Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa postilaatikko inhoaa maailman kuuluisimman kirjailijakoiran tekstejä

Tenavien Ressun luoma "maailmankuulu kirjailija" metsästi täydellistä lausetta puolen vuosisadan ajan. Hovikriitikko Tellun tyrmäyksetkään eivät häntä lannistaneet, kustannustoimittajista puhumattakaan.

Kulttuuri
 
Hannu Harju
Charles M. Schulz
Kuva: Charles M. Schulz

Viikolleen viisikymmentä vuotta sitten Tenavat-sarjakuvan Ressu raahasi ensimmäisen kerran kirjoituskoneen koirankoppinsa päälle ja rupesi kirjoittamaan. Loppu onkin historiaa, kirjallisuushistoriaa.

Ressu on maailman tunnetuimpia koiria ja hänen maailmankuulu kirjailijansa kenties maailman tunnetuimpia fiktiivisiä kirjailijahahmoja. Takuuvarmasti Ressu on maailman tunnetuin kirjoittava koira.

Fakta

Tenavat kuvaa aikuisia lapsia

 Tenavat (engl. Peanuts) on amerikkalaisen Charles M. Schulzin (1922-2000) kirjoittama ja piirtämä, pienten lasten elämää kuvaava sarjakuva. Schulz piirsi sitä vuodesta 1950 kuolemaansa saakka.

 Sarjan esiaste oli Schulzin 1947-50 piirtämä Li'l Folks (Pikkuväkeä), jossa esiintyi myös Jaska Jokusen kaltainen hahmo. Se ilmestyi vain Schulzin kotikaupungin St. Paulin sanomalehdessä.

 Syndikointisopimus auttoi neliruutuista Tenavat-sarjakuvaa hiljalleen leviämään 21 kielellä 2 600 lehteen 75 maassa. Siitä tuli vuosiksi maailman suosituin sarjakuva. Neliruutuisten arkijaksojen lisäksi ilmestyi pidempiä viikonloppujaksoja. Vuodesta 1952 alkaen stripit alkoivat ilmestyä myös kirjoina.

 Tenavat kuvaa alakouluikäisiä lapsia, joilla on aikuisten maailman ajatuksia ja ongelmia. Kestoteemoja ovat itsetunto, kommunikaatiovaikeudet, epäonnistumisen pelko, ystävyys ja rakkaus.

 Tenavien 1960-luvun taitteessa alkaneen huippukauden yhdeksi syyksi on nähty se, että Schulz lisäsi Jaska Jokusen koiran Ressun osuutta sarjassa. Hän kehitti Ressulle lukuisia mielikuvitushahmoja, joista ensimmäisiä oli I maailmansodan lentäjäsankari Punainen paroni.

 Ressu ei osaa puhua mutta hänen ajatuskuplansa paljastavat, että hän ymmärtää kaiken mitä ihmiset hänelle sanovat.

 Suomeksi Tenavat alkoi ilmestyä vuonna 1959 samanaikaisesti Ilta-Sanomissa ja Viikkosanomissa.

OIKAISU 20.7.: Toisin kuin kirjoituksessa väitetään, yksi Ressun alter egoista ei ollut ensimmäisen maailmansodan lentäjäsankari Punainen paroni. Punainen paroni oli yksi hävittäjä-ässäksi itsensä kuvitelleen Ressun päävihollisista.

Tenavat ilmestyi aikanaan lähes 3 000 lehdessä ympäri maailmaa ja sarjakuvista on tehty elokuvia ja teatterisovituksia. Erityislaatuisen Ressun maailmankuulusta kirjailijahahmosta tekee se, että hänen teoksensa jäävät jatkuvasti julkaisematta.

Hahmona Ressu oli mukana Tenavissa jo sarjan syntyvuonna 1950. Maailmankuulun kirjailijan lisäksi Ressulla on monta muuta alter egoa, jotka ilmentävät hänen vilkasta sisäistä maailmaansa. Rooleja ovat muun muassa hävittäjä-ässä, astronautti, jääkiekkoilija, lakimies, keikari Jakke Jäyhä ja muukalaislegioonan kersantti.

Sarjan luoja Charles M. Schulz sanoi Ressusta, että tämä "vetäytyy mielikuvitusmaailmaansa selvitäkseen hengissä. Muutoin hänen elämänsä on tavallaan tylsää ja kurjaa. En kadehdi koiran elämää."

Ressun kirjailijahahmo pääsee harvoin kirjoittamisessaan alkua pitemmälle. Tämä ei tunnu Ressua pahemmin vaivaavan, ja hän on suosituimpaan alkuunsa "Oli synkkä ja myrskyinen yö" erittäin tyytyväinen.

Ressu saa säännöllistä palautetta kirjoituksiinsa isäntänsä Jaska Jokusen ystävältä Tellulta, joka on vaativa lukija. Tellu moittii lähtökohtaisesti kaikkea mitä Ressu kirjoittaa - mutta hovikriitikon selkeä pyrkimys on parantaa Ressun tekstejä.

"Hyvä aloitus on hyvin tärkeä. Tämä on hyvä alku", toteaa Tellu yhdestä virkkeestä. Kun Tellu on poistunut, Ressu toteaa: "Tämä ei ole alku, tämä on lopetus!"

Ressu on minimalisti: hän saa useimmiten olennaisen mahtumaan Tenavien neljäruutuiseen muottiin. Pidemmät tarinat näyttävätkin olevan olemassa siksi, että Tellu löytää niistä enemmän karsittavaa. Ressun parhaat lauseet toimivat tehokkaasti lyhyessä mitassa, one-linereina. Ressu on kirjailija joka etsii täydellistä lausetta - ja on sarjaepäonnistuja.

Tenavien piirtäjän poika Monte Schulz on todennut, että hänen isänsä käytti Ressua ilmaistakseen luovaa prosessia kohtaan tuntemaansa rakkautta ja turhautumista.

"Hän halusi kuvata kirjailijan elämää pitämällä hauskaa kirjailijan ja kustantajan välissä olevalla, usein käsittämättömällä kuilulla ja samalla näyttää sen hämmästyttävän sinnikkyyden, jolla kirjailija kamppailee saadakseen huomiota ja hyväksyntää", toteaa Monte Schulz isänsä kuolinvuonna 2000 ilmestyneessä teoksessa Snoopy's Guide to Writing Life.

Tellu yrittää usein edistää Ressun uraa kannustamalla tätä kirjoittamaan jotain toisenlaista: "Kirjoita jotain, joka kertoo menetetyn rakkauden kärsimyksistä." "Oletko koskaan ajatellut kirjoittavasi tieteiskirjallisuutta?" "Ehkä sinun pitäisi kirjoittaa raamattuaiheinen romaani." "Sinun pitäisi kirjoittaa kirja jota ei malta laskea käsistään." "Kirjoita kirja joka vie kirjakauppiailta jalat alta." "Kaikissa menestyvissä kirjoissa on lakimies." Kirjoita opaskirja, muistelmat. . .

Ehkä Ressun ongelma kirjoittajana onkin se, että hän ei ole löytänyt omaa lajityyppiään. Ressu tykkää tehdä pastisseja ja muunnelmia, leikitellä kirjallisilla viittauksilla. Kun Ressu saa moitteita siitä, että tarinat alkavat aina samalla tavalla, hän muuttaa vakioaloituksen järjestystä: "Oli myrskyinen ja synkkä yö".

Tellu ehdottaa että Ressu kirjoittaisi seikkailutarinan. Työtä käskettyä: It was a dark and stormy night muuttuu muotoon He was a dark and stormy knight.

Kun Tellu moittii Ressun tarinoita syvällisyyden puutteesta, Ressu sisuuntuu ja kirjoittaa: "Oli syvän synkkä ja perinpohjaisen myrskyinen yö."

Kun Tellu kysyy, mistä Ressu voi olla varma että oli synkkä ja myrskyinen yö, Ressu muokkaa alkunsa muotoon "Oli yksi sellaisista synkistä öistä, jolloin ei voi olla varma oliko tulossa myrskyisää."

Eräässä jaksossa Ressu kirjoittaa, että hänen syntyessään oli synkkä ja myrskyinen yö. Terapoiko Ressu itseään kirjoittamalla avainkokemuksiaan?

On elettävä sellainen elämä josta tulee kirjailija, totesi Erno Paasilinna. Tellu epäilee Ressun ongelman kirjailijana olevan, ettei tämä ole koskaan todella kärsinyt. Ressu muistaa, että kerran joku astui hänen hännälleen.

Ressu on varsin hyvä ottamaan palautetta vastaan, on vaikea löytää strippiä jossa hän masentuisi saamastaan kritiikistä. Kirjoituskone kyllä välillä lentää, useimmiten kohti Tellun päätä.

Lukuisat kirjoitusoppaat neuvovat kirjailijoita luopumaan "darlingeistaan" eli asioista joihin he ovat omassa tekstissään liiaksi kiintyneitä. Ressulle omat darlingit ovat kaiken suola. Ne ovat kuin komedian vakionumeroita, joita hiukan muutetaan kerrasta toiseen. Mekaanisuus on perinteinen komedian käynnissä pitävä voima, siksi Ressu ei voi kehittyä kirjailijana.

Tellu on paitsi editori, myös tuki ja lohtu. Hän muistuttaa että Leo Tolstoilla meni kuusi vuotta Sodan ja rauhan kirjoittamiseen.

"Tiedän miltä hänestä on täytynyt tuntea", Ressu miettii. "Olen työskennellyt tämän tarinan parissa jo yli puoli tuntia."

Ressu on tavoitteiltaan kunnianhimoinen, hän haluaa käsitellä suuria teemoja. Tolstoi on hänen esikuvansa - onko rima liian korkealla?

Tietokirjallisuuden alaan lukeutuva teos "Maailmanhistoria" kulkee kolmessa ruudussa näin: "Tulivuoret purkautuvat. Valtameret kiehuivat. Maailma oli kaaoksen vallassa. Sitten tuli koira."

"Sinun pitäisi kirjoittaa perhetarina. Kirjoita tarina neljästä sisaresta", Tellu kehottaa. Ressu saa aikaiseksi nimen "Pienikokoisia naisia" (joka viittaa tietysti Louisa May Alcottin romaaniin). Myöhemmin Ressu toteaa, että hänellä olisi mahtava idea romaaniksi, mutta kaikki hyvät kirjojen nimet on jo varattu.

Tellu toteaa Ressun "Surullisen tarinan" luettuaan, että "Eihän tämä ole surullinen tarina. Tämä on tyhmä tarina!" Ressu tutkii kirjoittamaansa ja toteaa: "Sehän sen tekeekin niin surulliseksi."

Yhtä tekstiä lukiessaan Tellu sanoo, että se on uskomattoman tylsä. "Ihminen voi nukahtaa lukiessaan sitä." Ressu katsoo tekstiä ja toteaa: "Minä nukahdin kirjoittaessani sitä."

Ressu on lannistumattoman kirjailijanalun prototyyppi. Hän lähettää jatkuvasti kustantamoihin kertomuksiaan ja saa jatkuvasti hylkäyskirjeitä. Monien myöhemmin läpimurron tehneiden kirjailijoiden tiedetään saaneen uransa alkuvaiheissa useita suorasanaisia hylkäyskirjeitä. Mutta Ressun saama palaute kirjankustantajilta ja lehdiltä on poikkeuksellisen tylyä.

Tyrmäävä ja etenkin ilkeä kritiikki on kuitenkin hauska ja hieman syntinen nautinto lukijalle. "Luettuamme viimeisimmän tarinanne meillä on teille vain yksi kysymys. Mitä pahaa me olemme teille tehneet", kysyy yksi kustantaja.

Toinen: "Pahoittelemme ettei tarinanne sovellu tarpeisiimme. Tai toisaalta. . . emme ole siitä yhtään pahoillamme."

Kolmas: "Pahoittelemme ettei tarinanne sovi nykyiseen ohjelmaamme. Jos se joskus sopii, olemme pulassa."

Ja "Jos vielä lähetätte meille tarinoitanne, joudumme naulaamaan postilaatikkomme umpeen."

Tästä on vaikea laittaa pahemmaksi: "Palautamme ohessa lähettämänne typerän tarinan. Olette huono kirjoittaja. Miksi kiusaatte meitä? Emme ottaisi mitään tarinoistanne, vaikka maksaisitte meille. Jättäkää meidät rauhaan. Syöksykää sementtiin. Kadotkaa."

Ressu on kasvattanut paksun nahan, sillä hänen ensimmäinen ajatuksensa on: "Varmaan kaavakirje."

Kerran Ressu saa kaksi hylkäyskirjettä, toisen sitä tarinaa varten jota hän ei ole vielä lähettänyt. Yksi kustantamo ei kerro uutta osoitettaan, jotta Ressu ei vain lähettäisi sinne jotain tarjolle. Toinen kiittää ettei Ressu ole lähettänyt sinne vähään aikaan mitään.

Jossain vaiheessa Ressun ja kustantajien kirjeenvaihto kiihtyy niin tiiviiksi, että Ressu saa hylkäyskirjeen jo kirjoittaessaan kustantajalle saatetta. Ja postilaatikko johon hän laittaa käsikirjoituskuoret, ei vain lähde häntä karkuun, vaan myös sylkäisee ulos Ressun laittaman käsikirjoituksen, rypistettynä.

Ressu ei luovuta, vaan kirjoittaa kustantajalle, että hylkäyskirje oli varmaan väärinkäsitys, sillä "todellisuudessa halusin, että julkaisette tarinani ja lähetätte minulle 50 000 dollaria. Tajusitteko sitä?"

Ressun ystävä Kaustinen kärrää hylkäyskirjeitä edellisten joukkoon, lapio kädessä. Toisessa stripissä lehdetön puu on pistetty täyteen hylkäyskirjeitä. Niistä saa myös kätevästi ommeltua tilkkupeiton. Jaska Jokusella on niitä kaappi täynnä.

Miksi Ressu kirjoittaa? Mikä saa hänet jatkamaan, vaikka koko ajan tulee lunta tupaan?

Ainakin siksi, että hän nauttii siitä. Ressu ihastuu omiin tuotoksiinsa ja kokee luomisen iloa. Se on hänestä hauskaa, mutta varmaan tuo myös tunteen tärkeiden asioiden äärellä olemisesta, kun saa liikutella ihmisten ja koirien kohtaloita. Sillä draamaa Ressun tarinoissa riittää. Ja on Ressulla hänelle tärkeä lukija, Tellu ja välillä jotkut muutkin.

Charles M. Schulz armahti Ressun sinnikkäät julkaisuyritykset lokakuussa 1995. Neljäkymmentä vuotta kirjoitettuaan Ressu saa julki yhden tarinansa. Mutta onni on lyhytaikainen, sillä kustantaja ottaa tarinasta eräänlaisen print-on-demand-version - vain yhden kappaleen painoksen. Toinen kappale painetaan, mikäli joku ostaa kirjan. Näin ei tietenkään tapahdu. Ja Ressu jatkaa kirjoittamista.

Mutta Ressuhan on koira. Tietävätkö kustantajat sen? Vaikuttaa siltä etteivät, sillä muutenhan kustannussopimus olisi epäilemättä syntynyt aikoja sitten.


Kirjoittaja on Tammen kotimaisen kirjallisuuden kustannuspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat