Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhden miehen kustantamo julkaisee pelottavia kirjoja loitsu­runoista ja noitien hävittämisestä

Salakirjat-kustantamo menestyy julkaisemalla okkultismia ja suomalaista muinaistietoa kultaisissa kansissa

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
Salakirjojen toimisto on kustantajansa näköinen paikka. Jon Hällström selailee Noitavasaraa, jonka suomentamiseen sodankyläläinen psykologi Vesa Suomalainen käytti viisi vuotta.
Salakirjojen toimisto on kustantajansa näköinen paikka. Jon Hällström selailee Noitavasaraa, jonka suomentamiseen sodankyläläinen psykologi Vesa Suomalainen käytti viisi vuotta. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Kustantaja Jon Hällström istuu nojatuolissa ja selaa yhtä maailmanhistorian tuhoisimmista kirjoista.

Vuonna 1487 julkaistu Malleus Maleficarum eli Noitavasara vaikutti voimakkaasti noitavainojen leviämiseen Euroopassa. Sen sivuilla esitellään noitien saatanalliset taikavoimat ja keinot niiden tunnistamiseksi. Teosta sovellettiin oikeusistuimissa laajalti.

Noitavasara ilmestyi viime syksynä suomeksi Salakirjojen ja Jon Hällströmin kustantamana.

Järkälemäinen 460-sivuinen kirja on samaan aikaan puoleensavetävä ja pelottava teos. Kauniit kultakirjaillut kannet kätkevät sisäänsä pahaenteisiä puupiirroksia ja yksityiskohtaisia kuvauksia noitien seksuaalimagiasta ja heidän hävittämisestään.

Juuri tällaiset asiat kiinnostavat Hällströmiä. Hän tekee vanhoista kirjoista maagisia esineitä, jotka kutsuvat lukemaan jo ulkoisella olemuksellaan.

Kustantamon ensimmäiset teokset julkaistiin vuonna 2007. Se on keskittynyt mystiikkaa, okkultismia ja kansanperinnettä käsittelevien kirjojen näköis- ja uusintapainoksiin.

Ohjelmassa on myös kevyempiä nimikkeitä: vanhan ajan kauneus- ja parisuhdeoppaita, keittokirjoja ja satunnaisesti myös uudempaa kirjallisuutta.

Erikoinen kustantamo elättää mukavasti yhden työntekijän. Salakirjat julkaisee vuodessa parikymmentä kirjaa.

"Isompi volyymi vaatisi toisen työntekijän palkkaamisen, mutta en ole kokenut sitä tarpeelliseksi. Laatu on määrää tärkeämpi", Hällström linjaa.

Pienkustantamon on usein vaikea saada kirjojaan esille perinteisiä teitä, mutta tiivis harrastajaryhmä löytää teokset.

Hällström kauppaa kirjoja keskiaikamarkkinoilla ja kirjamessuilla, mutta ylivoimaisesti suosituin myyntikanava on nettikauppa. Englanninkielisiä teoksia tilataan Japanista ja Brasiliasta asti.

"Tällaisella alalla erikoistuminen näköjään kannattaa."

Uushenkisyydeksi kutsuttu ilmiö on nostanut monet kansanperinteen ja luonnonuskon aiheet kiinnostuksen kohteiksi.

Myös omaehtoiseen matkailuun liittyvät aiheet ovat suosittuja. Salakirjojen viime vuosien suurimpia projekteja ovat olleet värikuvitetut suurteokset Suomen Rotkot ja uudempi sisarteos Suomen Luolat. Muhkeat kirjat ovat täynnä seikkailun tuntua ja asiantuntemusta.

"Ryhmä suomalaisia geologeja alkoi kartoittaa luolia jo vuonna 1982. Tämä on ollut siis aika pitkä projekti", Hällström toteaa.

Suomalaisista loitsurunoista englanniksi käännetyn Magic Songs of the Finns -kirjan kansainvälinen suosio oli kustantajallekin yllätys.

"Messuilla yksi ulkomaalainen osti näitä minulta viisi kappaletta, jotta voisi jakaa niitä kotipuolessa. Itse olin vaeltamassa Kiinassa pyhillä vuorilla, ja jätin kivien koloon yhden kappaleen kirjaa."

Mooseksen kuudes ja seitsemäs kirja, toiselta nimeltään Musta Raamattu, on yltänyt jo toiseen kultakirjailtuun painokseen. Se on aika hyvin opukselta, joka näyttää monelle perustallaajalle lähinnä kokoelmalta käsittämättömiä heprealaisia häkkyröitä ja mantroja.

Hällström on vastikään hankkinut piilopirtin Savosta, jonne hän pääsee hiljentymään ajan salliessa. Vaeltaminen, matkustaminen ja yhteys luontoon ovat kustantajalle tärkeitä. Hän tunnustautuu henkisten arvojen vaalijaksi, jonkinlaiseksi yleispakanaksi.

Minkäänlainen hörhöily Hällstömistä ei silti välity. Mystisten viisauksien sijaan hän puhuu valistuneesti kirjallisuudesta, filosofiasta ja historiasta. Kiinnostus muinaisuuteen ja mystiikkaan on elämyksellistä, mutta myös älyllistä ja kulttuuritieteellistä.

"Salakirjat ei ole new age -kustantamo, vaan pikemminkin old age -kustantamo. Minua kiinnostaa ajattelu, joka on kulkenut kokonaisen yhteisön läpi. New age -kirjat ovat usein vain yhden ihmisen ajatuksia. Ne eivät ole vielä välttämättä ehtineet saada kulttuurista painoarvoa."

Moni tällä hetkellä suosittu tai yleisesti hyväksytty ajatussuunta tulee satojen vuosien päästä olemaan silkkaa taikauskoa. On kiinnostava pohtia, mitkä ajatukset jäävät elämään ja mitkä tuntuvat kohta jo oudoilta.

Julkaiseeko tulevaisuuden esoteerinen pienkustantamo Pekka Himasen kryptisiä kukoistusoppaita? Ilmestyvätkö enkelinäkijöiden elämäntaitokirjat seuraavan kerran nahkakantisina näköispainoksina vuonna 2 500? Miltä nykyiset lastenkirjat näyttävät avaruusajassa?

Hällström on aiheen suhteen varovainen. On uhkarohkeaa sanoa, miten ajattelumme kestää aikaa.

"1600-luvulla kemiasta ja alkemiasta puhuttiin ristiin. Vastaavasti nykyään päivänselvä tiede on voinut olla ennen salatiedettä, jota kukaan ei ottanut vakavasti. Usein vasta jälkikäteen tiedetään, mikä on tiedettä ja mikä salatiedettä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat