Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Susanna Alakoski vertaa kirjastoa nokkostiheikköön

Kulttuuri
 
Susanna Alakoski
Susanna Alakoski

Ruotsinsuomalainen kirjailija Susanna Alakoski kirjoittaa perjantain Dagens Nyheterissä, että lapsuudessaan hän oppi välttelemään kirjastoa kuin nokkostiheikköä.

Alakosken perhe kuului ruotsinsuomalaiseen työväenluokkaan, ja Alakosken mielestä kirjasto oli liian hieno paikka heidän kaltaisilleen.

"Kukaan ei sanonut sitä. Kukaan ei tarkoittanut sitä. Mutta jostain syystä meistä tuntui siltä", Alakoski kirjoittaa. "Ehkä se johtui siitä, että isä oli sellainen, joka puhui teollisuusruotsia. Raskaan työn tekijä."

Alakosken lapsuudessa perhe sai kirjapaketin Suomesta: Satumaailma-antologian osan Taikapuun oksilla ja H.C. Andersenin satukirjan.

"Äiti pakotti isän kahlaamaan läpi Peukalo-Liisan ja Pienen merenneidon. Mutta me olimme alkaneet puhua ruotsia. Miksi me silloin lukisimme suomeksi?"

Kirjojen ja satujen maailman lisäksi suomen kieli pysyi Alakoskelta pitkään suljettuna. Sitten hän uskaltautui uudella kotipaikkakunnallaan Göteborgissa kirjastoon – ja varasti kirjan.

Kirja oli tulkeille suunnattu pieni ruotsi–suomi-sanakirja. "Siitä tuli minun äidinkielenopetukseni", Alakoski kirjoittaa.

Varastetun kirjan kautta Alakoski sai takaisin osan menettämäänsä Suomea.

Susanna Alakoski syntyi Vaasassa vuonna 1962, mutta muutti viisivuotiaana Ruotsin Ystadiin. Hänet tunnetaan parhaiten nykyajan eriarvoistumista kuvaavasta esikoisromaanistaan Svinalängorna (suom. Sikalat, 2007), jolla hän voitti August-palkinnon.

Sittemmin Alakoski on julkaissut useita romaaneja, tietokirjoja ja lastenkirjoja. Hänen uusin kirjansa April i anhörigsverige ilmestyi Ruotsissa keväällä.

"Isoäitini oli luku- ja kirjoitustaidoton. Minä olen kirjailija. Ympyrä on sulkeutunut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat