Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tom of Finland valloittaa New Yorkia

Tom of Finlandin laaja homotaiteen kavalkadi New Yorkissa on hätkähdyttävä – taituruudessaan ja suoruudessaan. Näyttely saapuu ensi keväänä Helsingin taidehalliin.

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Salla Nazarenko
The Pleasure of Play -näyttelyä mainostetaan näkyvästi Manhattanin Greene Streetillä. Tom of Finland on saanut innostuneen vastaanoton.
The Pleasure of Play -näyttelyä mainostetaan näkyvästi Manhattanin Greene Streetillä. Tom of Finland on saanut innostuneen vastaanoton. Kuva: Salla Nazarenko

On juhlavaa astella newyorkilaista Greene Streetiä. Lyhtypylväissä komeilee suuria mainoslakanoita suomalaisen Tom of Finlandin The Pleasure of Play -taidenäyttelystä kadun varren galleriassa. Alue on Manhattanin Sohoa, vapaamielisen kulttuuri-Amerikan sisintä.

Näkyvyyteen on panostettu. Käsillä ei olekaan mikä tahansa pikkunätti ripustus, vaan homotaiteen maailmankuulun mestarin Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen (1920–1991) mittava retrospektiivi.

Artists Space -galleria on viipaloitu valkoisin seinin käytäviksi, joita koristaa Tom of Finlandin peräti 180 alkuperäistyötä vuosilta 1944–91. Valtaosa on loppuun saakka viimeisteltyjä grafiittikynä- ja guassitöitä, joiden lomaan on siroteltu joitain keveämpiä luonnoksia.

Kuvien kavalkadi on hätkähdyttävää luokkaa, niin virtuoosimaisuudessaan kuin suoruudessaan. Tom of Finlandin täydellinen kynänpiirto kilpailee kuvaston häikäilemättömyyden kanssa.

Myös nimetön teos vuodelta 1987 on esillä Artists Space -galleriassa.
Myös nimetön teos vuodelta 1987 on esillä Artists Space -galleriassa.

Laaksonen kuvaa miesten välistä rajua seksiä, joka on aitoa pornografiikkaa, ei pehmeiden ihojen kosketusta, vaan kivikovina kaareutuvien penisten sapelitanssia. Ja sukuelimet ovat – aina – kokoluokkaa ranskanleipä.

Pakonomaisesti toistuvia ovat vissit tilanteet, kuten toteutunut tai todennäköinen raiskaus, joukkopano, rankaisu seksuaalisin keinoin ja tirkistely. Avainsana on alistaminen.

Yhtä lailla varmoja elementtejä ovat koppalakit ja univormut, kireä nahkavaatetus, viikset ja lyhyet hiukset, epätodellisen pumpattu lihaksisto, pamput ja prätkät.

On lupa unelmoida.

Helppo uskoa, miten huojentavia Tom of Finlandin piirrokset ovat olleet levitessään homoyhteisöissä vuosikymmeniä sitten.

Jos seksifantasiat voivat purkaa kenen tahansa ihmisen mieltä, niin vaikutus lienee moninkertainen heillä, joilta julkiseurustelu oli Suomessakin lailla kielletty 1980-luvulle asti.

The Pleasure of Play -esillepanossa on muutamia sarjallisen kerronnan töitä, likimain sarjakuvia, joissa kussakin on kaksikymmentäkin kuvaa. Esimerkiksi lyijy- ja mustekynätyö (1977) Pleasure Parkista on hauska ja vapautunut kertomus men only -tyyppisistä ryhmäriemuista metsässä.

Teos galleriassa.
Teos galleriassa.

Vain yhdessä kuvassa (1970) esiintyy nainen. Stereotyyppisesti piirretty alaston blondikaunotar koettaa vaginaansa raottamalla vietellä kahta miestä, jotka häneen vain alentuvasti vilkaisten keskittyvät toisiinsa.

Ensimmäiset mustat miehet ilmestyvät kuviin 1980-luvulla.

Artikkeliin liittyvät

Nuoruudentöissä on viittauksia taiteilijan suomalaistaustaan. On suomalainen poliisi homoaktissa (1947), on rakuunaluutnantti naimassa riisuttua miestä (1947) ja pussihousujätkiä tukkilautalla (1957).

Ainoastaan yhdessä piirroksessa (1964), jossa on hakaristejä ja natsiupseeri tarjoutumassa toiselle, saattaa nähdä suoremman vihjeen Touko Laaksosen rintamamiesvuosiin.

Tom of Finlandin työt synnyttävät yhtä aikaa provokaation, mielihyvän ja taiteellisen ihailun tunteita. Ne myös huvittavat.

Kesäkuussa avautunut näyttely on vetänyt hyvän huomion Yhdysvalloissa. Muun muassa The New York Times, The New Yorker ja The Village Voice ovat jo esitelleet sitä innostuneen kiittävästi.

Yleisöä riittää. Heinäkuisena arki-iltapäivänä näyttelyyn saapuu kävijöitä tasaisesti. "Kirkkaasti yli meidän keskiarvojemme mennään", kommentoi gallerian nuori työntekijä.

Ensi keväänä Tomin miehet astuvat Helsingin Taidehalliin.

 

Tom of Finland: The Pleasure of Play. Artists Space Exhibitions, 38 Greene Street, kolmas kerros. Avoinna 23. 8. asti, ke–su klo 12–18. Vapaaehtoinen maksu 5 dollaria.

Veli-Pekka Leppänen
New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat