Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Noitaoikeudenkäyntien hyytävä opaskirja

Kulttuuri
 

Saksalaisen kirkonmiehen Heinrich Kramerin teos Malleus Maleficarum julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1487. Kirjan nimi kääntyy suomeen Noitavasaraksi. Kirja käsittelee noitien yliluonnollisia kykyjä ja tapoja tutkia ja tuomita noituudesta epäiltyjä.

Kirjasta otettiin kolmekymmentä painosta vuosien 1486 ja 1669 välillä, ja se muodostui renessanssiajan Euroopassa noitaoikeudenkäyntien opaskirjaksi erityisesti saksalaisen alueen maallisissa oikeusistuimissa.

Yleisestä uskomuksesta poiketen Noitavasara ei aloittanut noitavainoja, vaan ne olivat alkaneet jo useita sukupolvia aiemmin. Kirjan laaja saatavuus vaikutti kuitenkin merkittävästi noitakäsitysten leviämiseen.

Noitavasara vakiinnutti Eurooppaan ennen kaikkea pitkälle kehitellyn kuvitelman noitien olemassaolosta ja taikavoimista. Se oli myös ensimmäisiä modernin kirjapainon mediassa ilmestyneitä demonologioita.

Noitavasara ei ollut katolisen inkvisition hyväksymä. Arvostelijoihin kuului inkvisiittorien lisäksi muun muassa Erasmus Rotterdamilainen, Heinrich Cornelius Agrippa ja monia muita uskonoppineita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat