Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallatkaa Pori takaisin, patistaa Jyrki Kangas

Kulttuuri
 

Pori Jazzin taustavoimat saavat paistatella tänä vuonna auringossa säästä riippumatta, sillä tapahtuma järjestetään jo viidettäkymmenettä kertaa.

Mutta turha luulla, että satakuntalainen taivas olisi pilvetön. Tai vailla pahanilmanlintuja.

Päinvastoin. Ja porilaiseen tyyliin yksi äänekkäimmistä on löytynyt omasta takaa. Hän on Mr. Pori Jazz itse, Jyrki Kangas.

Jyrki Kankaan mielestä Pori Jazzin johto tekee vakavan virheen keskittäessään melkein kaikki maksulliset konsertit toista kertaa Kirjurinluodolle ja kuopatessaan samalla vanhan mallin koko kaupungin Pori Jazzista – tai ainakin ydinkeskustan kaupunkitapahtumasta.

"Siitä on valitettavasti luovuttu", sanoi Kangas viime viikolla Yle Satakunnan haastattelussa ja kehotti Pori Jazzia "valtaamaan ilmapiirin" takaisin. Muuten kaupungin ravintolat saattavat täyttyä tapahtuman aikana "täysin Pori Jazzille vieraasta tarjonnasta".

Pori Jazzin perustajiin kuuluva Kangas, 71, on paraskin puhumaan. Hän johti tapahtumaa eri nimikkeillä 40 vuotta, aina kesään 2009. Kankaaseen henkilöityy myös Pori Jazzin kasvu ja kaupallistuminen ja muuntautuminen yleisemmäksi rytmimusiikkitapahtumaksi.

Tulevaisuuksia kuvittelevan Kankaan kuningasajatus oli 30 vuoden takainen Poriginalland, jazzin ympärivuotinen elämystuotantoalue. Suunnitelmassa hän hahmotteli Kirjurinluodolle ja keskustan jokialueelle konserttitalon, konserttiareenaan, huvipuiston, tanssihallin, leikkipuiston, hotellin, kauppakujan.

Pähkähullua? Ei ainakaan enää: osa Poriginallandista on toteutunut vaivihkaa tavalla tai toisella, osin Kankaasta riippumatta. Silti hän varoittaa seuraajiaan nyt "oheiselämysten karsimisesta" sekä "ahneelta haiskahtavasta kaupallisuudesta".

"Tässä taiteenlajissa on kysymys uskottavuudesta."

Jazzin suhteen Pori Jazzin uskottavuus onkin ollut kovalla koetuksella. Vaikka jazzia olisi esitetty laskennallisesti eniten, mielikuvat tapahtumasta ovat olleet silti toisenlaisia.

Viime vuonna käyttöön palautettu Kirjurinluodon vanha päälava, jazzille kokonaan omistettu Lokkilava, tyynnytteli muita pahailmanlintuja, vaikka suuret joukot eivät sitä vielä löytäneet.

Nousisiko Lokki nyt siivilleen? Kohottavasta jazzista ei ainakaan pitäisi olla puutetta.

Ingressitekstiä muokattu 11:50

Harri Uusitorppa hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat