Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paloma Faith lujitti uskottavuuttaan

Brittilaulajan tukena oli runsaasti muusikoita ja isot lavasteet

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa
Jussi Partanen
Paloma Faithin lavarekvisiitta päihitti Kylie Minoguen avoaskelmat.
Paloma Faithin lavarekvisiitta päihitti Kylie Minoguen avoaskelmat. Kuva: Jussi Partanen
Arvio: konsertti
Pori Jazz. Paloma Faith, Emeli Sandé Kirjurinluodossa.

 

Laulaja ja lauluntekijä Paloma Faithin piti päättää Pori Jazzin pääpäivä kolme vuotta sitten, mutta perui keikan viime hetkellä paremman tilaisuuden takia ja teki tilaa Paul Ankalle.

Nyt tulo ei ollut ankka, ja uskottavuuttaan tuntuvasti lujittanut Faith, 33, palasi Poriin entistä suurempana ja suositumpana.

Faithin kolmas albumi A Perfect Contradiction oli viime vuonna Britanniassa naisartistien ostetuin, ja viime helmikuussa hänet noteerattiin paikallisella Emma-palkinnolla eli Brit Awardsilla Britannian parhaaksi naisartistiksi.

Kirjurinluodon jättimäisellä päälavalla menestyksen mittakaava näkyikin sekä muusikkojen määrässä että yleisessä ylöspanossa.

Faithilla oli mukanaan lähes koko lavan levyinen korkea valkoinen porrasrakennelma, joka päihitti kevyesti torstaina esiintyneen poptähti Kylie Minoguen avoaskelmat.

Vanhoihin musikaalielokuviin viitanneet kierteiset portaat eivät kuitenkaan olleet asiaankuulumatonta rekvisiittaa, sillä pitkän tumman iltapuvun valinnut Faith tavoittelee jonkinlaista "vanhan ajan" tyylikkyyttä, vaikka silmää teatraalisesti iskien. Häntä ei voi kuvitella Minoguen leopardikuvioisiin punaisin haalareihin tai perjantaina päälavalla edellisenä esiintyneen englantilaisen Jessie J:n bikineihin.

Faithin yritystä tuki tietysti menneistä ja viattomammista ajoista muistuttanut, enimmäkseen kuusikymmenlukulainen retro-soul. Hän tuntuu hakevan uusimmalla levyllään edelleen ominta linjaansa, mutta livenä se vaikutti selkeämmältä, kiitos ennen kaikkea yhdenmukaisempien sovitusten ja kolmella puhaltajalla terästetyn kymmenen muusikon yhtyeen.

Sosialistiksi itsensä määrittelevä Paloma Faith tunnetaan kotimaassaan suorasuuna ja myös lavapuheillaan huvittavana lörpöttelijänä. Nyt hän keskittyi lähes kokonaan musiikkiin, vaikka ei epäillyt yhtään yleisön ymmärryskykyä kiittäessään kuuluisaa suomalaista koulujärjestelmää.

Faithilla on takanaan uraa jo sen verran, että tunnin settiin riittää hittejä. Nostattavimmat hän säästi silti loppuun, ennen kaikkea yleisestä tyylistään livenneen uudenaikaisemman Can't Rely On You'n, jonka tuottajaa Pharrell Williamsia on syytetty itsensä kopioinnista.

Faith lauloi Minoguen tavoin myös jazzia – jos edesmenneen Etta Jamesin ohjelmistosta lainattu soul-klassikko sitä hänen mielestään kerran on. Tulkinta oli pätevä ja hänen vahvalle äänelleen sopiva, mutta ei pysäyttävä.

Perjantai-illan viimeiseksi valittu englantilainen soul-artisti Emeli Sandé oli liikekannalla Faithia pelkistetymmällä lavasteratkaisulla: näyttämön takaosaan heijastettiin huomattavan suurikokoisilla kirjaimilla hänen nimensä.

Ehkä muistutus oli aiheellinen ainakin suomalaisille, sillä samalla Kirjurinluodon lavalla vuonna 2012 esiintyneen laulaja-lauluntekijän ensimmäisestä ja edellisestä levystä on nyt neljättä vuotta.

Sandélla ei ollutkaan omaa kiinnostavaa tai tunnettua materiaalia näin suuren massan ottamiseen. Eikä se kiinnostavakaan ollut kovin omalaatuista.

Roni Rekomaa Lehtikuva
Emeli Sandén esitys ei vakuuttanut.
Emeli Sandén esitys ei vakuuttanut.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat