Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bill Cosby – rakkaasta isähahmosta tuli häpeätahra

Kymmenistä raiskauksista syytetty Bill Cosby ei luultavasti koskaan saa mainettaan puhdistettua

Kulttuuri
 
Bill Cosby
Bill Cosby

Näyttelijä Bill Cosby, 78, nousi otsikoihin, kun New York Times -lehti julkaisi otteita Cosbyn valaehtoisesta lausunnosta vuodelta 2005. Siinä Cosby myönsi antaneensa naisille rauhoittavia lääkkeitä harrastaakseen seksiä heidän kanssaan. Cosby myös myönsi antaneensa naisille rahaa, jotta he eivät kertoisi seksistä hänen vaimolleen.

Tämä on uusin käänne skandaalissa, joka alkoi jo vuonna 2004. Kymmenessä vuodessa esiin on tullut yli 30 naista, jotka syyttävät Cosbyä hyväksikäytöistä ja raiskauksista vuosina 1965–2008. Cosby kieltää syytteet, eikä häntä ole toistaiseksi tuomittu seksuaalirikoksista.

Cosbyn julkiset tukijat alkavat kuitenkin käydä vähiin. Näyttelijä Whoopi Goldberg ja laulaja Jill Scott ovat molemmat ilmoittaneet viime viikkoina, etteivät enää puolusta Cosbyä. Myös presidentti Barack Obama on joutunut ottamaan kantaa.

Erityisesti afroamerikkalaisessa yhteisössä Cosbyä on pidetty sankarina, isähahmona ja esimerkkinä menestyjästä. Cosby tuli tunnetuksi perheystävällisestä huumoristaan niin televisiodebyytissään I Spy (Minä vakooja, 1965) kuin jättimenestys Bill Cosby Show'ssa, joka alkoi vuonna 1984. Jälkimmäinen oli amerikkalaisen television ensimmäinen komediasarja, joka kantoi tummaihoisen tähden nimeä.

Cosbyn sankarimaine kannatteli häntä vielä vuoteen 2014. Sitten verkkoon levisi Cosbyä pilkkaava stand up -video ja yhä uudet naiset kertoivat tarinansa.

Nyt Cosbyn sarjojen uusinnat on peruttu Yhdysvalloissa ja NBC on keskeyttänyt uuden komediasarjan tuotannon.

Toimittaja Roxanne Jones kirjoittaa CNN:n sivuilla, että on oireellista, että Goldbergin ja Scottin kaltaiset naiset puolustivat Cosbya niin pitkään.

"Lähes alitajuisesti mustat naiset pettävät naisten asian 'puolustaakseen rotua', koska tunnemme rasismin ja epäoikeudenmukaisuuden pitkän historian tässä maassa", hän kirjoittaa.

Jonesin mukaan afroamerikkalaisen yhteisön moralistina esiintyneestä Cosbystä on nyt muodostunut yhteisölle rasite.

"Bill Cosby on hävennyt mustaa Amerikkaa suurimman osan 2000-lukua. Nyt musta Amerikka häpeää Bill Cosbya", tiivistää myös Salon-verkkolehden toimittaja Brittney Cooper.

Aino Frilander HS
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Oikaisu 24.7. Jutussa kirjoitetaan, että vuonna 1984 alkanut Bill Cosby Show oli amerikkalaisen television ensimmäinen tummaihoisen tähden nimeä kantanut komediasarja. Ensimmäinen oli 1969 alkanut The Bill Cosby Show.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat