Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tenavat kuvaa aikuisia lapsia

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

 Tenavat (engl. Peanuts) on amerikkalaisen Charles M. Schulzin (1922-2000) kirjoittama ja piirtämä, pienten lasten elämää kuvaava sarjakuva. Schulz piirsi sitä vuodesta 1950 kuolemaansa saakka.

 Sarjan esiaste oli Schulzin 1947-50 piirtämä Li'l Folks (Pikkuväkeä), jossa esiintyi myös Jaska Jokusen kaltainen hahmo. Se ilmestyi vain Schulzin kotikaupungin St. Paulin sanomalehdessä.

 Syndikointisopimus auttoi neliruutuista Tenavat-sarjakuvaa hiljalleen leviämään 21 kielellä 2 600 lehteen 75 maassa. Siitä tuli vuosiksi maailman suosituin sarjakuva. Neliruutuisten arkijaksojen lisäksi ilmestyi pidempiä viikonloppujaksoja. Vuodesta 1952 alkaen stripit alkoivat ilmestyä myös kirjoina.

 Tenavat kuvaa alakouluikäisiä lapsia, joilla on aikuisten maailman ajatuksia ja ongelmia. Kestoteemoja ovat itsetunto, kommunikaatiovaikeudet, epäonnistumisen pelko, ystävyys ja rakkaus.

 Tenavien 1960-luvun taitteessa alkaneen huippukauden yhdeksi syyksi on nähty se, että Schulz lisäsi Jaska Jokusen koiran Ressun osuutta sarjassa. Hän kehitti Ressulle lukuisia mielikuvitushahmoja, joista ensimmäisiä oli I maailmansodan lentäjäsankari Punainen paroni.

 Ressu ei osaa puhua mutta hänen ajatuskuplansa paljastavat, että hän ymmärtää kaiken mitä ihmiset hänelle sanovat.

 Suomeksi Tenavat alkoi ilmestyä vuonna 1959 samanaikaisesti Ilta-Sanomissa ja Viikkosanomissa.

OIKAISU 20.7.: Toisin kuin kirjoituksessa väitetään, yksi Ressun alter egoista ei ollut ensimmäisen maailmansodan lentäjäsankari Punainen paroni. Punainen paroni oli yksi hävittäjä-ässäksi itsensä kuvitelleen Ressun päävihollisista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat