Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies, joka teki vaipanvaihdosta kiinnostavaa

Koska Karl Ove Knausgårdiin ei suhtauduta fiktiona, on ihan relevanttia kohdistaa häneen tosielämän pohdintaa. Voi esimerkiksi kysyä, mitä tapahtuisi, jos kirjailijan etunimi olisikin Karla.

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Entä, jos kir­jai­li­ja Karl Ove Knausgår­d olisikin nainen?
Entä, jos kir­jai­li­ja Karl Ove Knausgår­d olisikin nainen? Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Mikä kirjailija Karl Ove Knausgårdista tekee niin ihmeellisen, pohdin ääneen eräässä seurueessa viime talvena ja erehdyin sitten kysymään: "Toimisiko Taisteluni, jos Knasu olisikin nainen?"

Ensimmäinen vastaus tuli nopeasti. "Totta kai toimisi. Viehätyshän perustuu siihen, että se on niin hyvin kirjoitettu."

Vastaus on juuri sellainen, jota kirjallisuuden ystävältä odottaakin. Kysymystäni puolestaan voi pitää typeränä ja tarkoitushakuisena monesta syystä, joista ilmeisin löytyy fiktion perimmäisestä lähtökohdasta – siitä, että teksti on itsenäinen tekijästään.

Fiktiossa mahdolliset maailmat tapahtuvat arkisten ja yhteiskunnallisten rajoitteiden tuolla puolen. Tekstit luovat uusia totuuksia, joissa tekijän persoonallisuuden, sukupuoli mukaan lukien, ei pitäisi olla millään tavalla merkityksellinen.

On kuitenkin eräs ongelma.

Me emme suhtaudu omasta elämästään ammentavaan Knausgårdiin fiktiona. Me tulkitsemme Knausgårdin tekstiä hänen persoonansa kautta – ja myös hänen sukupuolensa kautta. Knausgård on meille idoli tai inhokki, jonka henkilö on vähintään yhtä tärkeä kuin hänen tekstinsä.

Viimeksi henkilöön mentiin toukokuussa knausgårdiaanisen suurtaistelun aikaan. Se lähti Suomesta. Helsingin yliopiston pohjoismaisen kirjallisuuden professori ja feministiaktiivi Ebba Witt-Brattström aloitti kohun ihmettelemällä Dagens Nyheterissä, mitä kaikki teinitytöt himon kohteena tekevät kirjallisuudessa.

Esimerkkeinä hän käytti ruotsalaista Stig Larssonia sekä Knausgårdin kahta teosta, esikoista ja Taisteluni-sarjan neljättä osaa, jossa Knausgård kirjoittaa ihastuksestaan 13-vuotiaaseen oppilaaseensa.

Jo vuonna 2012 Witt-Brattström kirjoitti samassa lehdessä, että Knausgård pakenee sukupuolisotaa, jonka hän on Taisteluni-sarjalla julistanut. Silloin Knausgård pysyi hiljaa, mutta Witt-Brattströmin toukokuisen kritiikin jälkeen hän vastasi raivoisasti.

Kirjailija syytti ruotsalaisia kykloopeiksi, antiikin Kreikan yksisilmäisiksi hirviöiksi. Hän sanoi, että kirjallisuuden pitää olla vapaata ja muistutti, että hän on mies, joten myös perspektiivi on miehen.

Witt-Brattströmin kirjailijoihin kohdistama viha herätti myös kummeksuntaa. Esimerkiksi Taisteluni-teossarjan romaanirakennetta tutkineen Claus Elholm Andersenin mukaan on ilmeistä, että Knausgård on kirjoittanut tarkasti pohditun kirjan, jossa kiinnostavuus menee aika ajoin rehellisyyden edelle.

Tätä ei ole vaikea tajuta maalaisjärjelläkään, kun lukee teosten dialogeja. Sanatarkkoja muotoiluja on mahdotonta muistaa kymmenien vuosien takaa. Ja pitäisihän meidän ymmärtää, että yksittäinen näkökulma on vain puoli totuutta.

Silti Witt-Brattström ei ole ainoa Knausgårdin Taisteluita näin lukeva.

On enemmän sääntö kuin poikkeus, että teoksia luetaan kirjailijan rehellisenä kuvauksena itsestään. Kuvaus vihastuttaa, mutta ennen kaikkea ihastuttaa.

Kirjailijaa on kehuttu eritoten siitä, että hänen elämäänsä on niin helppo samastua. Siitä löytää peilejä omiinkin ongelmiin (Kaleva). Knausgårdin kanssa halutaan kahville, koska olisi niin paljon puhuttavaa (HS & Expressen). Tunnutaan kuvittelevan, että kun on lukenut Taisteluni, tuntee myös Karl Ove Knausgårdin (Image).

Juuri Knausgårdin paljastuspuhe romaanin sivuilla on myös se, joka tekee kirjoista monen mielestä niin kiinnostavia. Jyrmykkä, rokkistaran näköinen mies, joka puhuu tosielämästä ja tunnepuolen jutuista omalla nimellään ja kasvoillaan – sehän on uutta ja ihmeellistä!

Vaikka tunnustuksellista kirjallisuutta on tehty aikaisemminkin vaikka kuinka paljon – tunteita analysoivasta kirjallisuudesta puhumattakaan – Knausgård on kaikkien aikojen suurin autofiktionaalinen ilmiö.

Niin suuri, että se on saanut muun muassa Paris Review'n päätoimittajan Lorin Steinin sanomaan The New York Timesissa, että Knausgård on ratkaissut suuren nykyaikaisen romaanin ongelman kirjoittamalla todellisen ihmisen näkökulmasta.

Taisteluiden vastaanotosta päätellen olemme valmiit ottamaan Knausgårdin totuuden yhtä vakavasti kuin hän ottaa itsensä kirjansa sivuilla. Teossarjan tulkinnassa ei ole enää kyse fiktiosta, vaan siitä, mitä me pidämme uskottavana.

Ja siksi onkin ihan relevanttia kysyä: olisiko nykyaikaisen romaanin suurongelma ratkaistu myös, jos taistelijana olisikin Karlin sijasta Karla?

Karla Knausgård, joka kirjoittaisi tunteistaan, siitä, miltä vaipanvaihto tuntuu ja kuinka miehen juttuja ei kiinnostaisi kuunnella, siitä, kuinka kirjoittamaankin tekisi mieli keskeltä perherumbaa ja puolison mielenterveysongelmia.

Karla K. kertoisi seikkaperäisesti myös lapsuutensa perunansyönnistä, kympintyttöydestä ja vääränlaisesta uimahatusta. Ja sanoisi, että näin se on mennyt – tämä on totta.

Kirjoittaisimmeko myös silloin – omasta sukupuolestamme riippumatta – että Knausgård kirjoittaa asioista, jotka syvästi puhuttelevat henkilökohtaisinta itseämme ja jotka tulevat mullistamaan Taisteluiden jälkeisen kirjallisuuden?

New York Universityn journalismin professori Katie Roiphe kirjoitti Slate-lehdessä vuosi sitten Knausgårdista: "En usko, että kykenisimme sietämään tällaista arkipäiväistä päiväkirjamaista runsautta naiselta."

Ainakaan aiemmin arkipäivän tematiikka ei ole naisen kynästä kovasti innostanut.

Vuonna 1991 Pekka Tarkka haukkui Marjaana Aumaston teoksen Koti kuin kuu Helsingin Sanomissa, koska kerrotut asiat olivat epäkiinnostavia ja teoksen "naisellisen diskurssin" perussanastossa vilahtelivat tissi, imetys, vaipat, pylly ja parku.

Miksi nyt olemme tästä samasta aivan innoissamme?

Toisaalta emme ole myöskään sietäneet naisen sivusuhteita ja vapautta. Päiväkirjoillaan kuuluisuuteen pongahtanut Anaïs Nin menetti maineensa kuolemansa jälkeen 1977, koska hänen kuolinilmoituksestaan kävi ilmi, että hän oli ollut naimisissa kahden eri miehen kanssa samanaikaisesti. Koko hänen päiväkirjojensa uskottavuus kyseenalaistettiin.

Aivan yhtä moraalisesti arveluttavia asioita käsittelee myös Knausgård Taisteluissaan, mutta emme ole moksiskaan, vaan olemme valmiita rakastumaan tähän epätäydelliseen mieheen, jonka päästä syntyy täydellistä kirjallisuutta, kuten Me Naiset taannoin kirjoitti.

Miten toimisimme nykyään?

Miten suhtautuisimme vaikkapa ruotsalaiskirjailija Lena Anderssoniin, jos hän

Roni Rekomaa Lehtikuva
Lena Andersson
Lena Andersson

myöntäisi, että Omavaltaisen menettelyn Hugo Rask totta tosiaan on elokuvaohjaaja Roy Andersson, kuten Ruotsissa on epäilty?

Ehkä suhtautuisimme vakavasti. Tai sitten ajattelisimme, että siellä se reva levällään kirjoittaa julkisuudenkipeänä tosi-tv-tyylistä selfiekirjallisuutta, jossa ei sitä paitsi ole mitään uutta, koska naiset nyt ovat puhuneet tunteistaan aina.

Jos katsoo fiktion ulkopuolista yhteiskuntaa, mies näkyy vallankahvassa edelleen naista enemmän. Sukupuolentutkijat ovat esittäneet, että naisen vaihtoehdot nousta valtaan ovat olla äidillinen, tehdä se reittä pitkin tai olla kovempi kuin kukaan mies.

Ei kai sama päde kirjailijoihin?

Tuntuu siltä, että tullakseen vakavasti otetuksi naiskirjailijan pitää edelleen tunnustaa tunteidensa sijaan järkensä. Se on naurettavaa, kuten koko järki–tunne-jaottelu ylipäätään.

Mutta se ei ole Knausgårdin vika.

Knausgård saa kirjoittaa mitä, miten ja mistä näkökulmasta haluaa. On täysin oikeutettua, että hän tulee kuulluksi.

Sitä paitsi jos Knausgårdia haluaa lukea poliittisesti, voi vaikka pohtia heteromiehen oletettua roolia yhteiskunnassamme. Harva asia maailmassa on edelleen yhtä kapea. Roolia pitääkin murtaa, ja Knausgård on siihen hyvä alku.

Sonja Saarikoski HS
sonja.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat