Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukaan ei tunnistanut kadulla kerjäävää Richard Gereä

Richard Geren uusi elokuva Time Out of Mind kuvaa koditonta miestä New Yorkin kaduilla ja yömajoissa

Kulttuuri
 
Films Servis Festival Karlovy Vary
Yhdysvaltalainen Richard Gere muistetaan monista Hollywood-elokuvien sankarirooleistaan. Uusimmassa elokuvassaan hän esittää kerjäläistä.
Yhdysvaltalainen Richard Gere muistetaan monista Hollywood-elokuvien sankarirooleistaan. Uusimmassa elokuvassaan hän esittää kerjäläistä. Kuva: Films Servis Festival Karlovy Vary

Richard Gere seisoo kadulla kerjäämässä, kuppi kourassa, ja useimmat ohikulkijat ohittavat hänet kylmästi.

Kyseessä on kohtaus Oren Movermanin ohjaaman elokuvan Time Out of Mind loppupuolelta. Geren ohi tallusti varmaankin värvättyjä avustajia, voisi ajatella.

Artikkeliin liittyvät

Mutta ei. Kohtaus oli tosielämästä.

"Se oli koekuvaus. Yleensä saan New Yorkin kaduilla aika paljon huomiota, joten halusimme kokeilla, voisimmeko kuvata normaalissa katuvilinässä. Kamera oli piilossa. Kukaan ei tunnistanut minua", Gere kertoi tšekkiläisellä Karlovy Varyn elokuvafestivaalilla viime viikolla.

Tuntuu uskomattomalta, ettei Gereä tunnistettu, sen verran kuuluisa elokuvatähti hän on. Onhan Gerellä toki kohtauksessa rähjäiset vaatteet ja rupiset kasvot, mutta aivan tunnistettava Richard Gere siinä Astor Placella selvästi seisoo.

Vaikka yksikään ohikulkija ei ottanut katsekontaktia Gereen, hänen esittämänsä pummi kyllä huomattiin.

"Usein sanotaan, että kerjäläiset ja kodittomat ovat näkymättömiä, mutta se ei pidä paikkaansa. Huomasin jo etäältä, miten ihmiset vaivaantuivat nähdessään minut. Olin kuin musta aukko, johon he pelkäsivät putoavansa. Pystyin myös päättelemään ilmeistä, ketkä antavat rahaa."

Kovin moni ei hellittänyt kukkaronsa nyörejä. Kolmen vartin kuvauksen aikana Geren kuppiin kertyi noin kaksi ja puoli taalaa.

"Olin ilmeisesti aika huono pummi", Gere hymähtää.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Moverman ja Gere tutustuivat, kun Gere näytteli Movermanin kirjoittamassa ja Todd Haynesin ohjaamassa elokuvassa I'm Not There (2007). Tuota elokuvaa innoitti Bob Dylanin elämä.

Uusimman elokuvansa kehittämisessä Gere oli tiiviisti mukana. Hän sanoo halunneensa kuvata asunnottoman miehen elämää realistisesti ja luonnollisesti.

Richard Gere tunnetaan monista hyväntekeväisyyshankkeistaan. Hän on työskennellyt myös New Yorkin kodittomien järjestön kanssa ja käynyt monissa yömajoissa. Time Out of Mind onnistuukin viemään katsojat kaduille.

"Ajatuksena oli, että katukohtauksissa mitään ei lavasteta. Ne kuvattiin katoilta, kauppojen näyteikkunoiden läpi tai miten vaan, kunhan kuvausryhmä oli näkymätön. Niissä kohtauksissa olemme vain minä ja satunnaiset ohikulkijat."

Pienimuotoinen elokuva saa ensi-iltansa Yhdysvalloissa syksyllä, eikä Suomen esityksistä ole tietoa. Sen luulisi kelpaavan ainakin festivaaleille.

Ovelan toteutuksen ohella elokuvassa on onnistunut Geren toive: "Haluaisin, että elokuvan lopussa katsoja ei ajattele kasvotonta pummia vaan kokonaista ihmistä."

"Yleensäkin monimutkaiset roolihahmot kiinnostavat minua. Näytteleminen on hauskempaa, jos hahmon tekemisiä pitää miettiä, joutuu hieman kurkottelemaan. Rooleilla pitää myös olla jonkinlainen yhteys minuun. Muuten homma ei toimi", Gere selittää.

Richard Gere kääntyi buddhalaiseksi yli 30 vuotta sitten. Hänet tunnetaan

Mary Evans Picture Library
Yksi Richard Geren läpimurtorooleista oli miespääosa Terrence Malickin elokuvassa Onnellisten aika (1978). Naispääosassa oli Brooke Adams.
Yksi Richard Geren läpimurtorooleista oli miespääosa Terrence Malickin elokuvassa Onnellisten aika (1978). Naispääosassa oli Brooke Adams.

Dalai-laman ja Kiinan miehittämän Tiibetin ihmisoikeuksien puolustajana.

Gere puolustaa myös maailman alkuperäiskansojen oikeuksia, tukee aidsin vastaista työtä ja luonnonsuojelua. Hyväntekeväisyyttä hän rahoittaa esiintymällä mainoksissa.

"Kaikki mainoksista saamani rahat menevät säätiölleni. En mainosta haitallisia tuotteita, kuten tupakkaa ja alkoholia", hän korostaa.

Karlovy Varyn festivaalilla Gere palkittiin elämäntyöstään elokuva-alalla. Gere (s. 1949) aloitti uransa teatterista 1970-luvun alussa. Elokuvissa hän alkoi näytellä 1970-luvun puolivälissä.

Yksi tärkeimmistä oli päärooli Terrence Malickin Onnellisten ajassa (1978).

"Näin Malickin edellisen elokuvan Julma maa ja sanoin agentilleni, että tuon

ohjaajan kanssa haluan työskennellä. Muutaman kuukauden päästä tulikin soitto."

"Puhuin Terryn kanssa pari viikkoa sitten niitä näitä. Hän sanoi tajunneensa Onnellisten ajassa, mitä oli oikeasti tekemässä. Minustakin tuntui, että se oli ensimmäinen oikea elokuvani."

Siihen aikaan isot studiot tekivät elokuvia aikuisille, Gere toteaa. Nyt ne tekevät teknologian kiiltävään kuoreen verhottuja paukkupommeja. "Aikuisille pitää kertoa myös tarina. Nyt sellaista sanotaan indieksi", Gere erittelee.

1980-luvulla Paul Schraderin American Gigolo ja Taylor Hackfordin Upseeri ja herrasmies nostivat Geren supertähdeksi.

Jälkimmäisestä hän sai ensimmäisen Golden Globe -palkintonsa. Toinen tuli

Paul Schraderin American Gigolon nimihenkilönä 1980.
Paul Schraderin American Gigolon nimihenkilönä 1980.

Garry Marshallin ohjaamasta Pretty Womanista (1990). Oscaria Geren kohdalle ei ole osunut.

"En ole koskaan ajatellut työtäni urana", Gere toteaa kuivasti.

"Tärkein roolini on olla isä. Teen elokuvia enimmäkseen New Yorkissa, jossa kuvataan aika normaalien työaikojen puitteissa. Yleensä vaadin viikonloput vapaiksi, jotta voin olla poikani kanssa."

All Over Press
Richard Gere ja Julia Roberts Garry Marshallin elokuvassa Pretty Woman (1990).
Richard Gere ja Julia Roberts Garry Marshallin elokuvassa Pretty Woman (1990).

Harri Römpötti
Karlovy Vary

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat