Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjan sisällissota varoitti sekä natsismin että stalinismin vaarasta

Espanjan sisällissota oli itäeurooppalaisen kansanrintaman esinäytös

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
HS
Sodan jälkiä Gijónin kaupungissa Espanjan pohjoisrannikolla vuonna 1937.
Sodan jälkiä Gijónin kaupungissa Espanjan pohjoisrannikolla vuonna 1937. Kuva: HS
Arvio: kirjat
No pasarán! Espanjan sisällissodan kulttuurihistoriaa (toim. Hanne Koivisto & Raimo Parikka). Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura. 464 s.

Espanjan sisällissodasta tuli tasavallan hallituksen ja kenraali Francon kapina-armeijan silmitön välienselvittely. Taisteluissa 1936–39 suurmaanomistajien ja katolisen kirkon tukemat francolaiset – joita Hitlerin ja Mussolinin sotavoima auttoi – kukistivat tasavallan. Seurasi jälkikosto ja Francon liki 40-vuotinen yksinvalta.

Sota loi uusia totaalisia tuhokeinoja. Pommitukset tappoivat 20 000 siviiliä, ja kaikkiaan sodan ja terrorin uhriluku ylitti puoli miljoonaa.

Sodasta tuli myös siihen asti suurin mediatapahtuma, johon saapui tuhatkunta ulkomaista reportteria ja kirjailijaa. Heidän sympatiansa kääntyi useimmiten tasavaltalaisten puolelle – esimerkkeinä Ernest Hemingway, André Malraux, George Orwell ja Upton Sinclair.

Uutta olivat myös tasavaltaa puolustaneet vapaaehtoisten kansainväliset prikaatit, joita Stalin aseisti ja koetti kontrolloida. Sotaa on yritetty karkeistaa fasismin ja kommunismin esitaisteluksi, mutta espanjalaisittain kyse oli lähinnä demokratian ja aristokratian yhteenotosta.

No pasarán! -teos kokoaa yhteen kymmenen suomalaisen ja yhden italialaisen historioitsijan tutkimuksia. Ote on monikulmainen: on kirjallisuutta, valo- ja elokuvan historiaa, kirkkotaidetta, poliittista ja oikeushistoriaa.

"Vaikka tasavaltalaiset lopulta hävisivät sisällissodan, he voittivat propagandasodan", kiteyttää Hanne Koivisto. Hetki oli propagandalle otollinen, ja ympäri maailman ponkaistiin humanitaarisia kampanjoita – eikä aivan ilman antifasistisia ulottuvuuksia.

Ruotsissa ja Norjassa joukkoliike oli mittava. Suomesta rajallista materiaaliapua järjesti sosiaalidemokraattinen naisliike, eturivissä pelkäämätön Sylvi-Kyllikki Kilpi, mutta Espanjaan täältä menneet vajaa sata asetaistelijaa olivat kommunisteja. Francon riveihin lähti toistakymmentä soturia.

Kuten usein artikkelivalikoimia, myös No pasarán! -teosta rasittaa tietty synkronian puute. On epätasaista jälkeä ja toistoa, eikä joka artikkelia ole kylliksi stilisoitu ja oikoluettu. Teoksessa kuitenkin aistii aitoa selville saamisen paloa.

Vahvoja puheenvuoroja löytyy, jopa helmiä. Jukka Kekkonen paikantaa analogioita Espanjan ja Suomen sisällissodista, ja Luigi G. de Anna jäljittää Italian osuutta ja motiiveja Espanjan sodassa.

Mikko Majanderin esseemäinen Espanja sydämessä päättää kirjan – komein piirroin. Lukutaustaa ja kulttuurintajua yhdistäen hahmottuu 1930-luvun sukupolvikuvia.

Espanja todella osui sydämeen. Se nousi moraaliseksi koetinkiveksi sekä varoittamalla natsismin vaarasta että avaamalla monen länsiälykön sinisiä silmiä stalinilaisesta "kansanrintamasta".

Espanjan kansalle sota oli suunnaton tragedia. Siellä kokeiltiin aseita maailmansotaa varten – samalla harjoiteltiin sitä, mikä oli sitten toteutuva sodanjälkeisessä Itä-Euroopassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat