Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailijoiden kannattaa oppia pykälät

Sofi Oksasen ja Bazarin oikeudenkäynti on herättänyt keskustelua kustannussopimuksista. Menneiden aikojen herrasmieshenki ei enää päde, kirjailija, varatuomari Jarkko Tontti sanoo.

Kulttuuri
 
Anni Koponen
Kirjailija, oikeustieteen tohtori ja varatuomari Jarkko Tontti.
Kirjailija, oikeustieteen tohtori ja varatuomari Jarkko Tontti. Kuva: Anni Koponen

"Bazaria on jo pitkään pidetty epätyypillisenä toimijana kustannuskentällä", sanoo kirjailija, oikeustieteen tohtori ja varatuomari Jarkko Tontti. "Oksasen tapaus vahvistaa näitä käsityksiä. Bazarin aggressiivinen saalistaja-asenne kirjailijoita kohtaan ei varmasti houkuttele taloon uusi tekijöitä."

Kirjailija Sofi Oksasen ja Bazar-kustantamon oikeudenkäynti ratkesi ainakin toistaiseksi perjantaina, kun Helsingin käräjäoikeus velvoitti Oksasen suorittamaan Bazarille 35 000 euroa korkoineen. Syy on se, että Oksanen ei kirjoittanut kustannussopimuksessa sovittua Ranskalainen päärynä -nimistä teosta Bazarille.

Vastaavaa oikeudenkäyntiä ei ole Suomessa aiemmin käyty. Sosiaalisessa mediassa on käyty keskustelua etenkin siitä, onko käräjäoikeuden päätös nähtävä ennakkopäätöksenä, ja minkälaiset sen vaikutukset kirjailijoihin saattavat tulevaisuudessa olla.

Bazarin sopimukset eivät kerro kaikkien kustantamoiden sopimuksista. Mutta kuitenkin: "Kirjamaailma on muutoksessa, ja se näkyy myös sopimuskäytännöissä", Tontti toteaa.

"Suomalaisessa kustannusmaailmassa asiat hoituivat pitkään julkilausumattomien käytäntöjen ja luottamuksen varassa", Tontti sanoo. "Tämän menneen maailman hengessä moni kirjailija ei vieläkään perehdy tarkasti sopimuksiin, joita heille ehdotetaan."

Tontti neuvookin kirjailijoita kysymään neuvoa ammattilaiselta, jos he eivät ymmärrä eteensä tuotua kustannussopimusta.

"Kustantamot varautuvat erilaisiin riskeihin jo sopimusvaiheessa. Riskejä yritetään sysätä kirjailijan kontolle. Yhä tärkeämpää on, että kirjailijat lukevat heille tarjotut sopimukset tarkkaan."

WSOY:n kotimaisen kirjallisuuden kustannuspäällikkö Anna-Riikka Carlson on eri mieltä. "Ei meidän intresseissämme ole kirjata sopimukseen mitään, mikä jää kirjailijalle epäselväksi tai mistä hän joutuu vaikeuksiin", Carlson sanoo. "Eihän meitä ole ilman kirjailijoita."

Otavan kustannusjohtaja Minna Castrénin mielestä sopimuksen selkeys on kustantamon vastuulla.

"Samalla on ymmärrettävä, että sopimusneuvotteluissa on läsnä kaksi osapuolta, joiden on oltava keskenään hyvässä yhteisymmärryksessä."

Tärkeää on keskinäinen luottamus, jonka on kannettava koko prosessin läpi. "Kirjailijan työssä on kyse luovasta prosessista. Kustantajan on ymmärrettävä tämä ja tuettava kirjailijaa. Molempien tulisi kuitenkin panostaa yhteistyöhön ja kommunikaatioon, jos esimerkiksi aikataulut muuttuvat."

"Tässä ei ole kahta vastakkaista puolta, vaan yksi yhteinen päämäärä ja tavoite."

Kustantamot linjasivat kustannussopimusten hyviä käytänteitä yhdessä Kirjailijaliiton kanssa kaksi vuotta sitten. Linjaukset ovat luettavissa sekä Suomen Kustannusyhdistyksen että Kirjailijaliiton sivuilta.

"Jos näitä noudattaa, pitäisi kaiken mennä hyvin", sanoo Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen. Lisäksi liiton lakimieheen voi olla yhteydessä, vaikka ei olisikaan jäsen.

"Aina kannattaa kysyä ja tarkistuttaa", Vainonen sanoo. "Ei pidä ajatella, että on tyhmä jos ei tiedä kaikkea."

Liiton lakimiehen kanssa voi käydä sopimusehdotuksen läpi ennen sen allekirjoittamista. "Nimeä ei kannata panna paperiin, jossa on yksikin epäselvä tai ylimalkainen kohta."

Anna-Riikka Carlson haluaa neuvoa kirjailijoita esittämään rohkeasti kysymyksiä lakimiesten lisäksi myös kustantamon suuntaan.

Hänelle kirjailijoiden sosiaalisessa mediassa ilmaisemat pelot tulivat yllätyksenä.

"Tiukat ajat synnyttävät epäluuloja, se on inhimillistä", Carlson sanoo. "Epäluulojen takia jää kuitenkin tekemättä paljon hienoja kulttuuritekoja, kuten tiettyjen lukijoiden rakastamien teosten julkaiseminen e-kirjoina. Kaikki voittaisivat, jos turhaa pelkoa ei olisi."

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Anna-Riikka Carlson.
WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Anna-Riikka Carlson.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat