Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron kartanoiden 1800-luvun loistoa seurasi tuho ja rappio

Kartanoita koettelivat niin Venäjän vallankumous kuin Viron vapaussotakin

Kulttuuri
 
Marko Mumm
Vana-Antslan kartanon kalustoa. Kartanoita sisustettiin myös uusbarokkisilla ja uusrokokoota edustavilla huonekaluilla, jotka olivat muodikkaita etenkin 1860-luvulla.
Vana-Antslan kartanon kalustoa. Kartanoita sisustettiin myös uusbarokkisilla ja uusrokokoota edustavilla huonekaluilla, jotka olivat muodikkaita etenkin 1860-luvulla. Kuva: Marko Mumm

Kartanot ovat olleet Viron historiassa tärkeitä talouden ja henkisen elämän keskuksia. Kartanoissa poltettiin viinaa ja pantiin olutta. Saksalaiset kartanonomistajat rikastuivat, kun Venäjälle vietiin pirtua.

Saksalainen aatelisto rakennutti tuhansia kartanoita vuosisatojen aikana. Nykypäivään niitä on säilynyt yli neljäsataa.

Artikkeliin liittyvät

Viron arkkitehtuurimuseossa, vanhassa Rotermannin suolavarastossa Tallinnassa on kesän loppuun saakka esillä näyttely Kartanoiden mennyt loisto. Se kertoo kartanoiden sisustuksesta, interiööreistä, huonekaluista ja elämäntavasta. Se luo myös katsauksen kartanoiden loistoon 1800-luvulla ja tuhoon ja rappioon 1900-luvulla.

Kuraattori Mati Raal on tehnyt mittavan työn kaivaessaan arkistoista ja yksityisiltä vanhoja valokuvia kartanoista. Niistä on tehty suuria vedoksia jäsentämään ja rajaamaan näyttelyarkkitehtuuria. Raal on kiertänyt Virossa säilyneitä kartanoita ja museoita ja etsinyt näyttelyyn kuvissa esitettyjä huonekaluja ja esineitä.

Suolavaraston suuressa salissa nähdään erilaisia interiöörejä: salonki, olohuone, sali, veranta ja työhuone.

Sata vuotta sitten keskikokoisessa herraskartanossa oli noin kaksikymmentä huonetta. Kalusteita oli pari sataa ja maalauksia vähintään sata. Kartanoon kuului posliiniastiastoja, pöytähopeita, mattoja, kattokruunuja ja kynttilänjalkoja.

Pukeutumiseen kiinnitettiin huomiota. Sekä kartanon väki että palveluskunta pukeutuivat huolitellusti ja muodin mukaisesti.

Huonekaluissa näkyvät tyylisuunnat. Saksalaiset suosivat biedermeiria. Venäjältä tuli empire-vaikutteita. Tsaarin hovissa työskennelleet baltiansaksalaiset toivat empire-kalusteita Viroon. Kartanoita sisustettiin myös uusbarokkisilla ja uusrokokoota edustavilla huonekaluilla, jotka olivat muodikkaita etenkin 1860-luvulla.

Hauska yksityiskohta näyttelyssä on Raadin kartanon naisten käsityönurkkaus, jonne naiset kokoontuivat tekemään käsitöitä. Seinällä on tarkka jäljennös Rafaelin Madonna-maalauksesta.

Sen teki taiteilija Carl Timoleon von Neff, joka työskenteli keisari Nikolai I:n hovissa.

Viittaus Suomeen tulee valokuvissa. Seinällä on pari valokuvasuurennosta Sangasten kartanon laiturilla uima-asuissa tanssivista suomalaisista. Kartanonherra oli suomalaissyntyinen viljelijä von Berg.

Näyttelyn kuraattori Mati Raal esittelee Raadin kartanon sisustusta Viron arkkitehtuurimuseossa.
Näyttelyn kuraattori Mati Raal esittelee Raadin kartanon sisustusta Viron arkkitehtuurimuseossa.

Loiston kääntöpuoli on tuho. Siitä kertovat valokuvat, kasoiksi kerätyt huonekaluröykkiöt ja matkalaukut.

Virolaiset kartanot kärsivät hävityksestä kolmessa aallossa.

Ensimmäinen hävitys tapahtui jouluaattona 1905. Venäjän vallankumouksen kapinointi ulottui Viroon. Sataan kartanoon hyökättiin. Niistä 65 poltettiin maan tasalle.

Toinen hävitysaalto tapahtui Viron vapaussodan yhteydessä, jolloin vuonna 1919 tehtiin maareformi. Kartanoita takavarikoitiin omistajilta ja pilkottiin uudistiloiksi.

Niihin sijoitettiin myös kouluja, sairaaloita, vanhustentaloja ja kansantaloja. Alkuperäisille omistajille jäi vain pari sataa kartanoa.

Toinen maailmansota niittasi baltiansaksalaisten kohtalon Virossa. Hitler antoi käskyn saksalaisille palata kotimaahansa. Mukaan sai ottaa vain vähän tavaraa.

Viro tyhjeni saksalaisista parissa kuukaudessa.

Lähtörytäkässä kartanoiden irtaimistoa myytiin huutokaupoissa ulkomaille.

Kartanoiden rapistuminen jatkui Viron kuuluessa Neuvostoliittoon. Joitakin kartanoita kunnostettiin jo Neuvostoaikana.

Kun Viron itsenäisyys palautettiin 1991, kartanot tunnustettiin osaksi kulttuuriperintöä. Kartanoiden kunnostukseen on saatu tukea EU:lta, Viron valtiolta ja Norjalta, joka on tukenut kartanokoulujen kunnostusta.

Virolaisissa kartanoissa arvioidaan nyt olevan noin kaksi miljoonaa esinettä, joilla on kulttuurista arvoa.

Kartanoiden mennyt loisto -näyttely on avoinna Viron arkkitehtuurimuseossa (Ahtri 2) 30. elokuuta saakka.

Naisten ompelunurkkaus Raadin kartanossa.
Naisten ompelunurkkaus Raadin kartanossa.

Ed Buschmannin omistama kaappikello.
Ed Buschmannin omistama kaappikello.

Valokuva Kose Uumõisan kartanosta vuoden 1905 mellakoiden jälkeen.
Valokuva Kose Uumõisan kartanosta vuoden 1905 mellakoiden jälkeen.

Suomalaisnuoret tanssivat Sangasten kartanon laiturilla.
Suomalaisnuoret tanssivat Sangasten kartanon laiturilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat