Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porissa soittava Ambrose Akinmusire on trumpetistien ylivoimainen ykkönen

Kyvyillään hämmentävä soittaja ei halua olla sankarisolisti

Kulttuuri
 
Emra Islek
Yhdysvaltalainen jazz-trumpetisti Ambrose Akinmusire on keikkaillut huippumuusikkojen kanssa teini-ikäisestä asti. Tänään hän esiintyy ensi kertaa Pori Jazzissa.
Yhdysvaltalainen jazz-trumpetisti Ambrose Akinmusire on keikkaillut huippumuusikkojen kanssa teini-ikäisestä asti. Tänään hän esiintyy ensi kertaa Pori Jazzissa. Kuva: Emra Islek

Millaista on olla maailman etevin elävä trumpetisti, ainakin jazzin merkittävien portinvartijoiden mielestä?

"Ihan kivaa, mutta ei juuri muuta", kuittaa Ambrose Akinmusire, jonka kriitikot ovat valinneet juuri ensimmäistä kertaa trumpetistisarjan ykköseksi Downbeatin kansainvälisessä vuosiäänestyksessä.

Ylivoimaiseksi ykköseksi.

Musiikkilehden elokuun numerossa Akinmusire jättää taakseen monta vanhempaa ja moninkertaisesti kokeneempaa trumpetistia, muun muassa Dave Douglasin ja Wadada Leo Smithin.

"Sanoisin silti, että lähteminen jonnekin on paljon tärkeämpää kuin joksikin tuleminen – vaikka jonkin äänestyksen voittajaksi", 33-vuotias Akinmusire sanoo.

Kalifornian Oaklandissa syntynyt ja Los Angelesissa asuva Akinmusire on ainakin kotimaassaan poikkeuksellinen, sillä hän ei pyri soittamaan kovemmin, nopeammin ja korkeammalta. Kyvyillään hämmentävän virtuoosin tai sankarillisen solistin roolit eivät kiinnosta häntä vähääkään.

"Sellaiset jätän mielelläni muille", sanoo ensimmäistä Pori Jazzin omaa konserttiaan Espanjassa odotteleva Akinmusire puhelimessa.

Hän määritteleekin itsensä etsijäksi, joka haluaa pitää itsensä liikkeessä.

"Se on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, mutta näin olen aina tuntenut. Ja näin olen myös oppinut viisaammilta: yllättyminen ja yllättäminen kuuluvat jazzin olemukseen. Ne ovat osa sen perinnettä."

Hän muistelee huvittuneena ensimmäistä lehtihaastatteluaan, jossa hän korosti kahdeksantoistavuotiaan keltanokan itsetietoisuudella, ettei voi ymmärtää mukavuusalueellaan pysytteleviä rutinoituneita muusikkoja.

Mutta turha luulla, että kolme omaa albumia tehnyt Akinmusire olisi luontainen luonnonlahjakkuus.

Hän vitsaili runsas vuosi sitten Espoon April Jazzissa – muusikkojen työpajassa – vasemman ranteen sisäpuolelle muistutukseksi muka tatuoidusta "routine"-sanasta. Kahdessa korkeakoulussa tutkinnon suorittanut Akinmusire on ollut aina kurinalainen ja hyvin ahkera harjoittelija.

Määrätietoisuus tuotti tulosta vuonna 2007, jolloin hän teki ensimmäisen oman levynsä ja voitti kaksi kansainvälistä, sekä opettajalegenda Carmine Caruson että pianistilegenda Thelonious Monkin mukaan nimettyä solistikilpailua.

Mutta Akinmusire ei ollut enää silloin aloittelija. Hän keikkaili jo alaikäisenä muun muassa rumpali Billy Higginsin ja saksofonisti Joe Hendersonin kanssa.

Tärkein mentori teini-ikäiselle trumpetistille oli saksofonisti Steve Coleman, joka pyysi hänet kiertueelleen vuonna 2001.

"Minulla on ollut onni päästä monta kertaa parhaaseen seuraan, mitä en ollut vielä ansainnut. Kurottamaan korkeammalle, yrittämään itseni ylittämistä."

Pyrkimysten paras esimerkki on kolmas oma levy The Imagined Savior Is Far Easier To Paint, jolla jazzkvartettia täydentää kahdessa kappaleessa jousikvartetti ja kolmessa kolme eri laulajaa.

Muusikkona ja säveltäjänä Akinmusireen ovat vaikuttaneet laulajat ja aivan erityisesti Joni Mitchell.

Perimmiltään Akinmusire mieltää itsensä tarinankertojaksi, vaikka monipolviset kappaleet eivät ole tyypillisen laulullisia. Levyillä niiden lähtökohta on ollut silti kirjallinen, lauluntekijällinen. Akinmusire säveltää kehittämiensä henkilöhahmojen ja kirjoittamiensa tarinoiden pohjalta – joita ei kuitenkaan paljasta kuuntelijoille.

"Ainakin tekstilähtöinen lähestymistapa on auttanut minua välttämään rutinoitumista. Ja itse asiassa niin hyvin, että se alkaa tuntua ennustettavalta, rutinoituneelta", Akinmusire huokaa.

Ambrose Akinmusire Quartet Kirjurinluodon Lokkilavalla tänään perjantaina klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat