Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viideskymmenes Pori Jazz tarjoaa aikamatkan

Pori Jazz on muuttunut kolmen markan jazzkonsertista joka maun megafestivaaliksi

Kulttuuri
 
"Jazzviikolla Pori on maailman napa"
"Jazzviikolla Pori on maailman napa"
Pori Jazz on Suomen festivaaleista aina arvostelijoiden hampaissa. Tämän vuoden jazzvieraat antavat viisikymppiselle festivaalille kuitenkin kiitettävän arvosanan. Meneillään on viideskymmenes Pori Jazz, myös rumpali Reiska Laineelle. Toimittaja: Noora Mattila, kuvaus: Alex Kampion, editointi: Jani Viskari

Heinäkuussa 1968 Leena Norgrenin ja Päivi Alisonin piti mennä Yyteriin katsomaan Kirkaa.

Norgren sai kuitenkin päähänsä, että mennäänkin sinne jatseille. Kahtena kesänä oli Porissa jo nähty mystisiä tummapukuisia "snobeja", jotka kantoivat torvia Kirjurinluodon puistoon.

12- ja 13-vuotiaat tytöt ajoivat lossin kyydissä joen yli ja maksoivat kolme markkaa kvinteteistä ja kvarteteista.

Norgren on sittemmin käynyt Pori Jazzissa yhtä kesää vaille joka vuosi, Alisonilla jäi kaksi kesää väliin. Hän kyllä oli 1979 lauantaina konsertissa ja synnytti sunnuntaina esikoisensa.

"Kirjuriin on pakko päästä joka kesä", hän sanoo.

"Musiikki on pääasia. Joka vuosi kiinnostumme siitä vain enemmän", Norgren kertoo.

On torstai-iltapäivä, ja väki vaeltaa jo Kirjurinluotoon, nykyään kolmea eri siltaa pitkin.

Tämä on Pori Jazzin 50. juhlavuosi, ja festivaali on kyllä muuttunut.

"Viisikymmentä vuotta on hirveän pitkä aika", miettii Kari Sarpila, yksi festivaalin perustajajäsenistä. Alkuvuosina hän kantoi muovikassissa tuhansien markkojen kassatuloja ja möi jazzlippuja leipomonsa toimistosta.

Vuonna 1966 Porissa riitti toimettomia muusikoita, jotka usein olivat opetelleet biisit rätisevän radion äärellä Amerikan ääniä -ohjelmasta.

Mitä kauemmin nuoret porilaiset rapistuvaa Kirjurinluotoa katselivat, sitä enemmän se alkoi näyttää miljööltä amerikkalaiselle tanssimusiikille. Siitä se alkoi: rukouslauantain jazzkonsertista.

"Ei siellä tainnut olla edes vessoja. Jokihan virtasi vieressä", Sarpila sanoo.

Päivi Alison selaa tuoretta Pori Jazz -historiikkia.

"Oi, Santanasta tykkäsin, ja Eartha Kitt oli ihana."

"Muistatko Miles Davisin? Ja Queen Idan jamit Yyterissä. Yleisö tanssi pöydillä", Norgren muistelee.

Pori Jazz kasvoi nopeasti. Sarpilan mielestä siksi, ettei parempaa ollut, ja siksi, että toimittajia kestittiin hyvin. Syntyneet suhteet ruokkivat uusia.

"Ensimmäinen suuri tähti oli saksofonisti Ben Webster. Siinä ei ollut glamouria. Webster kulki lippa ylhäällä ja ginipullo taskussa ja kaitafilmasi kaiken", Sarpila kertoo.

Parhaimmillaan muusikot kohtasivat lavalla jameissa.

"Porin kapakat olivat täynnä. Ei voinut tietää, kuka kiipeäisi lavalle", Leena Norgren sanoo.

Pori Jazzin pitkäaikainen taiteellinen johtaja Jyrki Kangas on moittinut festivaalin nykyjohtoa siitä, ettei jazz enää levity ympäri kaupunkia vaan on eristetty Kirjurinluotoon kalliin pääsylipun taakse.

Jos onkin eristetty, niin huolellisesti. Viime vuonna käyttöön palautettu Lokkilava on pyhitetty korkeatasoiselle jazzille.

Sen vieressä on nyt Tedin teltta, joka on nimetty Pori Jazz -legenda Ted Cursonin mukaan. Trumpetisti kuoli vuonna 2012.

Curson ei ollut ainoa, joka esiintyi Porissa joka ikinen vuosi. Kun rumpali Reiska Laine kävelee yleisön seassa, moni morjenstaa tai kättelee. Joku jopa tulee kännykkäkameran kanssa naaman eteen.

"Kaljan tarjoajia riittää, on se aika rankkaa", Laine sanoo.

Ensimmäisenä Pori Jazz -kesänä Laine oli parikymppinen kloppi.

"Silloin ajattelimme, että tämä kestää yhden ainoan päivän. Mitä tekemistä jazzilla oli Porissa?"

Laineesta tuli kuitenkin Pori Jazzin kasvatti ja festivaalista jazzin paratiisi. Sitä mieltä Laine on yhä, vaikka illan pääesiintyjä on Kylie Minogue.

"Täällä on asiantuntevin yleisö, koska se on kuunnellut jazzia viisikymmentä vuotta. Edelleen jazzia on tuntimääräisesti eniten, kun jamit lasketaan."

Keskustan Café Jazz pitää jamiperinnettä yllä. Enää ulkomaalaiset tähdet eivät kuitenkaan hyppää lavalle.

"Kun Kirjurissa taputukset raikuvat, mustat autot rullaavat jo alueelta pois. Ulkomaalaiset eivät mahdu yöpymään Porissa", Laine harmittelee.

Kirjurinluodon lavalta toiselle on melkoinen vaellus, niin kirjaimellisesti kuin musiikillisestikin: afrikkalaisesta soulista saksofonitaitureihin, John Hiattin bluesrockista Mirel Wagnerin surumielisiin lauluihin.

Jostain syystä juuri Pori Jazzin tarjontaa arvostellaan vuodesta toiseen. Rockfestivaalien konsepti on selvä, mutta Porissa jokainen esiintyjä joutuu jazzmittariin: käykö tämä?

Kari Sarpilan muusikkopojalla Antti Sarpilalla on ymmärrystä päätähtien valintaan.

"Kaikki isot jazznimethän ovat jo kuolleet."

Reiska Laine näkee toisen suunnan: ne isot tähdet ehtivät kouluttaa suomalaiset. Nykypäivän nuori kukoistava jazzsukupolvi on saanut katsoa kotimaisia esikuvia. Ja se on pitkälti Pori Jazzin ansiota.

Mitä Kylie Minogueen tulee, taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro ei halua takertua jazzkysymykseen.

"Kiinnostuimme heti, kun kuulimme, että Kylie voisi kerrankin tehdä festivaalikeikan. En näe monipuolisuutta ongelmana."

Laulaja itse ottaa asian kepeästi:

"Miksi minä olen jazzfestivaaleilla? Enhän ole jazz-artisti!" hän huutaa kesken riehakkaan konsertin ja nauraa.

Eipä kai tämä ole ongelma. Pakko on vähän pomppia, vaikka jalkoja särkee. Pori Jazz on matka kevyen musiikin historiaan. Vaikkapa nyt 50 vuoden ajalle.

Noora Mattila HS
Pori

Jussi Partanen
Leena Norgren ja Päivi Alison ovat käyneet Jazzeilla vuodesta 1968. Nyt Kirjurinluodon vuoro on lauantaina. "Ilmaiskonserteissa käymme myös lasten ja lastenlasten kanssa."
Leena Norgren ja Päivi Alison ovat käyneet Jazzeilla vuodesta 1968. Nyt Kirjurinluodon vuoro on lauantaina. "Ilmaiskonserteissa käymme myös lasten ja lastenlasten kanssa."
Jussi Partanen
Reiska Laine
Reiska Laine
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat