Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voisiko talous perustua kurin sijaan kiitollisuuteen?

Johanna Korhonen pohtii, voisiko talous perustua johonkin muuhun kuin kuriin, esimerkiksi hyötyyn, iloon, vapauteen ja kiitollisuuteen

Kulttuuri
 
Lasse Rantanen

Kirjoitan tätä tekstiä lempeässä aamutuulessa Välimeren rannikolla katalonialaisen lomaresidenssin terassilla.

Iloitsen puutarhan sitruunapuista, omasta uima-altaasta, ilmastoidusta autosta, keittiön espressokoneesta ja talon omistajien jättämistä tervetulotoivotuksista.

En maksa tästä mitään. Ainoa velkani koostuu kiitollisuudesta.

Tunnetta ei laimenna se, että olen samanaikaisesti antanut oman kotini tämän ennalta tuntemattoman espanjalaisperheen pohjoiseksi kesähuvilaksi. Toivon, että Javier, Eva ja lapset nauttivat illan valosta ja päivän raikkaudesta, saunasta, polkupyöristämme, metsistä, järvistä, konserteista ja retkestä Suomenlinnaan.

 

Samalla kun maailman rikkain prosentti omistaa kaikesta omistettavasta jo puolet ja kohta vielä enemmän, keskituloiset eri maissa hakevat uudenlaisia taloudellisen toiminnan ja selviytymisen muotoja.

Vaihtaminen, lainaaminen ja jakaminen ovat olleet tuttujen kesken käytössä aina, mutta nyt tietotekniikka yhdistää tuntemattomat.

Internet mahdollistaa sekä kokonaan rahattoman vaihdon että pienen tuoton saamisen siitä omaisuudesta, jota keskituloisilla on. Kodinvuokrausjärjestelmä Airbnb:tä ovat käyttäneet jo miljoonat yöpyjät 190 maassa. Yksityisautoilla ajetaan Uber- ja Lyft-taksikyytejä yli 200 kaupungissa ainakin 50 maassa. Vaihto- ja vuokrauspalveluina saa design-vaatteita, käsilaukkuja, koiran ulkoilutusta, taidetta, leiriytymistä yksityisen maalla tai kaupunkitalon takapihalla, apua läksyjen teossa.

 

Kodinvaihto, josta tässä terassilla nautiskelen, on yksi jakamistalouden muoto. Siinä rahaa ei liiku lainkaan, vaan pääomat ovat luonteeltaan sosiaalisia ja kulttuurisia: luottamusta, vieraanvaraisuutta, jakamisen halua, uskallusta ottaa vastaan.

Jakamistalous houkuttaa keskituloisia, koska heillä on jotain, mitä jakaa – koti, usein autokin, kasa polkupyöriä, nettiyhteys – ja kulttuurisia pääomia, jotka auttavat hyödyntämään tätä kaikkea muutenkin kuin omassa käytössä.

Rahavarojen rajallisuus kääntyy jakamistaloudessa yllättäen eduksi: olemme vaihtaneet monien pohjoisamerikkalaisten, ranskalaisten ja espanjalaisten kanssa tietoja siitä, miten ostetaan edullisin paikallisliikenteen lippu ja missä sijaitsevat hinta-laatusuhteeltaan parhaat ravintolat, leipomot, viinitilat tai jäätelöbaarit. (Tähän asti paras kunnallinen ulkouima-allas oli eteläranskalaisessa vuoristokylässä.)

 

Perinteisten talousteorioiden ihmiskuva on ankea.

Ihminen on ensisijaisesti omaa etuaan tavoitteleva olento. Hän toimii itsekeskeisesti ja yleensä lyhytnäköisesti. Hänen turvallisuudentunteensa perustuu rahaan ja omaisuuteen. Hän maksaa laskunsa, koska on pakko, toisin sanoen rangaistuksen pelossa.

Talousjärjestelmän väitetään perustuvan luottamukseen, vaikka usein todempi sana olisi epäluottamus.

Kapeaan ihmiskuvaan perustuvat teoriat valitettavasti ohjaavat myös käytäntöä: koko elämänmalliamme ja yhteiskuntiemme johtamista. Ahnetta ja itsekästä ihmistä on paras ohjata porkkanalla, kepillä ja kurilla. Kurista on lyhyt askel julmuuteen.

Tämä näkyy suomalaisten ylivelkaisten kohtelussa, kreikkalaisten kiilusilmäisessä nöyryyttämisessä ja kaikessa talouspoliittisessa retoriikassa. Ankaruus, rike, rangaistus, kuri, moite, velvollisuus, uhka ja pakko ovat normaaleja talouskielen käsitteitä.

 

Yhä useampi on alkanut kysyä itseltään, onko tämä tosiaan ainoa vaihtoehto. Onko aivan mahdoton ajatus, että talous mieluummin perustuisi luottamukseen, yhteisyyteen, hyötyyn, iloon, vapauteen ja vaikka silkkaan kiitollisuuteen?

Jokainen hyvässä asiakassuhteessa ollut tietää, että fiksu taloudellinen toiminta edellyttää ja samalla jopa lisää sosiaalisia pääomia eli ihmisten välisiä yhteyksiä ja vuorovaikutusosaamista.

Mittakaavan kasvaessa ihmisten merkitys kuitenkin vähenee, ja globaalitasolla puhuu enää ainoastaan raha.

Jakamistalous voidaan nähdä myös protestiliikkeenä: keskituloiset katsovat pääomien keskittymistä sivusta, mutta yrittävät ottaa tilanteen haltuun omalla tavallaan.

 

Tuntemistani nuorista aikuisista moni arvostaa lukumääräisesti niukkaa mutta laadukasta tarpeistoa. Roinakasojen keskellä eläminen on vanhanaikaista. Yhdysvalloissa decluttering, roinasta eroon hankkiutuminen, on jo käsite.

Silti myös tilan ja estetiikan ystävä voi tarvita joskus höyrypesintä, saumuria tai moottorisahaa.

Ne olisi mukavinta lainata joltakulta – ja tarjota yhteiseen pöytään vaikka jäätelökone ja sähköinen ikkunanpesuri.

Kohtaamispaikka voi olla sosiaalisen median naapurustosovellus. Vakuuksina toimivat nimen, kasvojen ja yhteystietojen ohella aiempien vaihtokumppanien antamat nettipalautteet.

Jakaminen muuttaa suhdetta omistamiseen. Viime vuonna Chicagossa kävin tavallisesti kaupassa isolla mustalla avoautolla. Olen tästä hauskuudesta kiitollinen, enkä lainkaan kaipaa avoautoa itselleni.

Joillekin ajatus jakamisesta voi olla myös peruste ostaa ja omistaa. Jos sellainen ympäristörikos kuin auto on oltava, on hyvä, että siitä hyötyvät muutkin.

 

Jakamistalouden pääomat ovat sosiaalisia ja kulttuurisia.

Sopivia rakenteita ja instituutioita on jo Suomessakin. Kirjastot ovat jo laajentaneet toimintaansa jakamistalouden mahdollistajina. Kiinnostusta, tiloja ja tekijöitä on myös esimerkiksi kirkossa.

Uusi tuottaa vanhalle aina riesaa. Pariisissa Uberia vastustaneiden taksikuskien mielenosoitus äityi jo väkivaltaiseksi. Hotelliala varoittelee kotimajoitusten riskeistä.

Materiaaliniukkuuteen pyrkivä lainaamis- ja kierrätysajattelu ei myöskään tuota bruttokansantuotetta perinteiseen tapaan. Hyvinvointia se lisää kyllä.

Jakamistalous voi osallistaa ja työllistää ihmisiä, joille ei löydy paikkaa perinteisessä taloudessa. Heitä on yhä enemmän. Jakaminen avaa uusia ovia keskituloisten ohella pienituloisille. Tärkeä näkökulma on myös luonnonvarojen säästäminen.

 

Palkatonta apua välittävät aikapankit tyssäsivät Suomessa verohallinnon tulkintaan, että palveluiden vaihto on veronalaista.

Mikään lainsäädäntö ei kuitenkaan ole ikuista. Washingtonissa pidettiin kesäkuussa laaja poliitikkojen, virkamiesten ja elinkeinoelämän seminaari, jonka aihe oli jakamistalous ja sen mahdollinen sääntely.

Hotelliala vaati The New York Timesin mukaan sääntelyä, vapaiden markkinoiden kannattajat vetosivat kuluttajien viisauteen ja valinnanvapauteen. Stanfordin yliopiston taloustieteen professori Liran Einav sanoi, että uusien innovatiivisten talousmallien pitää ensin antaa kehittyä ainakin muutama vuosi ennen kuin niihin puututaan.

 

Ennen lähtöä kuuraamme espanjalaistalon iloisina. Jakamistalouden moottori, kiitollisuudenvelka, on maailman paras velka, koska se kannustaa tekemään lisää hyvää.

Johanna Korhonen
hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat