Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiitollisuustalous ei auta euroaluetta

Mikään hyväntahtoisuus tai keksitty kiitollisuustalous eivät pysty korjaamaan euroalueen ongelmia, vastaa ekonometrian emeritusprofessori Yrjö Vartia Johanna Korhoselle.

Kulttuuri
 
Yrjö Vartia  

Toimittaja Johanna Korhosen essee Kiitollisuustalous haastaa julmuustalouden (HS 16. 7.) liittyy polttavaan euroalueen ja Kreikan kriisin ja myös Suomen julkisen talouden ongelmiin.

Taloustieteilijä ei voi ymmärtää ollenkaan Korhosen näkemyksiä.

"Kapeaan ihmiskuvaan perustuvat teoriat valitettavasti ohjaavat myös käytäntöä: koko elämänmalliamme ja yhteiskunnan johtamista. Ahnetta ja itsekästä ihmistä on paras ohjata porkkanalla, kepillä ja kurilla. Kurista on lyhyt askel julmuuteen", kirjoitti Korhonen esseessään ja jatkoi:

"Tämä näkyy suomalaisten ylivelkaisten kohtelussa, kreikkalaisten kiilusilmäisessä nöyryyttämisessä ja kaikessa talouspoliittisessa retoriikassa. Ankaruus, rike, rangaistus, kuri, moite, velvollisuus, uhka ja pakko ovat normaaleja talouskielen käsitteitä."

On syytä huomauttaa, että näiden käsitteiden vastakohdat tarvitaan jo niiden sisällön määrittelyssä. Ne ovat lähinnä myötätunto, hyväksyntä, ansio/palkkio, vapaus, kiitos, oikeus, onnekkaat mahdollisuudet/"onnen potkut" ja vapaaehtoisuus.

Talouskieli perustuu enemmän näihin positiivisiin käsitteisiin kuin Johanna Korhosen esittelemään kauhuskenaarioon.

Tämä on selvää kaikille taloustieteen alkeisopinnot (appron) omaksuneille.

Näitä tavanomaisia talouskielen käsitteitä Korhonen ei lainkaan mainitse. Miksei? Ehkä siksi, että niiden mainitseminen veisi pohjan koko hänen retoriikaltaan.

Ekonomistien kirjoituksista saa hakea Korhosen kauhulistaa. Taloustieteen esityksistä ne puuttuvat kokonaan. Sen sijaan humanistien puheessa ja kirjoituksissa kauhulistan termit ovat yleisiä, samoin juristien kielessä. Erityisesti ne kukkivat toimittajien populaarijutuissa.

Korhonen siis haukkuu väärää puuta.

Hurjin Korhosen kärjistyksistä on "kreikkalaisten kiilusilmäinen nöyryyttäminen". Mikä sai arvostetun toimittajan syyttämään meitä ekonomisteja, taloustiedettä ja talouskieltä kreikkalaisten "nöyryyttämisestä", vieläpä hullun kiilto silmissä? Tämä on aivan järjetöntä!

Johanna Korhonen tekee tässä nähdäkseni pahan virheen.

Todellisia talouskielen väärinkäyttäjiä eivät suinkaan ole taloustiede ja ekonomistit, vaan erityisesti toimittajat, poliitikot (erityisesti populistit) ja joskus utopistiset humanistit. Kaikki ne "kommentaattorit" ja "vallantavoittelijat", jotka eivät ymmärrä po. asiaa.

Euroalue kärsii Kreikan johdosta vakavista talouden ja talouspolitiikan ongelmista, samoin Suomi. Mikään hyväntahtoisuus tai keksitty kiitollisuustalous eivät niitä pysty korjaamaan.

Tilastomatematiikan professori ja dosentti (nyk. Aalto-yliopisto), ekonometrian professori (HY), emeritus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat