Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Levyt virittävät jo nyt Pori-taajuudelle: kuuntele nämä kymmenen tuoretta kappaletta Pori Jazzin esiintyjiltä

Pori Jazz tuo Poriin muutamaksi päiväksi noin 100 yhtyettä ja 700 muusikkoa. HS valitsi maistiaisiksi 10 tuoretta kappaletta 10 kiinnostavalta loppuviikon esiintyjältä.

Kulttuuri
 
Dylan Martinez Reuters
Paloma Faith esiintyi Glastonburyn festivaalilla Britanniassa kesäkuun lopussa.
Paloma Faith esiintyi Glastonburyn festivaalilla Britanniassa kesäkuun lopussa. Kuva: Dylan Martinez Reuters

1. Teddy's West Coasters: Those Summer Days (abumilta Volume 1) / Päälava to 16. 7.
Rumpali Teppo Mäkynen on vaikuttanut kotimaisissa ykkösyhtyeissä 15 vuotta, mutta julkaisee vasta nyt ensimmäisen varsinaisen jazzlevynsä yhtyeenjohtajana. Ilmava ja valoisa, kesätuulen lailla hyväilevä Kalifornian cool-tyyli tiivistyy hyvin Mäkysen omaan muisteloon Those Summer Days. Hieno hillitty rumpusoolo täydentää.
 
2. Candi Staton: Beware, She's After Your Man (albumilta Life Happens) / Tedin teltta to.
Soul-laulaja Candi Staton on jäänyt historiaan ainakin diskoajan hitillä Young Hearts Run Free (1976). Se kertoi petollisesta aviomiehestä ja väkivaltaisesta parisuhteesta. Yhä vahvassa vedossa oleva Staton lähestyy uusimmallaan suhdeteemaa toisesta kulmasta: Beware, She's After Your Man kehottaa naisia pitämään silmällä muita naisia.
 
3. Mopo: Supersankarit (albumilta Beibe) / Teatterilava to.
Omia punkahtavia polkujaan kaahaava suomalainen Mopo-trio sai helmikuussa Beibe-levystään Emma-palkinnon. Baritonisaksofonisti Linda Fredrikssonin säveltämä Supersankarit edustaa sitä suunnilleen täydellisemmillään: napakka kappale on rouhea, rehevä ja räväkkä, lapsenomainen ja leikillinen. Ja erottuu muista.

Tapio Vanhatalo
Kokenut rumpali Teppo Mäkynen on julkaissut ensimmäisen varsinaisen jazzlevynsä yhtyeenjohtajana.
Kokenut rumpali Teppo Mäkynen on julkaissut ensimmäisen varsinaisen jazzlevynsä yhtyeenjohtajana.

 
4. Marius Neset: Summer Dance (albumilta Pinball) / Lokkilava to.
Saksofonisti ja säveltäjä Marius Neset sanoo nauttivansa vuorista ja vuonoista, mutta maantieteellisten koordinaattien ei kannata antaa hämätä. Neset ei ole erityisen norjalainen, vaikka on nimetty "seuraavaksi Jan Garbarekiksi ". Uuden albumin kieppuva, kupliva ja koukuttava Summer Dance ei jätä epäilyksiä Nesetin erityiskyvyistä.
 
5. Timo Lassy: Green Pepper Strut (albumilta Love Bullet) / Päälava pe 17. 7.
Omaan musiikkiin ja omaan yhtyeeseen keskittyvä tenorisaksofonisti Timo Lassy on nyt uransa kovimmassa iskussa, kuten uusi viides levy Love Bullet osoittaa, taiteilijakuvaa syventäen. Sähäkästi svengaava ja taputusten täydentämä Green Pepper Strut on albumin kappaleista niitä, joiden pitäisi sytyttää yhtye ja yleisö liekkeihin säätilasta riippumatta.
 
6. Paloma Faith: Can't Rely On You (albumilta A Perfect Contradiction) / Päälava pe.
Laulaja Paloma Faithin piti päättää Pori Jazzin pääpäivän pääkonsertti kolme vuotta sitten, mutta hän perui tulonsa viime hetkellä – tärkeän televisioesiintymisen takia. Voiko häneen vielä luottaa? Porissa usko Faithiin on edelleen vahva, vaikka hänen kolmannen albuminsa avauskappale on pahaenteiseltä nimeltään Can't Rely On You.
 
7. Ambrose Akinmusire: Bubbles (John William Sublett) (albumilta The Imagined Savior Is Far Easier To Paint) / Lokkilava pe.
Trumpetisti ja säveltäjä Ambrose Akinmusire on Yhdysvaltain Verneri Pohjola – pohtiva ja vaistonvarainen tarinankertoja, jolle virtuositeettia tärkeämpää on toimivuus, tasapainoisuus, tarkoituksenmukaisuus. Bubbles (John William Sublett) on omistettu muusikkojen ihailemalle steppaajalle, ja se saikin alkunsa hänen askelistaan.

Juha Sinisalo
Linda Fredrikssonin sävellys on leikillinen ja erottuu muista.
Linda Fredrikssonin sävellys on leikillinen ja erottuu muista.

 
8. Bossa Negra: Mundo Melhor (albumilta Bossa Negra) / Päälava la 18. 7.
Brasilialaisia ei Porissa kuulla kovin usein, mutta nyt samalle päivälle osuu kaksi: laulaja-lauluntekijä Ed Motta sekä laulaja Diogo Nogueiran ja mandolinisti Hamilton de Holandan Bossa Negra. Molemmat yhdistelevät kappaleissaan brasilialaisia tyylejä, vaikkakin eri lailla. Parempaan päivään kannustava Mundo Melhor on silti vanha klassikko, tekijöinä erittäin tunnetut muusikot Pixinguinha ja Vinícius de Moraes.
 
9. Dee Dee Bridgewater: St. James Infirmary Blues (albumilta Dee Dee's Feathers) / Lokkilava la.
Laulaja Dee Dee Bridgewater teki toivioretken jazzin synnyinsijoille New Orleansiin ja tulkitsi Tremen kaupunginosan sydämessä 12 kaupungin menneisyyteen liittyvää kappaletta. Trumpetisti Irvin Mayfieldin iso paikallinen orkesteri venyy parhaimpaansa kansanlaulussa St. James Infirmary Blues, jonka suuri Louis Armstrong levytti jo vuonna 1928.
 
10. Robert Plant: Satan, Your Kingdom Must Come Down (albumilta Band of Joy) / Päälava la.
Laulaja Robert Plant on ilmeisesti jättänyt Led Zeppelinin taakse lopullisesti, mutta esittää omissa konserteissa silti sen kappaleita – vaikka pakottavaa syytä ei olisi. Kevään keikkasetteihin on Plantin yhdeksänneltä omalta levyltä Band of Joy kuulunut kappale Satan, Your Kingdom Must Come Down, joka on tuttu myös televisiosarjan Bossin alkutunnuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat