Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuubalaisorkesteri esiintyy tänään Pori Jazzissa, mutta jäähyväiset jätetään vain kerran

Orquesta Buena Vista Social Blubin Adiós-kiertue pysähtyy tänään Suomeen, toistamiseen

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Johanna Aalto HS
Sateenvarjot bailasivat Porissa heinäkuussa 2000. Screenillä Omara Portuondo.
Sateenvarjot bailasivat Porissa heinäkuussa 2000. Screenillä Omara Portuondo. Kuva: Johanna Aalto HS

Pori Jazzin nostalgiaosastosta vastaa tänä kesänä paitsi 50. kertaa järjestettävä festivaali itse, myös eräs kuubalainen orkesteri. Se saapuu nyt Suomeen viimeistä kertaa.

Kiertueen nimi on nimittäin Adiós, hyvästi. Ja kyse on tietenkin ilmiöstä nimeltä Orquesta Buena Vista Social Club.

Meitä oli monia, tarkemmin sanottuna 22 000, jotka näimme orkesterin sen ensimmäisellä Suomen-visiitillä. Sekin oli Pori Jazzissa, vuonna 2000.

Buena Vista Social Clubin nostattama nostalgisen kuubalaisen tanssimusiikin hyöky oli silloin niin kova, että valokuvaaja Johanna Aallon (1969–2002) ottama kuva rytmeissä kera sateenvarjojen kylpevästä täydestä Kirjurinluodosta nousi Helsingin Sanomien uutisetusivun pääkuvaksi seuraavana päivänä.

"Kuubalaisrytmit viettelivät ja valloittivat läpimärän jazzkansan", kertoi otsikko.

Toivottavasti tänään ei ole aivan yhtä läpimärkää, kun keikka alkaa kuuden tietämissä illalla Kirjurinluodon päälavalla.

Vuonna 2000 Porissa esiintyi toinenkin armoitettu kuubalainen rytminirvanan tuottaja: Juan de Marcos Gonzálezin luotsaama Afro Cuban All Stars. Juuri Juan de Marcos on mies, joka yhytti yhdysvaltalaisen muusikon Ry Cooderin tiettyjen seniori-ikäisten muusikoiden kanssa yhteen Havannassa vuonna 1996. Cooderin piti äänittää albumi länsiafrikkalaisten ja kuubalaisten muusikoiden kohtaamisesta, mutta länsiafrikkalaiset eivät saaneet viisumia. Loppu on musiikin historiaa.

Ja se historia on nyt vääjäämättä tulossa tiensä päähän.

Tarkoitus oli itsekin lähteä jättämään jäähyväiset kuubalaisille Poriin, mutta tulin toisiin aatoksiin.

Jäähyväisethän jätetään vain kerran ja tein sen jo, huhtikuun 23. päivä Helsingin Kulttuuritalon tunnelmaa tihkuvassa konsertissa. Silloin Orquesta Buena Vista Social Clubin massiivinen Adiós-kiertue pysähtyi ensimmäistä kertaa Suomessa. Alkuperäisistä laulusolisteista oli tuolloin mukana vain Omara Portuondo, 84. Porissa kuullaan myös Eliades Ochoaa, 69.

Jos huhtikuiset merkit pitävät paikkansa, Porissa päästään kokemaan täysimittainen kuubalainen rytmihurmos, herkempiä sävyjä unohtamatta, vaikka alkuperäiskokoonpanon persoonallisimmat soittajat pianisti Rubén Gonzálezista laulaja Ibrahim Ferreriin ovatkin poissa. Vanhasta soittajakaartista mukana kiertueella on muun muassa laud-kielisoittimen taitaja Barbarito Torres (s. 1956).

Orkesteria johtaa energinen pasunisti Jesús Aguaje Ramos ja Keski-ikää nuorentavat laulusolistit Carlos Calunga ja Idania Valdés. Carlos Calungalla on meriittejä kovista kuubalaisorkestereista, kuten Manolito y su Trabuco ja Klimax. Idania Valdesin ääni on tuttu muun muassa menestyksekkäästä Chico & Rita -animaatiossa.

Kulttuuritalon keikalla ohjelmistossa oli monipuolinen valikoima kuubalaista musiikkia, vuonna 1996 ilmestyneen maailmanmenestyslevyn ja uuden Lost and Foundin lisäksi.

Kulttuuritalossa koskettavaksi viimeiseksi näyksi jäi aplodien pauhusta nauttinut Omara Portuondo, jo olemukseltaan hauras, mutta läpi illan käsittämättömän väkevästi laulanut.

Hän ei olisi halunnut poistua lavalta ollenkaan.

Lopuksi Omara talutettiin lempeästi kulisseihin.

"Jazzviikolla Pori on maailman napa"
"Jazzviikolla Pori on maailman napa"
Pori Jazz on Suomen festivaaleista aina arvostelijoiden hampaissa. Tämän vuoden jazzvieraat antavat viisikymppiselle festivaalille kuitenkin kiitettävän arvosanan. Meneillään on viideskymmenes Pori Jazz, myös rumpali Reiska Laineelle. Toimittaja: Noora Mattila, kuvaus: Alex Kampion, editointi: Jani Viskari

Pirkko Kotirinta HS pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuriosaston toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat