Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sofi Oksanen tuomittiin korvauksiin

"Tämähän oli voitto", Oksanen kommentoi käräjäoikeuden päätöstä tiedotteessa

Kulttuuri
 
Markku Ulander Lehtikuva
Sofi Oksanen harkitsee juristinsa kanssa, aikooko valittaa tuomiosta.
Sofi Oksanen harkitsee juristinsa kanssa, aikooko valittaa tuomiosta. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeuden tuomiolauselman mukaan kirjailija Sofi Oksanen velvoitetaan suorittamaan Bazar-kustantamolle vahingonkorvauksena 35 000 euroa korkoineen, koska Oksanen ei ole kirjoittanut kustannussopimuksessa sovittua teosta Bazarille.

Oksanen velvoitetaan lisäksi suorittamaan Bazar Kustannukselle oikeudenkäyntikulujen korvauksena 15 000 euroa laillisine korkoineen.

Toisaalta Oksanen voitti toisen käräjöinnin, jossa Bazar vaati noin 10 000 euroa vahingonkorvauksia, koska Oksanen oli purkanut sopimuksen kahden ensimmäisen romaanin ruotsinkielisten laitosten oikeuksista maksamattomien rojaltien vuoksi. Tästä oikeudenkäynnistä Bazar puolestaan maksaa Oksaselle noin 15 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Käytännössä Oksaselle jää siis maksettavaa 35 000 euroa, jos käräjäoikeuden päätös pysyy voimassa. Bazar oli vaatinut positiivisen sopimusedun mukaista vahingonkorvausta peräti 785 250 euroa.

"Tämähän oli voitto", Oksanen kommentoi tiedotteessaan.

"Olen tyytyväinen siihen että Helsingin käräjäoikeus on katsonut, että minulla oli laillinen oikeus purkaa sopimukseni Ruotsin Bazarin kanssa sen jälkeen, kun se oli syyllistynyt sopimusrikkomuksiin jättämällä tilittämättä rojaltit romaanieni Baby Jane ja Stalinin lehmät ruotsinnoksista."

"Sen sijaan olen luonnollisesti pettynyt siihen, että käräjäoikeuden mukaan minun olisi pitänyt toimittaa käsikirjoitus kustantamolle, joka on loukannut tekijänoikeuksiani jättämällä tilityksiä hoitamatta", Oksanen lisää.

"Harkitsen juristini kanssa miten jatkaa. Helpointa olisi tyytyä ja saada tämä taakka harteilta, mutta tässä on moraalinen puolensa: enhän nostanut edes ennakkoa kirjasta, päätös heikentää merkittävästi kirjailijan oikeuksia ja vaikuttaa alan käytäntöihin."

Bazar kustannuksen mukaan Oksasen piti vuoden 2005 kustannussopimuksen perusteella kirjoittaa seuraava romaaninsa Bazarille. Näin ei tapahtunut.

Oksasen mukaan hän kirjoitti Kansallisteatterin tilauksesta Puhdistus-näytelmän, eikä Bazar kiinnostunut näytelmästä, vaikka tiesi hänen kirjoittavan sitä. Oksanen muokkasi näytelmästä romaanin WSOY:lle. Siitä tuli kansainvälinen menestys.

Oksasen mukaan Bazarin kanssa tehty kustannussopimus koski työnimellä Ranskalainen päärynä ollutta teosta. Tätä teosta hän ei ole kirjoittanut. Sen sijaan Oksanen on tehnyt Puhdistuksen jälkeen esimerkiksi romaanin Kun kyyhkyset katosivat.

Käräjäoikeus katsoo, että mikäli "tekijä omasta tahdostaan ryhtyy kirjoittamaan muita teoksia kuin kustannussopimuksessa sovittua seurauksin, että kustantajalle luovutettu oikeus menettää arvonsa, kustantajalla on oikeus vaatia tekijältä vahingonkorvausta".

Oksanen ilmoitti ryhtyneensä kirjoittamaan Viron lähihistoriaa koskevia teoksiaan sovitun romaanin sijasta, koska aihe oli tullut hänelle läheiseksi Puhdistus-näytelmän kirjoittamisen yhteydessä.

Käräjäoikeus katsoo, ettei tämä ole hyväksyttävä syy jättää sovittu romaani kirjoittamatta.

Käräjäoikeus katsoo, ettei Bazarin arvio Ranskalaisen päärynän myyntiluvuista perustu mihinkään konkreettiseen. Oikeus lähti arvioimaan Bazarille aiheutuneen vahingon määrää vastaajan kahden ensimmäisen romaanin myyntilukujen perusteella.

Stalinin lehmiä on vuosina 2003–2007 myyty kovakantisena yhteensä 4 287 kappaletta ja vuosina 2008–2013 eli Puhdistus-romaanin ilmestymisen jälkeen yhteensä 4 478 kappaletta. Baby Janea on vuosina 2005–2007 myyty 3 646 kappaletta ja 2008–2013 4 694 kappaletta.

Käräjäoikeus arvioi, että mikäli Oksanen olisi ryhtynyt kirjoittamaan Ranskalaista päärynää kolmantena romaaninaan, Puhdistus ei olisi ilmestynyt vuonna 2008, ehkä ei koskaan, joten sen vaikutus myyntiin tulee eliminoida arvioitaessa kantajalle aiheutuneen vahingon määrää.

"Olemme tyytyväisiä sen osalta, että oikeus katsoi kustannussopimuksen sitovan molempia osapuolia", Bazaar kustantamon johtaja Markus Lähdesniemi kertoo puhelimitse.

Helsingin Sanomien kirjallisuustoimittaja Antti Majander ennakoi analyysissään (HS 13. 5.) että "Bazar-kustantamon käy kehnosti". "Kuka haluaa kirjailijaksi kustantamoon, joka haastaa käräjille, jos haluttua teosta ei synny?" Majander kysyi.

Lähdesniemen mukaan Bazar on solminut kustannussopimuksia kotimaisten kirjailijoiden kanssa myös viime aikoina.

"Oikeudenkäynti ei ole asiaan vaikuttanut ja toivottavasti ei tule vaikuttamaankaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat