Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voittaako #hitti hitin?

Kulttuuri
 
Oskari Onninen Helsingin Sanomat

Mikä yhdistää Spotify-listan kärkeä: JVG:n Tarkenee-uutuutta, Roope Salmisen ja Koirien Madafakin darraa ja Teflon Brothersin Pämppää-kappaletta.

No, tietenkin se, että kaikkien nimi on tehty hashtagit mielessä. Toivotaan, että ne leviäisivät halki sosiaalisen median ja kasvaisivat sanonnoiksi kuten vaikkapa Mustan Barbaarin Salil eka, salil vika.

Listaykkönen  Tarkenee ei ole ensimmäinen, jonka JVG on muovannut hashtag-kelpoiseksi. Duon edellisiä singlejä ovat Etenee, Tuulisii ja 247365. Ne kaikki käyvät Instagram-kuvan yhteyteen kuvaamaan jotain. "Jengi haluaa ilmaista fiiliksen. Onko ajat vaikka olleet tuulisii, eli vaimon kaa riitaa", sanoo VilleGalle.

Jos ennen kertosäkeessä oli lauseen mittainen koukku, nyt se on puristunut sanaksi.

"Usein meillä on ollut joku läppä jo pidempään, mutta sitten sen yrittää tiivistää hashtagiin mahdollisimman lyhyeksi", VilleGalle sanoo.

Hashtagina JVG:n hitti #huominenonhuomenna tuntuisikin typerältä, toisin kuin #tarkenee tai #etenee.

Ilmiö onSuomessa tuoreehko, mutta alkujaan jo vuodelta 2011. Silloin kanadalaisräppäri Drake julkaisi singlensä The Motto, josta irtosi lyhenne #yolo, you only live once. Tähän mennessä sitä on käytetty Instagramissa 30 miljoonaa kertaa.

Mutta onko moni muu hashtag vain markkinointitemppu?

Miten #tarkenee on eri asia kuin "tarkenee" tai #pämppää kuin "pämppää"? Mitä uusia sävyjä risuaita ilmaukseen tuo, vai onko se samanlaista hapuilua kuin ukkelipoliitikko kirjoittamassa internetiin #summer, #twitter tai #juhannusbrysselissä.

Toissa syksynä Beyoncén ***Flawless-hitti sai Instagramin täyttymään hashtagistä #iwokeuplikethis. Musiikkimedia Pitchfork kirjoitti, kuinka Beyoncén lause oli malliesimerkki siitä, että pohjimmiltaan hashtag on väline sanoa jotain ja tarkoittaa jotain muuta – aivan kuin hymiötkin.

Kirjaimellisesti luettuna Beyoncé vähätteli sitä, että Beyoncélta näyttäminen vaatisi häneltä jotain. Se oli erikoinen ajatus keskellä feminististä ohjelmanjulistusta.

Mutta kun tuhannet ihmiset julkaisivat Instagramiin kuvia itsestään juuri heränneinä ja julistivat perässä #iwokeuplikethis, lauseesta tuli voimaslogan ja ylistys luonnolliselle kauneudelle.

Eikä uusi merkitys ollut mikään artistin kikka, vaan sen loi yleisö yhden risuaidan avulla.

Oskari Onninen
Kirjoittaja on HS:n toimittaja ja kriitikko.
oskari.onninen@hs.fi, @oskarionninen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat