Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vähemmistötaide ponnistaa suuriin saleihin

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen

Asenteet Tom of Finlandin taiteeseen ovat avartuneet, Suomessakin. Voidaan puhua jo imeytymisestä taiteen valtavirtaan – postimerkkeineen ja vuodevaatteineen.

"Sitten 1990-luvun alun yleinen suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on muuttunut valtavasti suopeampaan päin", arvioi taiteentutkija Leena-Maija Rossi.

"Samassa ajassa kiinnostus Tom of Finlandin taiteeseen on massiivisesti kasvanut. Postimerkit ja muu design kuvastavat sitä hyvin."

Tom of Finlandin ensimmäinen Suomen-näyttely pidettiin helsinkiläisessä Galleria Pelinissä vuonna 1992. Taidekriitikkona Rossi kirjoitti silloin näyttelystä laajasti Helsingin Sanomiin.

Nykyään Rossi johtaa Suomen New Yorkin kulttuuri-instituuttia, jonka puolesta hän oli edistämässä Tom of Finlandin The Pleasure of Play -näyttelyn kokoamista newyorkilaiseen galleriaan.

"Avajaisissa kesäkuussa iso galleria tuli tupaten täyteen väkeä. Tunnelma oli hieno, samoin keskustelutilaisuudessa, johon osallistuivat myös tutkijat Harri Kalha ja Kati Mustola."

1990-luvulle asti Tom of Finlandin taide oli tunnettua etupäässä Yhdysvalloissa ja Keski-Euroopassa. USA:n itä- ja länsirannikolla homokulttuurin suurissa keskittymissä hänen töitään esiteltiin ja arvostettiin. Nykyään ne ovat maailmanlaajuinen ilmiö.

"Taitelija Touko Laaksonen itse toivoi, että jonain päivänä hänen töitään saisi nähdä Pariisin Louvrea myöten", sanoo Rossi. "Ei ehkä pääsaleissa, mutta joissakin pienemmistä huoneista."

Mikäpä sen estäisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat