Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jazzin huippunimen juuret ovat Intiassa

Pianisti Vijay Iyer on myös Harvardin professori, matemaatikko, fyysikko ja kognitiotieteilijä

Kulttuuri
 
Barbara Rigon
Viulunsoitolla musiikkiuransa aloittanut Vijay Iyer tutustui jazziin aluksi omalla ajallaan, levyiltä.
Viulunsoitolla musiikkiuransa aloittanut Vijay Iyer tutustui jazziin aluksi omalla ajallaan, levyiltä. Kuva: Barbara Rigon

Pori Jazzin taiteellisen johtajan Mikkomatti Aron kannattaisi lotota, tai kuka Kirjurinluodon Lokkilavan ohjelmistosta viime kädessä vastaakaan.

Hän tuntuu nimittäin aavistavan, ketkä ovat juuri nyt maailman arvostetuimpia jazzmuusikkoja – ainakin muiden jazzin kansainvälisten portinvartijoiden mielestä.

Torstaina Lokkilavalla ehtivät esiintyä jo saksofonisti Wayne Shorter ja bassokitaristi Stanley Clarke, jotka nimetään Downbeat-lehden elokuisessa kriitikkoäänestyksessä soittimiensa maailmanmestareiksi. Ja eilen perjantaina voittoputkea pidensi kvartettinsa kanssa vuoden ykköstrumpetisti, Ambrose Akinmusire.

Mutta varsinainen päävoitto osuu kohdalle tänään, jolloin Lokkilavalla esiintyy kahden keskeisimmän sarjan ykköseksi valittu pianisti, säveltäjä Vijay Iyer. Hänen johtamansa Vijay Iyer Trio on Downbeatin perinteisessä kriitikkoäänestyksessä toistamiseen vuoden jazzyhtye, ja hän itse toistamiseen vuoden jazztaiteilija.

"Pianotrio on jazzin esikuvallisimpia ja kuluneimpia, mutta tuntuu silti kiinnostavan kovasti kuuntelijoita", sanoo Iyer, 43, jonka oma pianistin, basistin ja rumpalin kokoonpano täytti viime tammikuussa kymmenen vuotta.

"Tuttuudessa ja pienimuotoisuudessa on tietysti palkitsevat puolensa. Näin pientä yhtyettä on suhteellisen helppo venyttää, ja ehkä yleisökin venyy helpommin sen uusin käänteisiin."

New Yorkin Albanyssa syntynyt Iyer on myös itse erittäin venyvää laatua. Paitsi monipuolinen pianisti ja säveltäjä, hän on kahta musiikkijuhlaa johtava Harvardin musiikkitieteen professori. Akateemiselta taustaltaan hän on matemaatikko, fyysikko ja kognitiotieteilijä.

"Opiskelin viulunsoittoa ihan vakavissani viisitoista vuotta, mutta minusta toivottiin silti tieteentekijää. Siksi antauduin musiikille vasta melko myöhään, 23-vuotiaana", selvittää Vijay Iyer, jonka tamilivanhemmat olivat muuttaneet Etelä-Intiasta Yhdysvaltoihin 1965.

Pianistina hän on kuitenkin täysin itseoppinut, eikä hänellä ole minkäänlaista jazziin liittyvää muodollista koulutusta tai tutkintoa. Kuten on jo monilla hänen ammattimaisilla aikalaisillaan.

"Ennen itseoppineisuus oli enemmän sääntö kuin poikkeus, vaikka koko käsite on kyllä harhaanjohtava. Jazzmuusikot ovat oppineet kautta historian muilta, kokeneemmilta ja vanhemmilta."

Jazziin ja improvisaatioon Iyer tutustui silti aluksi omalla ajallaan, levyiltä. Ensimmäisiä oivalluksia tarjosi pianisti Thelonious Monk, yksi jazzin suurimmista itseoppineista, joka sai taistella lyhyeksi jääneenä luomisaikanaan monia vääristäviä, laiskoja mielikuvia vastaan.

Kaksikymmentä levyä tehneellä Iyerilla on omat leimansa: poikkeuksellinen akateeminen tausta ja poikkeuksellinen perhetausta. Ennen Iyeria ja alttosaksofonisti Rudresh Mahanthappaa – hänkin Downbeat-lehden äänestyksen tuore tuplavoittaja – intialaistaustaiset muusikot eivät ole olleet esillä yhtä näyttävästi ja kiitetysti.

"Minun on pitänyt löytää ja määritellä oma paikkani", sanoo Iyer ja arvelee, että ulkopuolelta pakotettu ulkopuolisuus on vaikuttanut häneen myös muusikkona.

Ehkä hän tuntee siksi omimmaksi viiteryhmäkseen juuri ne afroamerikkalaiset muusikot, jotka ovat omassa kulttuurissaan kyseenalaistajia. Muiden määrittelyistä riippumatta. 

 

Vijay Iyer Trio Kirjurinluodon Lokkilavalla tänään klo 21.30.
 

Vijay Iyer Trio avaa We Jazz -tapahtuman 7. joulukuuta Helsingin Aleksanterin teatterissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat