Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Festivaalin markkinointipäällikkö: "Artistit vahtivat brändiään yhtä tarkasti kuin suuryritykset"

Festivaalit ovat tottuneet tiukkoihin neuvotteluihin esiintyjien kanssa

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Tommi Heino
Monet artistit käyvät festivaalien mainossisällöstä tiukkaa vääntöä ennen lavalle astumistaan. Kuva Weekend-festivaalilta vuodelta 2013.
Monet artistit käyvät festivaalien mainossisällöstä tiukkaa vääntöä ennen lavalle astumistaan. Kuva Weekend-festivaalilta vuodelta 2013. Kuva: Tommi Heino

Festivaalimainonta vaikuttaisi olevan helppoa. Kun isot kiinnitykset on saatu varmistettua, naamat vain mainokseen ja jo alkaa lipunmyynti laulaa.

Unelma on utopistinen. On normaali käytäntö, että visuaalisia ilmeitä pallotellaan artistien kanssa, joskus pitkällisestikin.

Artikkeliin liittyvät

Suuret artistinimet vartioivat brändiään ja logonsa käyttöä yhtä tarkasti kuin mikä tahansa suuryritys, kertoo markkinointipäällikkö Sami Vepsäläinen Weekend-festivaalilta.

"Kutsumme sitä logotetrikseksi", hän sanoo puhelimessa.

Kun versiot mainoksista on saatu valmiiksi, ne pitää useimmiten lähettää artisteille hyväksyttäviksi. Festivaaleilla tilanteen tekee haastavaksi se, että pääesiintyjiä ja isoja nimiä on useampi kuin yksi.

"Artistien kanssa pitää sitten keskustella, että missä järjestyksessä heidät on laitettu mainoksiin ja ovathan kaikki yhtä isolla", Vepsäläinen kertoo.

Joskus vaatimuksia tulee myös fonteista ja mainoksen designista, mutta se on harvinaisempaa. Välillä sopimukseen on kirjattu, että artistin pitää olla esillä tietyllä näkyvyydellä suhteessa muihin artisteihin, mikä aiheuttaa festivaalille päänvaivaa.

"Tänä vuonna meillä oli tilanne, että yksi Weekendin artisteista jouduttiin poistamaan nettibannerista, mutta asia saatiin kuitenkin korjattua myöhemmin", Vepsäläinen sanoo.

"Pyrimme tietysti tekemään sopimuksia, jotka antavat meille mahdollisimman vapaat kädet."

Myös muilla festivaaleilla artistit vaativat mainosmateriaaleja nähtäväksi.

"Lähinnä jotkut artisteista haluavat katsoa, että käytämme oikeita kuvia, eikä kuvien päällä ole esimerkiksi mitään häiritseviä elementtejä", kertoo Flow-festivaalin tiedottaja Susanna Hulkkonen sähköpostitse.

Samantyyppisiä kokemuksia on Helsingin juhlaviikoilla. Vastaava tiedottaja Sini Koskimies kertoo sähköpostiviestissä, että joillakin artisteilla on vaatimuksia kuvien käytön suhteen. Nämä pyritään mahdollisuuksien mukaan ottamaan huomioon.

"Useimmiten vaatimuksiin on ihan hyvät perustelut, esimerkiksi että kuva on valikoiman paras laadun ja kiinnostavuuden näkökulmasta tai se kuvaa parhaiten tapahtuman taiteellisen sisällön tunnelmaa", Koskimies sanoo.

Sekä Flow että Helsingin juhlaviikot pyrkivät nostamaan markkinoinnissaan sekä suuria että tuntemattomia nimiä, festivaaleilta kerrotaan.

Ilosaarirock on tänä vuonna tehnyt poikkeavan ratkaisun. Se ei käytä artistien kuvia mainonnassaan ollenkaan.

Johtuuko tämä siitä, että aikaa säästyy, kun ei tarvitse pallotella mainoksista artistien ja managerienkanssa?

"Ei se ole siitä kiinni. Korostamme markkinoinnissamme festivaalikokonaisuutta yksittäisten esiintyjien sijaan. Se on ollut linjamme alusta saakka", kertoo Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis puhelimessa.

Variskin on kuitenkin aiempina vuosina törmännyt siihen, että artistit vaativat pieniä muutoksia mainonnan visuaaliseen ilmeeseen. Joskus sopimuksiin on myös saatettu kirjata, että artistin nimi on listalla ensimmäisenä.

"Silloin sitä tietysti noudatetaan."

Viime ja toissa vuonna Ilosaarirockia on markkinoitu kasvojen avulla. Viime vuonna mainonnassa näkyi muun muassa Portishead.

"Mutta en nyt sano, että artistien kuvia käytetään vain silloin, kun esiintymässä on superiso nimi."

Flow'n brändille on tärkeää esitellä myös uusia nimiä.
Flow'n brändille on tärkeää esitellä myös uusia nimiä.
Ilosaarirock haluaa korostaa festivaalia kokonaisuutena.
Ilosaarirock haluaa korostaa festivaalia kokonaisuutena.
Weekend lähettää mainoksensa artistien tarkistettaviksi.
Weekend lähettää mainoksensa artistien tarkistettaviksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat