi todistaakin, etten koskaan voi myydä yhtäkään levyä", taiteilija puolustautui – ja pääsi lähtemään levyineen.

Levyjen ohella tärkeitä olivat kuitenkin myös hyvät keskustelut.

"Kerran Nubben löysi mielenkiintoisia levyjä Stockmannin 5. kerroksen levyosastolta", kertoo Lehtinen. "Kesken selailun vastaan tuli joku tuttu. Keskustelusta tuli niin innokas, että jossain vaiheessa Nubben huomasi päätyneensä seisomaan Keskuskadulle levykasa vielä sylissään."

Onneksi hajamielisen taiteilijan perään ei lähetetty myymäläetsivää:

"Kiltisti hän vei levyt takaisin paikalleen ja osti niistä haluamansa."

Nordströmin noin 15 000 levyn kokoelma siirrettiin taiteilijakoti Lallukasta Kansalliskirjastoon. Asiakaskäyttöön kokoelma tulee vuonna 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat