Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskontunnustus luonnolle

Kulttuuri
 
Kansallisgalleria Hannu Aaltonen
Akseli Gallen-Kallela: Kevät, esityö Juséliuksen mausoleumin freskoa varten, 1903. Lasten malleina olivat Gallen-Kallelan lapset Jorma ja Kirsti. Freskoja inspiroi suuresti Gallen-Kallelan matka Italiaan 1897–1898.
Akseli Gallen-Kallela: Kevät, esityö Juséliuksen mausoleumin freskoa varten, 1903. Lasten malleina olivat Gallen-Kallelan lapset Jorma ja Kirsti. Freskoja inspiroi suuresti Gallen-Kallelan matka Italiaan 1897–1898. Kuva: Kansallisgalleria Hannu Aaltonen

Porissa sijaitseva Jusélius-mausoleumi on mieleenpainuva nähtävyys, monestakin syystä.

Kyse on taidehistoriallisesti merkittävästä teoksesta, vaikka Akseli Gallen-Kallelan luomat alkuperäiset freskot kokivat kovia vääränlaisen pohjamateriaalin ja vielä tulipalon takia. Teokset maalasi uudelleen hänen poikansa Jorma Gallen-Kallela 1930-luvulla.

Mausoleumi rakennettiin 11-vuotiaana keuhkotautiin kuolleen Sigrid Juséliuksen muistoksi. Sigrid oli isänsä, liikemies Fritz Arthur Juséliuksen silmäterä. Vanhemmat erosivat, kun Sigrid oli kuusivuotias. Äiti ja tytär muuttivat pian Tukholmaan.

Liikemies Jusélius päätti mausoleumin rakentamisesta heti tyttären kuolinvuonna 1898. Arkkitehdiksi valikoitui Josef Stenbäck ja taiteilijaksi Akseli Gallen-Kallela, joka oli tuolloin 40-vuotias, jo joitakin suurteoksia luonut tekijä.

Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) pystyi eläytymään hyvin Juséliuksen menetykseen, sillä hän oli itse kokenut Marjatta -esikoisensa (1891–1895) kuoleman kurkkumätään vain muutama vuosi aiemmin.

Gallen-Kallelaa painoi syyllisyys, sillä hän ei ollut läsnä, vaan Berliinissä.

Kun tehtailija Jusélius ehdotti mausoleumiprojektia ja Gallen-Kallela suostui, taustalla jylläsivät elämän ja kuoleman kysymykset. Jusélius-mausoleumin freskoja voidaan pitää Gallen-Kallelan kuolema-aiheen tihentymänä ja lopullisena uskalluksena kohdata menetys, kirjoittaa näyttelijätaiteen professori Hannu-Pekka Björkman tuoreessa julkaisussa.

Julkaisu liittyy Tarvaspään museossa Espoossa esillä olevaan näyttelyyn, joka kertoo mausoleumin tarinaa eritoten Gallen-Kallelan luonnosten kautta. Monet niistä ovat nyt ensi kertaa esillä.

Gallen-Kallelalta ei koskaan tilattu kirkollista taidetta. Jusélius-mausoleumi onkin poikkeuksellinen kurkistus Gallen-Kallelan henkiseen maisemaan.

Nina Kokkinen kirjoittaa tästä otsikolla Totuudenetsijä ja nostaa kiinnostavasti esiin muun muassa vaikutteet, joita taiteilija ammensi ruotsalaisen Viktor Rydbergin kirjoista, erityisesti Aseseppä-romaanista. Sen tiedetään inspiroineen aikoinaan myös toista aikalaista, Jean Sibeliusta. Uskonpuhdistuksen aikaan sijoittuvassa Asesepässä kamppailevat uskonkiihko ja vapaan humanismin ihanne.

Gallen-Kallelaan vetosi Rydbergin teoksen luontokeskeisyys. Häntä kiinnostivat myös teosofia ja ruotsalaisen mystikon Emanuel Swedenborgin (1668–1772) aatokset. Gallen-Kallela koki itsensäkin totuudenetsijäksi ja pukeutui mieluusti munkinkaapumaiseen vaatteeseen.

Tuonelan joella -teoksen luonnoksiin hän maalasi omakuvansa kaapuun kietoutuneena.

Kasvikunta on voimallisesti läsnä mausoleumissa, eritoten sen kupolissa. Kirja avaa tätäkin puolta kiehtovasti esitellen tarkemmin teosten kasvit ja puut karhunsammalesta riidenliekoon, vaivaiskoivusta pyhään pihlajaan.

Freskojen kerronta on lopulta kerrontaa luonnon – ja puiden – ylivertaisuudesta, toteaa Tuija Wahlroos tekstissään. Gallen-Kallelan muistiinpanoissakin korostuu voimakkaasti panteistinen luonnon henkistäminen.

Luonnossa oli mystiikkaa ja henkisyyttä, "josta emme vielä voi saada tietoa kuin aavistuksen kautta", taiteilija kirjoitti.

 

Elämän harjulla -näyttely Tarvaspäässä 30. 8. saakka Gallen-Kallelan tie 27, Espoo, päivittäin 11–18.
Elämän harjulla -kirja, Gallen-Kallelan Museo, 2015.

Pirkko Kotirinta HS
Palstalla esitellään vanhoja aarteita ja ihania löytöjä.

Gallen-Kallelan Museo
Väripuupiirros Kuolema ja kukka (yksityiskohta) syntyi vuonna 1896, vuosi taiteilijan Marjatta-tyttären kuoleman jälkeen.
Väripuupiirros Kuolema ja kukka (yksityiskohta) syntyi vuonna 1896, vuosi taiteilijan Marjatta-tyttären kuoleman jälkeen.
Petri Summanen Gallen-Kallela Museo
Tarvaspään näyttelyssä on esillä myös luonnos teokseen Vanitas (Kristinusko ja pakanuus) vuodelta 1900.
Tarvaspään näyttelyssä on esillä myös luonnos teokseen Vanitas (Kristinusko ja pakanuus) vuodelta 1900.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat