Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miesäänet tekivät kilpailusta tapauksen

Kulttuuri
 

Laulukilpailuissa on jo pitkään murehdittu hyvien miesäänien puutetta. Uusia naisääniä joka kilpailuun aina ilmaantuu, varsinkin korkeita pikkuisia sopraanoja.

Naiset olivat enemmistö myös tämänvuotisessa Timo Mustakallio -laulukilpailussa, joka pidettiin Savonlinnasalissa. Alkukilpailun 16 osanottajasta viisi oli miehiä.

15 000 eurolla palkitun voittajabasson Markus Suihkosen lisäksi kilvassa ponnahti esiin neljä niin komeaa ja miehekästä baritoniääntä, että yleisö oli melkein ällikällä lyöty. Ainakin sankarillisten baritonien saralla oopperalaulun tulevaisuus on Suomessa turvattu.

Kilpailun yläikärajaa oli laskettu, ja mukaan pääsivät 1989 ja sen jälkeen syntyneet. Se oli hyvä ratkaisu. Mitä nuorempana lähtee mukaan leikkiin, sitä paremmat mahdollisuudet laulajalahjakkuuksilla on päästä eteenpäin ja menestyä.

Nuoruus on valttia Keski-Euroopan oopperanäyttämöllä, jossa käy kova kilpailu kiinnityksistä ja rooleista. Oopperatalot ja ohjaajat ottavat mielellään nuorten ihmisten rooleihin niihin sopivia nuoria, raikasäänisiä ja elämänhaluisia laulajia.

Ilahduttavaa oli todeta, että kaikki neljä finalistimiestä ovat jo teknisesti sangen varmalla pohjalla. Siitä on helppo kehittyä eteenpäin.

Kaikilla on laulun iloa, monipuolisia ilmaisutaitoja, detaljitarkkuutta ja kyky ottaa kontakti yleisöön.

Jos finaali oli miesten puolella tasainen, sen neljä naista eivät olleet kaikki samalla lähtöviivalla. Parhaana Jorma Silvastin johtama tuomaristo piti sopraano Sanna Matinniemeä, joka sai Kulttuurirahaston Eero Rantalarahaston myöntämän 10 000 euron suuruisen palkinnon.

Sitten Järvenpään huhtikuisen Singing Sibelius -laulukilpailun Sanna Matinniemi on mennyt selvästi eteenpäin ja saanut valoisaan lyyriseen sopraanonsa uutta ilmaisuherkkyyttä ja vivahteikkuutta.

Äänen valovoima kasvaa ja sointi vapautuu. Hänestä voi tulla hyvä laulaja lyyris-dramaattisiin rooleihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat