Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Savonlinnan langennut Violetta jaksaa hurmata diskossakin

Ohjaaja tarttuu helppoon yökerhoideaan päivittäessään Verdin klassikko-oopperaa

Kulttuuri
 
Saila Puurtinen
Violetta (Joyce El-Khoury) ja Gastone (Petri Bäckström) juhlivat, kun kaikki on vielä hyvin.
Violetta (Joyce El-Khoury) ja Gastone (Petri Bäckström) juhlivat, kun kaikki on vielä hyvin. Kuva: Saila Puurtinen
Arvio: ooppera
Savonlinnan Oopperajuhlat. Giuseppe Verdin La traviata Olavinlinnassa. Musiikinjohto Lawrence Foster, ohjaus Mariusz Trelinski, lavastus Boris Kudlicka. Pääosissa Joyce El-Khoury, Ivan Magri, Elia Fabbian, Niina Keitel, Ann-Marie Heino. Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri ja -kuoro.

Giuseppe VerdinLa traviata oli 1850-luvulla kumouksellinen teos. Verdi ei sijoittanut tapahtumia enää tarunhohtoiseen menneisyyteen, vaan keskelle oman aikansa todellisuutta.

Suurporvarillisessa maailmassa arvostettiin rahan ja vallan ohella myös kurtisaaneja, ajan luksusprostituoituja. Verdi tarttui Alexander Dumas nuoremman Kamelianainen-näytelmään sen provosoivan ajankohtaisuuden tähden. Häntä ei ihmetyttänyt, että osa yleisöstä tyrmistyi ja haukkui La traviataa huoradraamaksi.

Kun nykyaikainen ohjaaja haluaa ajankohtaistaa vanhan oopperan, hänen mieleensä tulee kaksi mahdollisuutta: seksi tai politiikka. Puolalainen ohjaaja Mariusz Trelinski on muuttanut Olavinlinnan näyttämön suureksi diskoksi, seksiklubiksi ja varieteeksi. Idean keksimiseen ei varmaankaan mennyt kauaa.

On taidokkaita tanssityttöjä ja paljon paljasta pintaa. Diskovalot välkkyvät, pyörivät pitkin suurta linnanpihatilaa ja aiheuttavat lievää huimausta.

1800-luvun kuuluisat kurtisaanit olivat kauppatavaraa niille miehille, joilla oli varaa. Verdi kuitenkin ylevöittää Violettansa ja tekee hänestä emansipoidun, lumoavan, suorastaan myyttisen kaunottaren, jossa on suurta inhimillisyyttä.

Violettan humaani lämpö säteilee niin huikentelevaiseen Alfredoon kuin hänen ankaria porvarillisia normeja ja moraalia edustavaan isäänsä. Violetta muuttaa miehiä inhimillisiksi ja sytyttää lämpimiä tunteita.

Violettan musiikissa ei ole mitään turmeltunutta ja paheellista, ei mitään bordellitunnelmaan vihjaavaa.

Trelinskin näkemyksessä Violetta on yökerholaulajatar tai seksiklubin emäntä, mikä korostaa hahmon seksuaalisuutta ja kaupallisuutta.

Violettan osan esittäjä, kanadalainen Joyce El-Khoury, on niin sielukasääninen kaunotar, että nautintojen kauppaajan viettelevät elkeet unohtuvat nopeasti. Huomio kiinnittyy Violettan sisäiseen draamaan ja vaihtuviin mielenliikkeisiin, hänen suureen rakkauteensa ja yhtä suuriin kärsimyksiinsä.

Joyce El-Khouryn lyyrisessä sopraanossa on osan vaatimaa pehmeyttä ja melodista kauneutta, suurta herkkyyttä ja joustavuutta. Koloratuurit ja juoksutukset helkkyvät kevyen taiturillisesti. Ääni nousee dramaattiseen hehkuun ilmaistessaan Violettan tuskia.

Violettan kuolema on riipaiseva. Joyce El-Khouryn Violetta kokee samantapaisen rakastavan ja uhrautuvan naisen marttyyrikuoleman patriarkaalisessa maailmassa kuin 1850-luvun Violetta.

La traviata on Verdin tyypillinen kolmiodraama. Kaksi toistaan vihaavaa miestä ei kuitenkaan taistele tällä kertaa saman naisen suosiosta, vaan kolmas pyörä on ankara isä, joka erottaa rakastavaiset toisistaan.

Luulisi, että Trelinski olisi keksinyt näyttämön modernisoinnin lisäksi suhteisiin uusia kuvioita. Tässä mennään kuitenkin vanhan kaavan mukaan.

Nykyajan tavallisiin kesäkutimiin puettu Ivan Magri on intomielinen, hellätunteinen ja sydämellinen Alfredo. Italialaisella Magrilla on komea, kestävä ja iskuvoimainen, yläalueellaankin uljaasti soiva tenori.

Italialaisella Elia Fabbianilla on juuri sellainen lämminsointinen, vuolas legatobaritoni, jollaisen Germont vanhemman osan esittäjällä toivoo olevankin. Myös olemukseltaan hän sopii isälliseen, porvarillisen arvokkaasti käyttäytyvään roolihahmoonsa.

Kapellimestarikonkari Lawrence Foster saa jousiston laulamaan ilmeikkäästi. Orkesterin rytmit tanssahtelevat notkeasti, ja purkauksissa ja konflikteissa on draaman tuntua.

Kuoro on yhtä kajahteleva, innokas ja iskuvalmis kuten yleensäkin. Suuren näyttämön pitkissä välimatkoissa on vain vaikea saavuttaa täyttä rytmistä tarkkuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat