Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vähän levyjä, vähemmän keikkoja

Kulttuuri
 

Popmusiikin markkinoilla ei ole ollut aihetta juhlia pitkään aikaan. Ei ole tänä kesänäkään, ainakaan perinteisten myyntimittarien perusteella.

Vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana perinteisten äänitteiden myynti väheni dramaattisesti. Myytyjen cd-levyjen määrä putosi puoleen edellisvuoden lukemista, ja nyt myös innokkaimpien harrastajien vauhdissa pitämä vinyylilevyjen myynti notkahti kolmanneksella.

Tällä kertaa musiikin digitaalinen myynti on kasvanut Suomessa sitä vauhtia, että musiikin kokonaismyynti ei enää pudonnutkaan, vaan jopa kasvoi puoli prosenttia.

Se ei kuitenkaan riitä paikkaamaan elävän musiikin lamaa, sillä myös keikkamarkkinoilta kuului huonoja uutisia.

Teosto pitää kirjaa Suomessa järjestetyistä elävän musiikin tilaisuuksista. Niiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa pitkään, mutta viime vuonna sekin taittui laskuun. Suomessa järjestettiin viime vuonna 58 506 keikkaa, mikä on kuusi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013. Lasku ei ole hurja; viime vuoden määrä ylitti vielä vuoden 2012 tason.

Teoston tutkimusraportissa alamäen syiksi mainitaan talouden laman lisäksi huippuartistien kovat keikkapalkkiot ja keikkamarkkinoiden ylikuumeneminen.

Se näkyy erityisesti pienemmillä paikkakunnilla, joissa yleisöä riittää usein enää yhtenä iltana viikossa. Ei ole yllätys, että tutkimuksen mukaan vilkkaimmat keikkapaikkakunnat ovat samat kuin maan suurimmat. Yllätyksiä löytyykin vasta yksittäisten keikkapaikkojen listalta.

Helsingistä katsoen on helppo luulla, että missään ei ole niin paljon keikkoja kuin vaikkapa Tavastia-klubilla. Teoston tutkimuksessa Tavastia on kuitenkin vasta sijalla 10. Sen edellä on Helsingin rockpaikoista Bar Loose, mutta myös Ikaalisten kylpylä ja Kylpylähotelli Levitunturi Kittilässä.

Suomen kolme vilkkainta keikkapaikkaa ovat Helsingissä ja Turussa, mutta vain muutaman tunnin kerrallaan. Ne ovat M/S Finlandia, M/S Viking Grace ja M/S Baltic Princess.

Arkinen laivakeikka on elämyksenä yleensä vaatimattomampi kuin esimerkiksi AC/DC yli 50 000 ihmisen edessä, mutta toistollakin pääsee tilastoihin. Esimerkiksi M/S Finlandialla on heinäkuun aikana joka päivä vähintään yksi esiintyjä.

Ilkka Mattila
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat